Actualitate

O familie din Găgăuzia a pus pe roate o afacere dulce datorită unui grant european. Iată cum arată un business de succes

PNUD Moldova menționează că odată ce s-au întors în satul natal Cazaclia, Gheorghe și Tatiana Cîvîrjîc nu au reușit să-și găsească un loc de muncă, de aceea au decis să-și asigure pe cont propriu un venit decent și au procurat o mică prisacă de la un prieten. Astăzi, soții Cîvîrjic au peste o sută de stupi.

Anual în R. Moldova se produc aproximativ 4 mii de tone de miere. Societățile comerciale cumpără „aurul lichid” și îl livrează în străinătate. Statisticile arată că peste 85% din mierea moldovenească se exportă în țările Uniunii Europene. În ultimii ani în Republica Moldova crește numărul apicultorilor și volumul de miere colectată. În satul Cazaclia din sudul Moldovei sunt peste 30 de apicultori.

Familia Cîvîrjic a întemeiat gospodăria țărănească GT „Civirjic Tatiana Fiodor. s. Cazaclia” și au început vânzarea mierii cu amănuntul în Moldova. Pentru aceasta familia a creat propriul brand și vinde mierea în borcănașe de sticlă sub formă de amforă, decorate cu pânză de sac. Exemplul lor a fost preluat ulterior de mai mulți producători din întreaga republică.

Pentru a crește vânzările, familia Cîvîrjic a lansat și producerea dulciurilor pe bază de miere, cum ar fi amestec de miere cu nuci, migdale, alune și fructe uscate.

Cu ajutorul grantului UE, în valoare de peste 5500 de euro și contribuției proprii, familia Cîvîrjic a procurat o linie de îmbuteliere automată a mierii cu o capacitate de 1000 de borcane pe zi, precum și un dispozitiv de cremare a mierii. Echipamentele le permit să producă paste de miere, miere cremă și alte produse din miere, care sunt la mare căutare, dar lipsesc pe piața noastră. Tot din banii oferiți de UE, familia a mai achiziționat o remorcă-platformă, proiectată și construită special pentru transportarea stupilor.

Sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *