Politică

O întâlnire secretă Emil Boc – Igor Şuvalov

Surse din sânul fracţiunii PCRM din parlament ne-au declarat sub acoperirea anonimatului că ieri premierul român Emil Boc s-a întâlnit în taină cu prim-vicepremierul rus Igor Şuvalov. Întâlnirea a avut loc în sala VIP a Aeroportului din Chişinău şi a durat 30 de minute. La ea au participat cei doi oficiali, câte un consilier din ambele părţi şi un interpret, acesta fiind din Chişinău.

Potrivit sursei, prim-vicepremierul rus Şuvalov i-a înmânat premierului român o scrisoare către preşedintele României din partea preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev. Discuţia dintre Şuvalov şi Boc s-a axat pe trei probleme: securizarea frontierei dintre RM şi România după demontarea fostului gard de sârmă ghimpată, retrocedarea Tezaurului românesc, situaţia politică din RM după preluarea puterii de către Alianţa liberal-democratică. Igor Şuvalov i-a declarat lui Boc că Rusia, fiind succesoarea de drept a URSS, este îngrijorată de demontarea gardului de sârmă ghimpată de pe Prut şi a propus o asistenţă tehnică pentru introducerea unui nou sistem de securizare a frontierei dintre România şi fosta URSS. Potrivit lui Şuvalov, această chestiune a fost discutată şi cu preşedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, dar nu s-a ajuns nici la o înţelegere.

Prim-vicepremierul rus a pretins, în virtutea dreptului de succesor, dar şi a faptului că şi URSS, şi România au fost membre ale Tratatului de la Varşovia, ca sârma ghimpată, fabricată şi montată pe banii bugetului URSS, să fie întoarsă Rusiei. În context, premierul român a reluat subiectul retrocedării Tezaurului românesc aflat la păstrare în Rusia. Drept răspuns, Şuvalov a opinat că această problemă nu mai figurează pe agenda relaţiilor bilaterale dintre Rusia şi România. Oficialul rus s-a arătat îngrijorat de cursul politic promovat de noua conducere de la Chişinău şi i-a sugerat premierului român să facă uz de influenţa sa asupra acesteia pentru a se opera remanieri de cadre la vârf până la alegerile anticipate. Potrivit sursei noastre, prin „remanieri de cadre la vârf” Şuvalov a avut în vedere o decizie a AIE de a-l înlocui pe actualul preşedinte interimar Mihai Ghimpu cu Marian Lupu, liderul PD. În finalul întâlnirii s-au discutat detaliile tehnice privind vizita oficială a preşedintelui rus Dmitri Medvedev în România, programată pentru luna august a.c.

Nicolae Ţariţân

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *