Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 10:00
Abonamente

Artă 18 Septembrie 2013, ora 07:07

O expoziție ce dezgroapă subconștientul moldav

Marime Font

 
 
 

Pictorul Vasile Dohotaru a expus o parte din colecția sa în incinta Liceului „Ion și Doina Aldea Teodorovici”, pentru a răzbate către inima tânărului spectator, care, în ziua de azi, este lipsit atât de bunurile spirituale, cât și violat de mecanismele de consum ale publicității.

În pofida faptului că o bună parte a liceelor republicane poartă un caracter artistic, administrația acestora rămâne insensibilă la manifestările culturale, petrecute în capitală. Astfel, acțiunea pe care ne-o propune artistul plastic Vasile Dohotaru poate fi calificată drept una de binefacere pentru spiritul tinerei generații, care o să ne reprezinte în următorii 100 de ani. 

Acest gest patriotic se desfășoară sub egida unor legende, de care am avut ocazia să ne „înfruptăm”, mai ales cei vârstnici. Legende, care ne-au descântat acea latură a sufletului moldovenesc, ce este responsabilă pentru suferință și durere. Două personalități agreabile, care ne-au ajutat să îmbinăm arhaicul cu modernitatea - Ion și Doina Aldea Teodorovici.Anume din acest motiv ansamblul de subiecte expuse de Vasile Dohotaru poartă nu doar o sarcină relevant artistică, dar și una important istorică. Mai ales pentru tineretul supus curentelor intervenții comerciale, menite să ne fure sentimentul de autoidentificare națională.

File din viața lui Dohotaru…

Pe 11 septembrie s-a petrecut „masa rotundă”, pentru a pune un accent clar pe prioritățile filosofice ale ciclului prezentat în liceu. Este îmbucurător că elevii și-au manifestat sincerul interes pentru adolescența autorului, adică pentru acele cauze simultane, care l-au plămădit într-un caracter cu totul inedit.

Autorul, ajuns la vârsta frumoasă de 58 de ani, nu se cuvine să se lase stingherit în umbră, pentru că a ajuns membru al Asociației Internaționale de Artiști Plastici UNESCO din Paris, cu decernarea a două premii semnificative, precum premiul I „Iulia Halaucescu” și „Mihai Eminescu”. Este membru al Uniunii artiștilor plastici din București, dar și din Moldova. Vasile Dohotaru este profesor conferențiar la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, iar anterior a predat la universitățile Pedagogică și Tehnică.

Pictorul Dohotaru este una din persoanele extraordinar de active ale elitei republicane și un motor al beau monde-ului plastic, este o fire foarte productivă, cu un temperament de lucru și viață deosebit. Cel mai des de turneele artistului s-a bucurat România.

E curios faptul că în spatele unor realizări profesionale stau evenimente mai mult ca dramatice. Vasile Dohotaru, timp de zece ani, din propria inițiativă, a „căutat adevărul” la București nefiind asigurat cu cazare și finanțe. Acolo, plasticianul s-a afirmat ca o unitate plastică de talie europeană. O virtute, care nu l-a onorat în Moldova, nici colegii, nici Ministerul de Cultură. Dimpotrivă, aici, acasă, în mod intenționat i-a fost incendiat atelierul, amenajat cu atâta străduință. Au fost arse o mare parte din tablouri, pierderea cărora l-ar fi frânt pe artist pentru totdeauna…

Balerinele – ritmul societății moldave

Expoziția desfășurată în holul Liceului „Ion și Doina Aldea Teodorovici” reprezintă doar o parte din diapazonul stilistic al maestrului. De facto, acesta cuprinde patru direcții esențiale: portretul avangardist, peisajul simbolist, figuri hiperbolizate ale balerinelor. Nudul, tratarea căruia necesită o comentare aparte, din motiv că este și un gen rar, care necesită o sensibilitate disciplinată, fiind profanat de sursele „galbene“ ale mass-media, ajunge a fi codificat de pictor într-o formulă specială. Materialele preferate ale artistului sunt uleiul și pastelul în pictură. În grafică utilizează pana cu tuș.

Având frumoasa posibilitate de a frecventa locurile sacre ale Plaiului, împreună cu Vasile Dohotaru, am pătruns parțial atitudinea sa față de plein-air. În colecția afișată la liceu, prioritatea le-a fost oferită pânzelor pictate în ulei, subiectul de bază fiind balerinele, atât de agreate de pictor o lungă durată a vieții sale. Presupun că alegând acest subiect ca motiv central al omagiului său, Dohotaru a năzuit să „dezgroape” un izvor aproape necunoscut al subconștientului colectiv moldav.

Balerinele reprezintă ritmul intern al societății, ritm pe care mulți nu-l conștientizează chiar posedând o experiență vastă în viață. Emoțiile personajelor sunt aduse la o vibrație cosmică, exprimată prin traiectorii largi și culori fine. Vasile Dohotaru a învățat să curețe de impurități culoarea și linia, săptămână de săptămână, legând grijuliu frunzele viței-de-vie, sugrumând atent strugurii roșii pentru vin.

Valentin Maslov, profesor, plastician 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md