Afaceri

O familie din Anenii Noi a pus pe roate un model nou de agricultură

Acum câțiva ani, familia Gori din raionul Anenii Noi a lansat un nou concept de agricultură, un model foarte popular în vest, chiar și peste Prut, în România. Astfel, în cadrul afacerii sale, familia Gori cultivă legume pentru clienții care se abonează la produse proaspete. La fiecare început de sezon, timp de câteva luni, în schimbul unei taxe, producătorul le asigură săptămânal câte un coș cu legume proaspete, care sunt crescute în condiții ecologice.

„Ideea unui astfel de concept a venit mulți ani în urmă, dar a avut nevoie să se coacă”, spune Nadejda Gori. Primii clienți au fost prietenii cei mai apropiați care le știau produsele agricole și au fost alături în clădirea fundamentului comunității. „Am fost norocoși și în acest timp am făcut cunoștință cu foarte multă lume bună, informată care știe ce vrea să mănânce. Nu este numai ideea noastră, este ideea întregii comunități, deoarece, cu cât comunici cu mai multă lume, cu atât mai mult înveți de la ea”, comentează producătoarea. 

În prezent, în cadrul CSA-ului (comunitate care susține agricultura) sunt produse mai mult de 22 de tipuri de legume și verdeață.

42 de soiuri de tomate

Roșiile cultivate în grădina familiei Gori provin din Franța, Brazilia, Italia, Germania. „Noi am făcut legătura cu oamenii care au colecții de semințe și am încercat să le cultivăm. Acum avem circa 42 de soiuri de tomate. Nu sunt cele mai productive, dar sunt niște tomate excepționale cu gust diferit, cu o consistență și formă diferită. Roșiile noastre au și culori diferite, de la alb până la verde, iar clienții le primesc cu mare plăcere pe toate”, susține Nadejda.

În prezent, familia prelucrează circa șase hectare de pământ unde cresc legume după metode naturale. La lucrări sunt implicați toți cei cinci membri ai familiei, iar sezonier mai au nevoie de ajutor, care, de cele mai multe ori, vine de la prietenii care le susțin ideea.

Apropierea de sursa de apă le permite agricultorilor să îngrijească plantele cum se cuvine. „Anul trecut, mergând la nordul Moldovei, m-am speriat de seceta care usca apa din lacuri și ziceam că noi suntem cei mai norocoși că locuim pe malul Nistrului. Dar anul acesta am simțit-o și noi foarte mult. Fântâna noastră arteziană având șapte metri de apă, acum are doar un metru și jumătate”, spune femeia de 51 de ani. Apa din fântână le ajunge să ude plantele doar zece minute, iar apoi folosesc apa din sistemul centralizat.

„Mai puțin, dar mai sănătos”

În cadrul gospodăriei, familia Gori nu folosește decât preparate biologice. Valeriu Gori susține că există preparate produse pe bază de plante, care înlocuiesc fungicidele, insecticidele și care nu dăunează plantelor. „Folosim ca îngrășăminte bălegarul, găinațul de găină de la păsări și apă cât mai multă. Iar câteodată, pentru a lupta cu gândacii care mănâncă frunza de cartofi, folosim muștarul și niște oțet. Nu mor insectele, dar tot mai fug de la plante”, a declarat bărbatul.


Valeriu Gori a precizat că în gospodăria sa nu sunt folosite decât preparate care nu dăunează plantelor. Pentru ca să alunge gândacii care mănâncă frunza de cartofi, agricultorii mai folosesc muștarul sau oțetul

„Plantele sunt mai afectate și poate nu arată atât de perfect, fiindcă nu folosim chimicalele, dar noi ne mulțumim cu ceea ce putem să menținem. Acesta este scopul nostru, să mănânc mai puțin, dar să fie mai sănătos”, a adăugat Nadejda.

Legume ecologice

Potrivit producătorilor, cel mai mult consumatorul are nevoie să vadă că producătorul crește produsele într-un mod ecologic. Cea mai bună răsplată a producătorilor a fost un mesaj de la un membru al comunității care având un aparat de control a supus verificărilor ridichea, cunoscută pentru faptul că ar „strânge” cele mai multe substanțe nocive.


Nadejda Gori a lansat acum trei ani conceptul de agricultură susținută cu sprijinul comunității, prin care oferă produse agricole „la abonament” pentru consumatori

„Neajungând acasă după împărțirea pachetelor am primit un mesaj de mulțumire pentru ridiche, nu numai pentru că este foarte frumoasă, gustoasă, dar este și fără nitrați”, a spus producătoarea.

Coșuri săptămânale

În această săptămână, membrii comunității vor primi noi coșuri cu legume și condimente proaspete. Am trecut prin grădina producătorului să vedem ce vor primi clienții de această dată. În sere așteptau să fie culese roșii cherry de câteva feluri. În grădină Nadejda ne-a arătat fenicul, frunze de rubarbă, busuioc, cimbru, dovlecei, ardei, porumb și alte câteva feluri de verdeață care urmează să ajungă pe masa consumatorului. „Anul acesta având ploi, avem parte de o roadă bogată. Fiecare membru al CSA-ului, a observat că punga din acest an este mai mare, iar noi ne bucurăm că astfel clienții noștri sunt mulțumiți”, a spus producătoarea.

Noutăți în anul 2016

În fiecare an, producătorul include în coșuri ceva nou. În cel de-al treilea an de când a lansat CSA-ul, noutatea este tomatillo, un soi de tomate mai special, cu gust neobișnuit de dulce și care au o consistență diferită decât alte roșii. La fel, în grădina familiei Gori crește și okra, o legumă verde asemănătoare cu ardeiul care nu este specifică pentru țara noastră. O altă legumă care va fi inclusă în coș este și physalis – un alt tip de roșie cherry, de culoare portocalie, care crește protejat într-un înveliș ce seamănă la aspect cu hârtia lampionului chinezesc.

O altă noutate a anului este un cartof foarte vechi, adus din Franța de către unul dintre membrii comunității. Nadejda spune că încă nu știe cum să îl gătească, dar este o roadă similară cu cartoful dulce. Un alt experiment cultivat în satul Gura Bâcului este cartoful mov atât în interior, cât și exterior, însă prima roadă este mică și membrii comunității urmează să hotărască dacă va fi consumat sau lăsat pentru anul viitor.

O mare familie planificată

„Ideea de CSA – grădină de familie – este că dacă ai investit, neapărat o să strângi. Obligațiunea noastră este să creștem, obligațiunea membrilor este să-și ridice punga”, susține Nadejda Gori. Atât membrii comunității, cât și alți vizitatori au posibilitate să intre în gospodăria familiei să se convingă cum este pusă pe roate o astfel de afacere și cum reușesc producătorii să crească legumele într-un mod natural și planificat.

Anul acesta, cinci familii le-au făcut vizite și s-au convins că în agricultura ecologică se folosește foarte mult munca manuală, dar și rezultatele sunt pe măsură.

Nadejda Gori susține că pentru țara noastră care este una agricolă, dezvoltarea acesteia cu sprijinul comunității este o metodă potrivită atât pentru a permite producătorului să se dezvolte, cât și pentru a oferi consumatorilor produsele dorite și ecologice. Producătorii recunosc că astfel de afaceri sunt greu de conceput și de inițiat, însă sunt gata să se împărtășească cu experiența pentru a permite și altor doritori de a se lansa cu astfel de modele de agricultură. După exemplul producătorilor de la Anenii Noi, Nadejda susține că un tânăr producător de viță-de-vie, altul de pomușoare vor încerca în acest an să se lanseze. „A încercat și vecinul meu să facă un CSA cu pâine artizanală, dar acum face o pauză, fiindcă are un copil mic. Încercăm să chemăm oamenii să facă o planificare, așa încât producătorii să se poată dezvolta în astfel de condiții”, a conchis femeia.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *