Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:58
Abonamente

Afaceri 10 August 2016, ora 07:01    Din editia print

O familie din Anenii Noi a pus pe roate un model nou de agricultură

Marime Font

An de an, unii agricultori din țara noastră se plâng că produsele crescute nu sunt cumpărate de oameni și de aceea, cheltuielile nu sunt recuperate. Dar o familie din centrul țării a reușit să implementeze un concept de agricultură care le asigură livrări de legume consumatorilor în fiecare săptămână.  

Acum câțiva ani, familia Gori din raionul Anenii Noi a lansat un nou concept de agricultură, un model foarte popular în vest, chiar și peste Prut, în România. Astfel, în cadrul afacerii sale, familia Gori cultivă legume pentru clienții care se abonează la produse proaspete. La fiecare început de sezon, timp de câteva luni, în schimbul unei taxe, producătorul le asigură săptămânal câte un coș cu legume proaspete, care sunt crescute în condiții ecologice.

„Ideea unui astfel de concept a venit mulți ani în urmă, dar a avut nevoie să se coacă”, spune Nadejda Gori. Primii clienți au fost prietenii cei mai apropiați care le știau produsele agricole și au fost alături în clădirea fundamentului comunității. „Am fost norocoși și în acest timp am făcut cunoștință cu foarte multă lume bună, informată care știe ce vrea să mănânce. Nu este numai ideea noastră, este ideea întregii comunități, deoarece, cu cât comunici cu mai multă lume, cu atât mai mult înveți de la ea”, comentează producătoarea. 



În prezent, în cadrul CSA-ului (comunitate care susține agricultura) sunt produse mai mult de 22 de tipuri de legume și verdeață.

42 de soiuri de tomate

Roșiile cultivate în grădina familiei Gori provin din Franța, Brazilia, Italia, Germania. „Noi am făcut legătura cu oamenii care au colecții de semințe și am încercat să le cultivăm. Acum avem circa 42 de soiuri de tomate. Nu sunt cele mai productive, dar sunt niște tomate excepționale cu gust diferit, cu o consistență și formă diferită. Roșiile noastre au și culori diferite, de la alb până la verde, iar clienții le primesc cu mare plăcere pe toate”, susține Nadejda.

În prezent, familia prelucrează circa șase hectare de pământ unde cresc legume după metode naturale. La lucrări sunt implicați toți cei cinci membri ai familiei, iar sezonier mai au nevoie de ajutor, care, de cele mai multe ori, vine de la prietenii care le susțin ideea.

Apropierea de sursa de apă le permite agricultorilor să îngrijească plantele cum se cuvine. „Anul trecut, mergând la nordul Moldovei, m-am speriat de seceta care usca apa din lacuri și ziceam că noi suntem cei mai norocoși că locuim pe malul Nistrului. Dar anul acesta am simțit-o și noi foarte mult. Fântâna noastră arteziană având șapte metri de apă, acum are doar un metru și jumătate”, spune femeia de 51 de ani. Apa din fântână le ajunge să ude plantele doar zece minute, iar apoi folosesc apa din sistemul centralizat.

„Mai puțin, dar mai sănătos”

În cadrul gospodăriei, familia Gori nu folosește decât preparate biologice. Valeriu Gori susține că există preparate produse pe bază de plante, care înlocuiesc fungicidele, insecticidele și care nu dăunează plantelor. „Folosim ca îngrășăminte bălegarul, găinațul de găină de la păsări și apă cât mai multă. Iar câteodată, pentru a lupta cu gândacii care mănâncă frunza de cartofi, folosim muștarul și niște oțet. Nu mor insectele, dar tot mai fug de la plante”, a declarat bărbatul.


Valeriu Gori a precizat că în gospodăria sa nu sunt folosite decât preparate care nu dăunează plantelor. Pentru ca să alunge gândacii care mănâncă frunza de cartofi, agricultorii mai folosesc muștarul sau oțetul

„Plantele sunt mai afectate și poate nu arată atât de perfect, fiindcă nu folosim chimicalele, dar noi ne mulțumim cu ceea ce putem să menținem. Acesta este scopul nostru, să mănânc mai puțin, dar să fie mai sănătos”, a adăugat Nadejda.

