Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 08:31
Abonamente

Artă 30 Ianuarie 2015, ora 13:15

O expoziție nostalgică. Chișinăul vechi pe pânză

Marime Font

Pictorul Florentin Leancă ne-a găsit întâmplător. Se îndrepta cu o pânză sub braț spre o căsuță pe care o ochise zilele trecute ca s-o picteze.  

Plimbările pe străzile vechi ale capitalei l-au adus la redacția noastră. Artistul a profitat de ocazie și ne-a invitat modest la expoziția personală pe care a organizat-o la Casa Limbii Române. Expoziția nu are generic, dar tema principală a tablourilor este Chișinăul istoric sau, mai curând, ceea ce a mai rămas din el. De câțiva ani deja, mergând spre Școala de arte plastice „A. Șciusev”, unde predă, Florentin Leancă găsește peisaje urbane sau fațade ale monumentelor istorice ce mai păstrează eleganța formelor clasice. Multe case sau curți pe care le-a pictat nu mai sunt. În locul lor au apărut blocuri de locuit. De aceea, pictorul a considerat necesar de a arăta publicului o altă imagine a capitalei: una liniștită, scăldată de lumină, lipsită de agresivitatea construcțiilor moderne și dominată de o anumită nostalgie.


Zi de primăvară (2005)
Strada Zamfir Arbore (2009)


Fântână cu poartă (2013)


Printre tablourile expuse figurează și lucrările executate în afara Chișinăului. Florentin Leancă profită de orice deplasare pentru a picta. Când un prieten l-a invitat la Grătiești, ca să urmărească un meci de fotbal în care juca și echipa din satul său natal, Vărvăreuca, el s-a instalat în fața unei fântâni. Nu l-a mai interesat decât scorul meciului. Altădată, o rudă l-a invitat la Vilcovo, sat de pescari lipoveni din Delta Dunării. De acolo s-a întors cu câteva tablouri cu bărci. La Moscova a fost atras de căsuțele tradiționale din lemn din suburbie. Un coleg din Belarus văzându-i o lucrare a afirmat: „Peisajul e rusesc, dar oricum pictez moldovenește”. L-a trădat faptul că pământul argilos din Rusia este negru ca cernoziomul din Moldova pe pânzele sale. Florentin Leancă nu încetează să picteze în Chișinău, dar caută și alte teme, mai abstracte, promițându-ne și alte expoziții. Deocamdată, în următoarele două săptămâni, iubitorii de artă sunt așteptați la expoziția de la Casa Limbii Române (str. Mihail Kogălniceanu colț cu str. Constantin Stere), de luni până vineri.

I.M.
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul