Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2018
Abonamente

Atitudini 25 Martie 2011, ora 04:40    Din editia print

Marime Font

O Europă homosexuală

Ultimul sondaj de opinie CBS AXA spunea că moldovenii care vor aderarea la UE alcătuiesc doar 28%, în raport cu 40% care îşi văd viitorul alături de Rusia. Nu cred în aceste cifre. Ceea ce mi se pare însă cert este că imaginea UE cunoaşte o continuă erodare în conştiinţa cetăţenilor noştri. Mai ales în contextul discutării Legii antidiscriminare, când politicienii noştri au ajuns să ne asigure că aderarea noastră la UE depinde de... homosexuali. 

 
 
 

„Trebuie să fim şi noi în rând cu lumea”, a zis Dumitru Diacov la emisiunea „În profunzime” şi criza de râs care l-a apucat pe Godea după această frază a fost oarecum firească. Diacov parcă ar fi spus: „Ca să intrăm în UE, trebuie să ne facem şi noi oleacă homosexuali”. Sau dacă vreţi mai blând şi mai caragialesc - „Trebuie să avem şi noi homosexualii noştri”.

La câte hibe avea Europa în conştiinţa omului nostru - criză financiară, greve, capitalism rapace - acum s-a mai adăugat şi imaginea unei Europe homosexuale. Dacă pe politicieni îi apucă crize de râs, când discută acest subiect, ce să mai zicem de noi, ceilalţi?
Gama de atitudini sociale, în Moldova, faţă de subiectul în cauză se înscrie între două reacţii: râsul politicienilor şi vehemenţa Bisericii. Ultima, o face în spiritul unei „consecvenţe” proverbiale. Într-un subiect de la acelaşi PRO TV, câteva feţe bisericeşti înalte recunoşteau că da, în mănăstiri unii călugări se dedau odiosului viciu, dar că asta nu înseamnă mare lucru. Poziţia Bisericii ar putea fi rezumată, deci, cam aşa: „Da, „asta” există, dar e mai bine să ne facem că nu există”. Cam aşa gândeşte şi majoritatea societăţii.În mod cert, nu suntem pregătiţi să discutăm civilizat acest subiect.

Aşa cum nu suntem pregătiţi să luptăm cu corupţia şi cu abuzurile de tot felul. Ex-preşedintele israelian va face puşcărie pentru hărţuire sexuală, ex-preşedintele Chirac este cercetat pentru corupţie, atâţia alţi politicieni şi-au întrerupt carierele pentru că şi-au favorizat amanţi de acelaşi sex.
Noi rămânem acolo unde suntem.

Un articol de: Constantin Cheianu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul