Cultură

O expoziţie personală în memoria pictoriţei Ludmila Ţonceva a fost vernisată la Ambasada Ungariei

Expoziţia cuprinde 34 de lucrări, realizate de regretata pictoriţă de-a lungul anilor.

În alocuţiunea sa, Ambasadorul Ungariei în R. Moldova, Mátyás Szilágyi, a menţionat că expoziţia este un omagiu adus talentului Ludmilei Ţonceva. „Ideea de a organiza această expoziţie a apărut cu un an în urmă, însă nu a putut fi realizată din cauza stării de sănătate a artistei. Astăzi, cu ajutorul Ludmilei Toma şi a lui Mihai Mungiu acest proiect devine realitate”, a precizat Ambasadorul Mátyás Szilágyi.

Potrivit oficialului maghiar, Ludmila Ţonceva avea o predilecţie specială pentru peisaje, în care punea suflet şi pasiune, fie că acestea erau peisaje ale Chişinăului sau ale satelor Moldovei. „Sunt peisaje în care accentul este plasat pe desenul floral al porţilor moldoveneşti, adevărate opere de artă care îmbină tradiţii seculare şi moderne”, a constatat diplomatul.

Criticul de artă Ludmila Toma a remarcat că expoziţia este una deosebită, iar artistul plastic Dumitru Peicev a subliniat că în tablourile Ludmilei Ţonceva este o explozie de culori.

Ludmila Ţonceva s-a născut la 22 iulie 1946 la Chişinău. În 1966 a absolvit Colegiul de Arte Plastice „I. Repin” şi în 1979 – Academia de Arte din Sankt-Petersburg. În 1966, debutează cu pictură la prima expoziţie, după care participă la numeroase expoziţii în R. Moldova, România, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Lituania, Maroc, Germania, Japonia şi Filipine. A avut peste 20 de expoziţii personale în ţară şi peste hotare. Ludmila Ţonceva s-a stins din viaţă la 24 ianuarie 2017.

Expoziţia va fi deschisă până la 7 aprilie. 

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *