Astăzi 14 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 21:01
Abonamente

Artă 18 Septembrie 2013, ora 07:07

O expoziție ce dezgroapă subconștientul moldav

Marime Font

Pictorul Vasile Dohotaru a expus o parte din colecția sa în incinta Liceului „Ion și Doina Aldea Teodorovici”, pentru a răzbate către inima tânărului spectator, care, în ziua de azi, este lipsit atât de bunurile spirituale, cât și violat de mecanismele de consum ale publicității.

În pofida faptului că o bună parte a liceelor republicane poartă un caracter artistic, administrația acestora rămâne insensibilă la manifestările culturale, petrecute în capitală. Astfel, acțiunea pe care ne-o propune artistul plastic Vasile Dohotaru poate fi calificată drept una de binefacere pentru spiritul tinerei generații, care o să ne reprezinte în următorii 100 de ani. 

Acest gest patriotic se desfășoară sub egida unor legende, de care am avut ocazia să ne „înfruptăm”, mai ales cei vârstnici. Legende, care ne-au descântat acea latură a sufletului moldovenesc, ce este responsabilă pentru suferință și durere. Două personalități agreabile, care ne-au ajutat să îmbinăm arhaicul cu modernitatea - Ion și Doina Aldea Teodorovici.


Anume din acest motiv ansamblul de subiecte expuse de Vasile Dohotaru poartă nu doar o sarcină relevant artistică, dar și una important istorică. Mai ales pentru tineretul supus curentelor intervenții comerciale, menite să ne fure sentimentul de autoidentificare națională.

File din viața lui Dohotaru…

Pe 11 septembrie s-a petrecut „masa rotundă”, pentru a pune un accent clar pe prioritățile filosofice ale ciclului prezentat în liceu. Este îmbucurător că elevii și-au manifestat sincerul interes pentru adolescența autorului, adică pentru acele cauze simultane, care l-au plămădit într-un caracter cu totul inedit.

Autorul, ajuns la vârsta frumoasă de 58 de ani, nu se cuvine să se lase stingherit în umbră, pentru că a ajuns membru al Asociației Internaționale de Artiști Plastici UNESCO din Paris, cu decernarea a două premii semnificative, precum premiul I „Iulia Halaucescu” și „Mihai Eminescu”. Este membru al Uniunii artiștilor plastici din București, dar și din Moldova. Vasile Dohotaru este profesor conferențiar la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, iar anterior a predat la universitățile Pedagogică și Tehnică.

Pictorul Dohotaru este una din persoanele extraordinar de active ale elitei republicane și un motor al beau monde-ului plastic, este o fire foarte productivă, cu un temperament de lucru și viață deosebit. Cel mai des de turneele artistului s-a bucurat România.

E curios faptul că în spatele unor realizări profesionale stau evenimente mai mult ca dramatice. Vasile Dohotaru, timp de zece ani, din propria inițiativă, a „căutat adevărul” la București nefiind asigurat cu cazare și finanțe. Acolo, plasticianul s-a afirmat ca o unitate plastică de talie europeană. O virtute, care nu l-a onorat în Moldova, nici colegii, nici Ministerul de Cultură. Dimpotrivă, aici, acasă, în mod intenționat i-a fost incendiat atelierul, amenajat cu atâta străduință. Au fost arse o mare parte din tablouri, pierderea cărora l-ar fi frânt pe artist pentru totdeauna…

Balerinele – ritmul societății moldave

Expoziția desfășurată în holul Liceului „Ion și Doina Aldea Teodorovici” reprezintă doar o parte din diapazonul stilistic al maestrului. De facto, acesta cuprinde patru direcții esențiale: portretul avangardist, peisajul simbolist, figuri hiperbolizate ale balerinelor. Nudul, tratarea căruia necesită o comentare aparte, din motiv că este și un gen rar, care necesită o sensibilitate disciplinată, fiind profanat de sursele „galbene“ ale mass-media, ajunge a fi codificat de pictor într-o formulă specială. Materialele preferate ale artistului sunt uleiul și pastelul în pictură. În grafică utilizează pana cu tuș.

Având frumoasa posibilitate de a frecventa locurile sacre ale Plaiului, împreună cu Vasile Dohotaru, am pătruns parțial atitudinea sa față de plein-air. În colecția afișată la liceu, prioritatea le-a fost oferită pânzelor pictate în ulei, subiectul de bază fiind balerinele, atât de agreate de pictor o lungă durată a vieții sale. Presupun că alegând acest subiect ca motiv central al omagiului său, Dohotaru a năzuit să „dezgroape” un izvor aproape necunoscut al subconștientului colectiv moldav.

Balerinele reprezintă ritmul intern al societății, ritm pe care mulți nu-l conștientizează chiar posedând o experiență vastă în viață. Emoțiile personajelor sunt aduse la o vibrație cosmică, exprimată prin traiectorii largi și culori fine. Vasile Dohotaru a învățat să curețe de impurități culoarea și linia, săptămână de săptămână, legând grijuliu frunzele viței-de-vie, sugrumând atent strugurii roșii pentru vin.

Valentin Maslov, profesor, plastician 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:06

Proiectele sociale de anvergură, derulate de Guvernul Filip sunt apreciate de cetățeni. Cel puțin așa arată datele ultimului sondaj de opinie, realizat de IMAS și prezentat astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 16:58

Europarlamentarul Andi Cristea, copreședintele grupului de prietenie parlamentară UE-RM, susține că votul de astăzi al Parlamentului European, care vizează Republica Moldova, este un document politizat, care nu-şi are locul în context electoral. Amintim că Parlamentul European a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:13

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a păstrat astăzi, 14 noiembrie, verdictul Curții de Apel în dosarul lui Veaceslav Platon. Magistrații CSJ au declarat drept neîntemeiat recursul depus de avocații acestuia împotriva deciziei CA. Prin urmare, a fost menținută condamnarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:09

Raportorul Parlamentului European pentru Georgia, Andrej Mamikins, a criticat, într-un discurs rostit marți seara, dorința unor deputați de a critica această țară, în condițiile în care acolo se desfășoară alegeri prezidențiale. Înaltul oficial de a Bruxelles...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Natalia Hadârcă

La această concluzie a ajuns un grup de cercetători care a studiat situația comunităților din apropierea frontierei Localitățile de pe ambele maluri ale Prutului au fost puternic ideologizate în perioada sovietică. Oamenilor li se impunea ideea că, pe celălalt mal, nu pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:34

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura mun. Chişinău, Oficiul Principal au realizat o operaţiune complexă în cadrul căreia a fost destructurată activitatea unei formaţiuni paramilitare ilegale, care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:29

O petiţie însoţită de peste 100 de mii de semnături a fost depusă, astăzi, de către secretarul general-adjunct al PDM, deputatul Eugen Nichiforciuc, la sediul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Prin acestă petiție se solicită sprijinul instituţiilor europene...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:57

Partidul Democrat din Moldova se bucură acum de cea mai mare încredere din ultimii ani. Peste 16 la sută dintre cetățeni sunt gata să voteze pentru această formațiune, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare. Această tendință se menține timp de doi ani. Celelalte partide...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:38

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, consideră că poliţiştii care stau ascunşi pe traseele naţionale cu scopul de a obţine bani de la şoferii care depăşesc limita de viteză trebuie să stea la puşcărie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:06

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a cerut Ungariei și vecinilor săi să renunțe la conductele rusești de gaze, care, potrivit Washingtonului, sunt folosite pentru a întări presiunea Moscovei în Europa Centrală și de Est, scrie Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:56

Iernile lungi şi grele din România intră în istorie. După zece luni de extreme şi recorduri naţionale, în ţara noastră urmează o iarnă blândă, cu episoade scurte de zăpadă şi ger.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:53

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:51

Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius este una dintre vocile critice la adresa ţării noastre. Acesta și-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de adoptarea legii votului mixt din Republica Moldova. Asta deşi a fost ales de trei ori în Parlamentul de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:40

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2018, ora: 08:06

Organizațiile maghiare de extrema dreapta desfășoară contra cost campanii agresive împotriva NATO și UE și alimentează conflictul interetnic din vestul Ucrainei, scrie astazi publicatia EUobserver.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:44

Prețul barilului de petrolul a scăzut puternic, marți, accentuând tendința de scădere abruptă, pe măsură ce oferta tot mai mare pare pregătită să depășească cererea anul viitor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:24

Un preot care s-a urcat la volan beat a provocat o nenorocire marţi seară, în Suceava. Ameţit bine de aburii alcoolului, George Ionuţ Apetrei a scăpat maşina de sub control şi a intrat în plin două femei care mergeau pe margine unui drum din Mitocu Dragomirnei. După impactul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:23

Cel de-al optulea și ultimul sezon al serialului Game of Thrones (n.r. Urzeala Tronurilor) va fi lansat în luna aprilie, 2019, au anunțat producătorii. Reprezentanții HBO au confirmat că serialul se va întoarce în prima jumătate a anului 2019, însă nu au dezvăluit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:14

 Horoscopul din 14 noiembrie favorizează planul profesional al zodiilor. Astrele sunt binefăcătoare cu nativii zodiacului. Horoscopul zilnic din 14 noiembrie anunță succese profesionale și bani pentru o zodie! Viața i se schimbă radical!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Preotul care muncește în construcții peste hotare Din editia print

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)