Legume ecologice

Potrivit producătorilor, cel mai mult consumatorul are nevoie să vadă că producătorul crește produsele într-un mod ecologic. Cea mai bună răsplată a producătorilor a fost un mesaj de la un membru al comunității care având un aparat de control a supus verificărilor ridichea, cunoscută pentru faptul că ar „strânge” cele mai multe substanțe nocive.


Nadejda Gori a lansat acum trei ani conceptul de agricultură susținută cu sprijinul comunității, prin care oferă produse agricole „la abonament” pentru consumatori

„Neajungând acasă după împărțirea pachetelor am primit un mesaj de mulțumire pentru ridiche, nu numai pentru că este foarte frumoasă, gustoasă, dar este și fără nitrați”, a spus producătoarea.

Coșuri săptămânale

În această săptămână, membrii comunității vor primi noi coșuri cu legume și condimente proaspete. Am trecut prin grădina producătorului să vedem ce vor primi clienții de această dată. În sere așteptau să fie culese roșii cherry de câteva feluri. În grădină Nadejda ne-a arătat fenicul, frunze de rubarbă, busuioc, cimbru, dovlecei, ardei, porumb și alte câteva feluri de verdeață care urmează să ajungă pe masa consumatorului. „Anul acesta având ploi, avem parte de o roadă bogată. Fiecare membru al CSA-ului, a observat că punga din acest an este mai mare, iar noi ne bucurăm că astfel clienții noștri sunt mulțumiți”, a spus producătoarea.

Noutăți în anul 2016

În fiecare an, producătorul include în coșuri ceva nou. În cel de-al treilea an de când a lansat CSA-ul, noutatea este tomatillo, un soi de tomate mai special, cu gust neobișnuit de dulce și care au o consistență diferită decât alte roșii. La fel, în grădina familiei Gori crește și okra, o legumă verde asemănătoare cu ardeiul care nu este specifică pentru țara noastră. O altă legumă care va fi inclusă în coș este și physalis - un alt tip de roșie cherry, de culoare portocalie, care crește protejat într-un înveliș ce seamănă la aspect cu hârtia lampionului chinezesc.

O altă noutate a anului este un cartof foarte vechi, adus din Franța de către unul dintre membrii comunității. Nadejda spune că încă nu știe cum să îl gătească, dar este o roadă similară cu cartoful dulce. Un alt experiment cultivat în satul Gura Bâcului este cartoful mov atât în interior, cât și exterior, însă prima roadă este mică și membrii comunității urmează să hotărască dacă va fi consumat sau lăsat pentru anul viitor.

O mare familie planificată

„Ideea de CSA - grădină de familie - este că dacă ai investit, neapărat o să strângi. Obligațiunea noastră este să creștem, obligațiunea membrilor este să-și ridice punga”, susține Nadejda Gori. Atât membrii comunității, cât și alți vizitatori au posibilitate să intre în gospodăria familiei să se convingă cum este pusă pe roate o astfel de afacere și cum reușesc producătorii să crească legumele într-un mod natural și planificat.

Anul acesta, cinci familii le-au făcut vizite și s-au convins că în agricultura ecologică se folosește foarte mult munca manuală, dar și rezultatele sunt pe măsură.

Nadejda Gori susține că pentru țara noastră care este una agricolă, dezvoltarea acesteia cu sprijinul comunității este o metodă potrivită atât pentru a permite producătorului să se dezvolte, cât și pentru a oferi consumatorilor produsele dorite și ecologice. Producătorii recunosc că astfel de afaceri sunt greu de conceput și de inițiat, însă sunt gata să se împărtășească cu experiența pentru a permite și altor doritori de a se lansa cu astfel de modele de agricultură. După exemplul producătorilor de la Anenii Noi, Nadejda susține că un tânăr producător de viță-de-vie, altul de pomușoare vor încerca în acest an să se lanseze. „A încercat și vecinul meu să facă un CSA cu pâine artizanală, dar acum face o pauză, fiindcă are un copil mic. Încercăm să chemăm oamenii să facă o planificare, așa încât producătorii să se poată dezvolta în astfel de condiții”, a conchis femeia.  

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul



Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md