Victoria electorala a PCRM s-a obtinut, se pare, si prin numararea voturilor unor morti. Imprejurarea e imens semnificativa. Comunismul nu se poate bizui pe o majoritate a viului.
Cei suparati pe anticomunisti se impart, in genere, in trei categorii: batranii comunisti, care refuza sa-si renege optiunile de-o viata si traiesc, inertial, din lemnul retoricii de partid; amnezicii care, hartuiti de greutati zilnice, cred ca pana in ’89 au trait in paradis; si puberii care, avand despre comunism o imagine livresca, indirecta, speculeaza cochet si naravas, in umbra eternei stangi occidentale, pe marginea idealurilor nobile ale unui regim, pe care, de fapt, nu l-au cunoscut. Evident, exista si numeroase sub-categorii.
Mai sunt, de pilda, cativa baieti pofticiosi de succes, care au inteles repede cat de rentabil e, in lumea de azi, sa-ti califici adversarii drept „neoconservatori de dreapta”. Mai sunt si naturile suave, pentru care comunismul e o nostalgie mai curand literara, alcatuita din suma micilor lor bucurii juvenile (inghetata pe bat, joia tineretului, crenvurstii de dupa defilare etc). Mai sunt, sa nu ne sfiim sa o spunem, si prostii puri si simpli, contragii de profesie si mintile sucite, asezate mereu excentric fata de bunul-simt si buna-credinta.
Ceea ce au in comun aproape toate categoriile de mai sus este ideea fixa ca, de fapt, comunismul n-a existat cu adevarat. De cate ori se invoca pacatele comunismului real, tragedia milioanelor de victime ale dictaturii comuniste, malversatiunile tuturor guvernarilor bolsevice din estul european, din cateva tari asiatice, sau din Cuba, reactia apologetilor e prompta si definitiva: acolo unde comunismul a fost la putere, el a fost un fals comunism. A „intinat” gandul bun al originilor ideologice, „s-a abatut” de la principiile infailibile, sublime, boreale ale marxism-leninismului. Marx are inca o data dreptate: comunismul n-a fost - si nu este - decat o stafie care bantuie Europa si lumea. A debutat ca stafie si a ramas stafie pana in ziua de azi. Nu s-a intrupat inca, n-a fost niciodata trait aievea. Au existat doar cateva eforturi - ratate - de a-i da corp.
Evenimentele de la Chisinau ar fi trebuit, in mod normal, sa produca, in tabara celor care infiereaza anticomunismul pre-senil al „reactionarilor”, mici carcei metafizici, mici dubii si reevaluari. Nu e cazul. S-a decis rapid ca Voronin si partidul sau nu sunt comunisti adevarati, ci niste mafioti oarecare si ca tinerii din strada nu au nimic cu comunismul, ci cu saracia, nedreptatea, coruptia etc.
Cand striga „Jos comunismul!” au in cap altceva, sau nimic. Faptul ca Voronin are acelasi discurs ca Ceausescu, ca demonstrantii sunt numiti, ca si razvratitii din Timisoara, huligani si vandali, ca vinovatii sunt intotdeauna „oficinele” straine, serviciile secrete ale dusmanilor, dar niciodata defectul structural al sistemului, faptul, asadar, ca oriunde e instalat, comunismul traieste in regimul funest al stereotipiei si minciunii si ca are drept efect prabusirea economica ireversibila, faptul, in sfarsit, ca Moscova se manifesta solidar cu o putere nelegitima, in vreme ce Occidentul ezita precaut intre principii si acomodari tactice, toate acestea nu par sa conteze.
Conteaza spalarea incapatanata a viciilor evidente si monumentalizarea unor virtuti ireale. Victoria electorala a PCRM s-a obtinut, se pare, si prin numararea voturilor unor morti. Imprejurarea e imens semnificativa. Comunismul nu se poate bizui pe o majoritate a viului. Are nevoie de sustinerea unor spectre. Iar atasamentul tenace al unora pentru idealurile lui „de veacuri” si pentru „viitorul lui de aur” e o forma de necrofilie.
Adevarul
|
Liderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul regimului de la Tiraspol minte în legătură cu cele 1800 de doze de vaccinuri pe care Chişinăul urmează să le trimită regiunii transnistrene. Cele 1800 de doze fac parte din lotul pe care Republica Moldova le-a primit drept donaţie din partea României, însă...
( ) Citeşte tot articolul