Femeia

O floare pentru Elena Salamandâc

Este deţinătoarea locului II la Olimpiada republicană de limba română. Liceana îmi spune că din copilărie i-a fost educat sentimentul de respect deosebit faţă de limba maternă. Pe când era mică, maică-sa o scotea sub pomii înfloriţi, unde-i citea poezii şi povestioare. Iar buneii i-au cultivat respectul faţă de tradiţiile neamului nostru. Ei locuiesc în satul Speia, raionul Grigoriopol, din stânga Nistrului. Anume acolo Elena a descoperit diversitatea limbii române, prin însuşirea unor regionalisme. A rămas fără tată la vârsta de doi ani. Regretele au făcut-o mai târziu să-şi găsească refugiul în versuri, dar realităţile vieţii au transformat-o repede într-o persoană sociabilă, care pune preţ pe fiecare clipă.
Elena a învăţat la Liceul „Gheorghe Asachi” din Ungheni până în clasa a XI-a, unde a fost redactor-şef la ziarul şcolar. Acum s-a transferat la Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, deoarece şi-a dorit studii mai bune şi o perspectivă clară pentru viitor. Aici şi-a aprofundat cunoştinţele de limba şi literatura română, s-a apropiat mai mult de creaţia lui Grigore Vieru, Octavian Goga, Mihail Sadoveanu. Ascultând-o, aş fi pus mâna pe inimă că va face o carieră literară. Dar nu. Mi-a spus că dragostea de limbă e ceva normal şi trebuie s-o manifeste fiecare, iar scopul ei este să susţină admiterea la o facultate de bussines şi antreprenoriat social. „Noi, moldovenii, ne-am deprins să credem că suntem buni doar de poezie. Dar nu-i adevărat. Trebuie să demonstrăm că suntem capabili şi în alte domenii, cum ar fi afacerile, managementul, informatica…”, mi-a mărturisit Elena.
Este un adevăr şi un crez, pentru care ea merită o floare la acest sfârşit de primăvară cu emoţii de absolvire, care vor fi completate degrabă cu cele de admitere…

Anastasia Moraru,
stagiară la TIMPUL
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *