Astăzi 17 Noiembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2018
Abonamente

Editorial 7 Iulie 2017, ora 07:23    Din editia print

Marime Font

O întrebare pentru Jizdan și Harunjen: de ce Șevciuk e liber?

În ultimul timp, am scris în repetate rânduri și eu, și colegii mei, despre protecția evidentă de care se bucură membrii Partidului Socialiștilor în fața instituțiilor de drept din R. Moldova. 

Într-adevăr, din câte se vede, oamenii președintelui Igor Dodon nu sunt reținuți sau arestați pentru corupție, deși presa a scris tone de articole despre mai multe ilegalități în care aceștia au fost implicați nu doar acum, dar și pe timpul guvernării Voronin, când se numeau comuniști. Singura excepție în această privință a fost Oleg Onișcenco, dar și el a nimerit pe mâna CNA doar după ce a fost exclus din fracțiunea PSRM a Consiliului Municipal Chișinău. Mai scriam că această stare de beatitudine socialistă va dura până în momentul în care Dodon va intra în conflict sau pur și simplu va nemulțumi partidul (omul) care ne conduce de facto. Așa cum s-a întâmplat cu PLDM, iar astăzi cu PL. Se pare că până atunci nu a rămas foarte mult timp, însă rămâne să vedem...

Cu toate acestea, la sfârșitul lui iunie ne-am convins că nu doar PSRM se bucură de imunitate în fața instituțiilor de drept. După ce fostul lider al autoproclamatei republici nistrene, Evgheni Șevciuk, a fugit din Tiraspol la Chișinău, înțelegem că de aceeași protecție beneficiază și separatiștii din stânga Nistrului. Iar acest lucru nu poate fi trecut cu vederea, fiindcă trezește serioase dubii în privința integrității guvernării noastre care, din câte se observă sau se știe, dirijează inclusiv cu Procuratura Generală, Ministerul de Interne și Centrul Național Anticorupție.

Reglare de conturi în „brigadă”

Evgheni Șevciuk a trecut Nistrul în noaptea spre 28 iunie, cu doar câteva ore înainte ca așa-numitul „soviet suprem” de la Tiraspol să-i retragă imunitatea pentru a fi cercetat în cinci dosare penale, în care este acuzat de furt în proporții deosebit de mari din banii publici, săvârșit prin depășirea atribuțiilor de serviciu și contrabandă. Potrivit procurorilor regimului neconstituțional, el s-ar face vinovat de dispariţia a zeci de milioane de ruble, provenite în mare parte de pe urma vânzării gazelor rusești. Refugiindu-se în Capitală, Șevciuk scria pe o rețea de socializare că a decis să vină aici după ce s-a trezit urmărit de niște mașini suspecte, iar acasă la el, la părinții săi și la soția sa au fost efectuate percheziții ilegale.


Faptul că tot ce se întâmplă în regiunea pe care a condus-o timp de cinci ani este ilegal, la fel ca și funcția pe care a ocupat-o, se pare că pentru Șevciuk nu contează. Mai bine zis, vorbind despre acțiunile ilegale ale procurorilor transnistreni, omul dă de înțeles că însăși existența și activitatea procuraturii de la Tiraspol este legală, dar numai dosarele pornite contra lui contravin legii. „Cel mai important e că prin acest circ organizat, „brigada” încearcă să intimideze oamenii, pentru ca aceștia să tacă și să rabde”, menționa Șevciuk în postarea sa.

Fără a face vreo referință la faptul că el însuși s-a aflat la cârma acestui regim criminal care de când există, intimidează toți oamenii care au curajul să deschidă gura, fostul lider separatist precizează că „brigada” a hotărât să se răfuiască cu el în urma unui conflict al său cu patronii companiei „Sheriff”.

Pe scurt, avem de a face cu o reglare de conturi între niște indivizi certați cu legea.

Jizdan e gata să-i asigure protecție unui criminal

Tupeul cel mai mare al lui Șevciuk și al soției acestuia, Nina Ștanski, fosta ministră de externe a regiunii separatiste, este că s-au refugiat la Chișinău. Iar gafa monumentală a Chișinăului este că i-a primit cu brațele desfăcute, ca pe niște bieți oameni aflați la restriște. În loc să-l încătușeze neîntârziat și să-l tragă la răspundere pentru separatism, uzurpare a puterii și trădare de țară, plus contrabandă și multe alte infracțiuni de care se fac vinovați toți liderii regiunii secesioniste, poliția noastră era gata (atenție!) să-i ofere protecție. Am rămas sincer stupefiat când am citit în presă reacția ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, după fuga lui Șevciuk. Acesta a spus că s-a autosesizat la cazul respectiv și că fostul președinte al republicii-fantomă va primi statut de persoană protejată, dacă se va constata că viața sa este pusă în pericol. Declarația lui Jizdan este pur și simplu ieșită din comun, în condițiile în care cea mai bună protecție pentru viața fugarului de peste Nistru ar fi penitenciarul. Să nu uităm, în același timp, nici de faptul că, în perioada în care Șevciuk conducea regimul separatist, toți demnitarii de la Chișinău aveau interdicție de a intra în regiunea transnistreană.

În opinia unor analiști politici, Chișinăul a acceptat aflarea lui Șevciuk aici, pentru că nu are de ales. Chipurile, arestarea sa ar fi un semnal rău pentru procesul de reglementare a diferendului transnistrean. Însă această părere nu are niciun argument solid atâta timp cât și Tiraspolul vrea capul fugarului. La urma urmelor, procurorii noștri ar putea să-l acuze nu numai de separatism și uzurpare a puterii, dar și de infracțiunile pentru care este cercetat peste Nistru, dacă acestea vor fi confirmate. E adevărat că nu demult Procuratura Generală anunța că nu are deschis niciun dosar penal contra lui Șevciuk.

Nu-i exclus că și aici au stat la mijloc unele interese politice, pentru a nu împiedica negocierile cu separatiștii, care oricum sunt blocate de ani buni. Acum, însă, autoritățile legitime ale RM ar trebui să profite din plin de reglările de conturi dintre fugar și administrația nelegitimă de la Tiraspol pentru a-l condamna pe acesta fără multă vorbă la pușcărie. În fond, nu este nevoie de nicio investigație pentru a demonstra culpa lui Șevciuk, deoarece numai funcția pe care el a deținut-o, precum și atitudinea pe care a avut-o față de integritatea R. Moldova, este cea mai sigură probă în acest sens.

A venit la „partenerii de business”?

Iată de ce poziția Chișinăului în cazul cu pricina trezește mari suspiciuni, care ne trimit la întrebarea dacă între persoanele influente de pe cele două maluri ale Nistrului nu există unele înțelegeri obscure. De aceeași părere este și Oazu Nantoi, care susține că Șevciuk a venit aici la „partenerii săi de business”. Am putea să ne amintim printre altele, cu această ocazie, și de sprijinul pe care fostul lider de la Tiraspol l-a acordat lui Igor Dodon în campania prezidențială. Alte explicații ale bunăvoinței oficialilor noștri în raport cu un criminal nu există. În cel mai rău caz, cel puțin pentru a-și păstra obrazul curat în fața alegătorilor, autoritățile de la Chișinău ar putea să-l declare pe fugar drept persona non grata pe teritoriul R. Moldova. Apoi să-l anunțe în căutare și să-l expulzeze din țară. Unde? Oriunde. Dacă e cercetat penal la Tiraspol, el nu va risca să plece la Moscova, dar se spune și nu-i exclus că ar avea împreună cu Nina Ștanski o casă într-o țară din Europa de Vest.

De altfel, aflarea celor doi în Capitală este o mare rușine pentru R. Moldova atât față de cetățeni, cât și față de partenerii noștri externi. E suficient pentru oricine să recitească declarațiile lui Evgheni Șevciuk și ale Ninei Ștanski din anii trecuți, când ei conduceau regimul criminal de la Tiraspol, pentru a înțelege cât de puțin respectă acești oameni țara în care se află, cât de mult au luptat pentru a o rupe pe bucăți, dar și cât de urât au scuipat amândoi peste fiecare dintre noi, și peste părinții, și peste copiii noștri.

Și dacă CNA își va îndrepta într-o bună zi privirea și spre sediul partidului de pe strada Columna, Procuratura Generală și poliția nu au timp de gândit în ceea ce-l privește pe Evgheni Șevciuk. Acum sau niciodată, vorba aia, pentru că, de va pleca din R. Moldova, va scăpa și de pedeapsă. Și el, și Nina.

P.S. Am scris acest text în noaptea de miercuri spre joi, când Evgheni Șevciuk a plecat din Moldova. Știrea a ieșit la iveală ieri, fiind confirmată și de surse de la Aeroportul Internațional Chișinău. Nu se înțelege cum și de ce i s-a permis să urce în avion, dacă poliția îl căuta ca urmare a indicațiilor ministrului Jizdan. Felicitări, R, Moldova!

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)