Cultură

O expoziţie de grafică maghiară a fost vernisată la Chişinău

Artistul plastic Tudor Zbîrnea, directorul muzeului a menţionat la vernisare că Istvan Orosz, Liviusz Gyulai şi Marcell Jankovics sînt "trei nume notorii în grafica maghiară. Vizitatorii au o ocazie excepţională venind la expoziție – în ultimii 50 de ani Ungaria s-a aflat în topul graficii europene. Graficienii maghiari se bucură de un mare succes în întreaga lume", a adăugat Zbîrnea.

Monica Babuc, ministru al Culturii a subliniat că prin această expoziţie "încercăm să aducem Europa acasă".

Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Matyas Szilagyi a spus că cei trei graficieni reprezintă "chintesenţa artei grafice din Ungaria". Potrivit diplomatului, "Istvan Orosz experimentează cu noi tehnici de anamorfoză. Orosz este un participant permanent la expoziţii internaţionale de artă, simpozioane, festivaluri de film. Face parte din Alianţa Internaţională de Grafică. Desenele şi picturile lui Liviusz Gyulai se deosebesc de restul artei maghiare printr-o paletă foarte specială de culori. Printre premiile sale pot fi menţionate Medalia de Aur la Bienala de Artă Grafică de la Florenţa, Medalia de Aur şi şi cea de Argint la Bienala de Artă Grafică de Carte de la Leipzig . Totodată, Marcell Jankovics a fost nominalizat la Premiul "Oscar" pentru filmul animat de scurt metraj "Sisif", creat în anul 1974. De asemenea, i s-a acordat premiul "Palme D or" pentru filmul animat de scurt metraj "Luptătorii" la Festivalul de Film de la Cannes".

La vernisarea expoziţiei au fost prezentate filme de scurt metraj, realizate de cei trei artişti plastici maghiari. Expoziţia, cu genericul "Vederi ale timpului", va fi deschisă publicului la Muzeul Naţional de Artă pînă la 10 mai.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *