Astăzi 18 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 17 Februarie 2018
Abonamente

Opinii & Editoriale 16 Februarie 2017, ora 07:30    Din editia print

Marime Font

O expoziție a pancartelor

Protestele din România au uimit o lume întreagă. La Super Bowl - cel mai urmărit eveniment sportiv din America - un senator american spunea că nu poate să nu urmărească ce se întâmplă în România.

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cunoscutul artist, poate printre cei mai iubiți muzicieni armeni din lume, Serj Tankian își exprima uimirea și respectul pentru mișcarea anticorupție din România. De la BBC la Euro News, ba chiar până la Al Jazeera (unde a putut fi observat printre protestatari și scriitorul Radu Vancu), televiziunile internaționale au transmis reportaje ample. Traducătorul norvegian Steinar Lone posta în rețelele de socializare imnul României, provocând emoții. De la Mircea Cărtărescu la Mihai Șora (care a împlinit recent 100 de ani), de la tinerii scriitori la tinerii artiști, toți erau în stradă și toți aveau mesaje, multe dintre ele de-a dreptul spectaculoase.

Artistul Dan Perjovschi a sugerat la un moment dat că ar trebui păstrate aceste pancarte. Apoi am revăzut ideea și la alte persoane. Și m-am gândit că ar fi excelent. De la cele incredibil de haioase (un câine care avea la gât o pancartă pe care scria „îmi vine să urlu”) sau cele cu rime perfecte („DNA / să vină să vă ia”), la cele cu final neașteptat („foaie verde și o lalea / jos guvernul”) sau la jocuri de cuvine („jos guviermii”), dar și la cele extrem de dureroase ca scandarea din Timișoara, legată de 1989 („păcat, păcat, / de sângele vărsat”) - strada din România a arătat ca o mare expoziție cu elemente de artă conceptuală, pop art, performance ș.a.Când m-am întrebat ce eveniment cultural sau ce carte aș putea să vă recomand în această săptămână, doar pancartele din România îmi rulau în minte și mi-am spus că există întotdeauna o formă de artă care ne scapă, care trece pe lângă noi. Trebuie doar să fim atenți. Deci nu mă mir deloc că muzeele și galeriile din Cluj au început deja să colecționeze pancartele protestelor.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul