Cultură

O expoziţie personală a pictoriţei Eleonora Romanescu a fost vernisată la Filarmonica Naţională

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu instituţia-gazdă, Centrul cultural ARTELIT și Galeria Europe’s Art din Belgia.

Expoziţia cuprinde 56 de lucrări de pictură – peisaje, portrete şi flori, realizate de pictoriţă de-a lungul a cinci decenii de activitate.

În alocuţiunea sa, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Valeriu Matei, a menţionat că Eleonora Romanescu este un nume de referință în mediul artistic basarabean. „În tablourile sale fidelitatea față de tradițiile și valorile artei clasice, față de temele consacrate se îmbină armonios cu tehnicile moderne ale picturii și compoziției, creând un stil propriu, inconfundabil”, a accentuat Valeriu Matei.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Vladimir Hotineanu, a subliniat că pictoriţa Eleonora Romanescu este "un geniu al culorilor". „Culorile pânzelor sale ne fac să vedem ţara noastră în toată frumuseţea ei. Eleonora Romanescu este parte componentă a patrimoniului cultural al Republicii Moldova”, a constatat Vladimir Hotineanu.

Prezent la eveniment, viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a subliniat că Eleonora Romanescu face parte din generaţia de aur a artelor plastice de la noi (Mihail Grecu, Igor Vieru, Valentina Rusu-Ciobanu), care de-a lungul anilor a reuşit să creeze opere de mare valoare.

Eleonora Romanescu s-a născut în anul 1926 la Leuşeni, judeţul Orhei. A absolvit Şcoala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” (astăzi Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”) din Chişinău şi cursurile superioare de pictori-restauratori din Moscova. A avut mai multe expoziţii în ţară şi peste hotare. În 1996 a fost distinsă cu ”Ordinul Republicii”, iar în 2013 – cu Premiul Naţional. 

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *