Astăzi 24 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 23 Februarie 2019
Abonamente

Editorial 7 Iulie 2017, ora 07:23    Din editia print

Marime Font

O întrebare pentru Jizdan și Harunjen: de ce Șevciuk e liber?

În ultimul timp, am scris în repetate rânduri și eu, și colegii mei, despre protecția evidentă de care se bucură membrii Partidului Socialiștilor în fața instituțiilor de drept din R. Moldova. 

Într-adevăr, din câte se vede, oamenii președintelui Igor Dodon nu sunt reținuți sau arestați pentru corupție, deși presa a scris tone de articole despre mai multe ilegalități în care aceștia au fost implicați nu doar acum, dar și pe timpul guvernării Voronin, când se numeau comuniști. Singura excepție în această privință a fost Oleg Onișcenco, dar și el a nimerit pe mâna CNA doar după ce a fost exclus din fracțiunea PSRM a Consiliului Municipal Chișinău. Mai scriam că această stare de beatitudine socialistă va dura până în momentul în care Dodon va intra în conflict sau pur și simplu va nemulțumi partidul (omul) care ne conduce de facto. Așa cum s-a întâmplat cu PLDM, iar astăzi cu PL. Se pare că până atunci nu a rămas foarte mult timp, însă rămâne să vedem...

Cu toate acestea, la sfârșitul lui iunie ne-am convins că nu doar PSRM se bucură de imunitate în fața instituțiilor de drept. După ce fostul lider al autoproclamatei republici nistrene, Evgheni Șevciuk, a fugit din Tiraspol la Chișinău, înțelegem că de aceeași protecție beneficiază și separatiștii din stânga Nistrului. Iar acest lucru nu poate fi trecut cu vederea, fiindcă trezește serioase dubii în privința integrității guvernării noastre care, din câte se observă sau se știe, dirijează inclusiv cu Procuratura Generală, Ministerul de Interne și Centrul Național Anticorupție.

Reglare de conturi în „brigadă”

Evgheni Șevciuk a trecut Nistrul în noaptea spre 28 iunie, cu doar câteva ore înainte ca așa-numitul „soviet suprem” de la Tiraspol să-i retragă imunitatea pentru a fi cercetat în cinci dosare penale, în care este acuzat de furt în proporții deosebit de mari din banii publici, săvârșit prin depășirea atribuțiilor de serviciu și contrabandă. Potrivit procurorilor regimului neconstituțional, el s-ar face vinovat de dispariţia a zeci de milioane de ruble, provenite în mare parte de pe urma vânzării gazelor rusești. Refugiindu-se în Capitală, Șevciuk scria pe o rețea de socializare că a decis să vină aici după ce s-a trezit urmărit de niște mașini suspecte, iar acasă la el, la părinții săi și la soția sa au fost efectuate percheziții ilegale.


Faptul că tot ce se întâmplă în regiunea pe care a condus-o timp de cinci ani este ilegal, la fel ca și funcția pe care a ocupat-o, se pare că pentru Șevciuk nu contează. Mai bine zis, vorbind despre acțiunile ilegale ale procurorilor transnistreni, omul dă de înțeles că însăși existența și activitatea procuraturii de la Tiraspol este legală, dar numai dosarele pornite contra lui contravin legii. „Cel mai important e că prin acest circ organizat, „brigada” încearcă să intimideze oamenii, pentru ca aceștia să tacă și să rabde”, menționa Șevciuk în postarea sa.

Fără a face vreo referință la faptul că el însuși s-a aflat la cârma acestui regim criminal care de când există, intimidează toți oamenii care au curajul să deschidă gura, fostul lider separatist precizează că „brigada” a hotărât să se răfuiască cu el în urma unui conflict al său cu patronii companiei „Sheriff”.

Pe scurt, avem de a face cu o reglare de conturi între niște indivizi certați cu legea.

Jizdan e gata să-i asigure protecție unui criminal

Tupeul cel mai mare al lui Șevciuk și al soției acestuia, Nina Ștanski, fosta ministră de externe a regiunii separatiste, este că s-au refugiat la Chișinău. Iar gafa monumentală a Chișinăului este că i-a primit cu brațele desfăcute, ca pe niște bieți oameni aflați la restriște. În loc să-l încătușeze neîntârziat și să-l tragă la răspundere pentru separatism, uzurpare a puterii și trădare de țară, plus contrabandă și multe alte infracțiuni de care se fac vinovați toți liderii regiunii secesioniste, poliția noastră era gata (atenție!) să-i ofere protecție. Am rămas sincer stupefiat când am citit în presă reacția ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, după fuga lui Șevciuk. Acesta a spus că s-a autosesizat la cazul respectiv și că fostul președinte al republicii-fantomă va primi statut de persoană protejată, dacă se va constata că viața sa este pusă în pericol. Declarația lui Jizdan este pur și simplu ieșită din comun, în condițiile în care cea mai bună protecție pentru viața fugarului de peste Nistru ar fi penitenciarul. Să nu uităm, în același timp, nici de faptul că, în perioada în care Șevciuk conducea regimul separatist, toți demnitarii de la Chișinău aveau interdicție de a intra în regiunea transnistreană.

În opinia unor analiști politici, Chișinăul a acceptat aflarea lui Șevciuk aici, pentru că nu are de ales. Chipurile, arestarea sa ar fi un semnal rău pentru procesul de reglementare a diferendului transnistrean. Însă această părere nu are niciun argument solid atâta timp cât și Tiraspolul vrea capul fugarului. La urma urmelor, procurorii noștri ar putea să-l acuze nu numai de separatism și uzurpare a puterii, dar și de infracțiunile pentru care este cercetat peste Nistru, dacă acestea vor fi confirmate. E adevărat că nu demult Procuratura Generală anunța că nu are deschis niciun dosar penal contra lui Șevciuk.

Nu-i exclus că și aici au stat la mijloc unele interese politice, pentru a nu împiedica negocierile cu separatiștii, care oricum sunt blocate de ani buni. Acum, însă, autoritățile legitime ale RM ar trebui să profite din plin de reglările de conturi dintre fugar și administrația nelegitimă de la Tiraspol pentru a-l condamna pe acesta fără multă vorbă la pușcărie. În fond, nu este nevoie de nicio investigație pentru a demonstra culpa lui Șevciuk, deoarece numai funcția pe care el a deținut-o, precum și atitudinea pe care a avut-o față de integritatea R. Moldova, este cea mai sigură probă în acest sens.

A venit la „partenerii de business”?

Iată de ce poziția Chișinăului în cazul cu pricina trezește mari suspiciuni, care ne trimit la întrebarea dacă între persoanele influente de pe cele două maluri ale Nistrului nu există unele înțelegeri obscure. De aceeași părere este și Oazu Nantoi, care susține că Șevciuk a venit aici la „partenerii săi de business”. Am putea să ne amintim printre altele, cu această ocazie, și de sprijinul pe care fostul lider de la Tiraspol l-a acordat lui Igor Dodon în campania prezidențială. Alte explicații ale bunăvoinței oficialilor noștri în raport cu un criminal nu există. În cel mai rău caz, cel puțin pentru a-și păstra obrazul curat în fața alegătorilor, autoritățile de la Chișinău ar putea să-l declare pe fugar drept persona non grata pe teritoriul R. Moldova. Apoi să-l anunțe în căutare și să-l expulzeze din țară. Unde? Oriunde. Dacă e cercetat penal la Tiraspol, el nu va risca să plece la Moscova, dar se spune și nu-i exclus că ar avea împreună cu Nina Ștanski o casă într-o țară din Europa de Vest.

De altfel, aflarea celor doi în Capitală este o mare rușine pentru R. Moldova atât față de cetățeni, cât și față de partenerii noștri externi. E suficient pentru oricine să recitească declarațiile lui Evgheni Șevciuk și ale Ninei Ștanski din anii trecuți, când ei conduceau regimul criminal de la Tiraspol, pentru a înțelege cât de puțin respectă acești oameni țara în care se află, cât de mult au luptat pentru a o rupe pe bucăți, dar și cât de urât au scuipat amândoi peste fiecare dintre noi, și peste părinții, și peste copiii noștri.

Și dacă CNA își va îndrepta într-o bună zi privirea și spre sediul partidului de pe strada Columna, Procuratura Generală și poliția nu au timp de gândit în ceea ce-l privește pe Evgheni Șevciuk. Acum sau niciodată, vorba aia, pentru că, de va pleca din R. Moldova, va scăpa și de pedeapsă. Și el, și Nina.

P.S. Am scris acest text în noaptea de miercuri spre joi, când Evgheni Șevciuk a plecat din Moldova. Știrea a ieșit la iveală ieri, fiind confirmată și de surse de la Aeroportul Internațional Chișinău. Nu se înțelege cum și de ce i s-a permis să urce în avion, dacă poliția îl căuta ca urmare a indicațiilor ministrului Jizdan. Felicitări, R, Moldova!

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 15:53

 Bogdan Chirieac a analizat planul lui Igor Dodon de federalizare a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:44

O înregistrare audio, publicată pe rețelele de socializare, demonstrează clar corupția și șantajul la care se dedau socialiștii, în frunte cu președintele fracțiunii PSRM din Consiliul municipal, Ion Ceban, în „lupta” declarată la televizor împotriva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:43

Hackerii ruşi au atacat instituţii cheie din România şi alte ţări europene, între septembrie şi decembrie 2018. Potrivit Microsoft, atacurile cibernetice au vizat conturile a peste 100 de angajați din organizaţii aflate în 6 state. Hackerii fac parte dintr-un grup...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:40

Finalul campaniei electorale a reflectat şi profilurile reale ale principalilor concurenţi electorali. Pe de o parte, scene cu feţele solare ale liderilr democraţi, care împart trandafiri femeilor din Capitală, iar în oglindă – chipurile crispate ale fruntaşilor PAS-PPDA,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:39

Bătălia pentru cel mai mare dinozaur din lume este una complicată. De asemenea, există trei categorii pentru acest titlu: cel mai greu, cel mai lung şi cel mai înalt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:36

Un fost reprezentant special al președintelui Federației Ruse a fost reținut pe Aeroportul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:29

Reprezentanții Oficiului Avocatul Poporului l-au vizitat astăzi pe deținutul Veaceslav Platon. Aceștia au reușit să intre în celula lui Platon și s-au convins că acesta nu a fost înjunghiat, așa cum s-a speculat în presă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 13:36

Încă 64 de familii din Orhei au primit indemnizații pentru nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”. Astfel, de la lansarea acestuia în 2015 și până în prezent, în total, peste 2 mii de familii au beneficiat de acest program,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:56

Anul trecut s-au vândut în lume 86 milioane de automobile noi, iar SUV-urile au atins o cotă record de 36%, în timp ce mașinile electrice au avut și ele un an record, cu 1,2 milioane de unități. Datele JATO arată că cele mai vândute modele auto din lume sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:54

Îndrăgita interpretă Geta Burlacu susţine Partidul Democrat din Moldova, la alegerile parlamentare din 24 februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:53

Rusia pregătea un ajutor pentru viceministrul italian de orientare ultra-dreapta, Matteo Salvini, pentru ca acesta sa obțină succes la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. În acest sens, statul rus era dispus sa acorde o finanțare secretă în valoare de 3 milioane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:26

Şeful organizaţiei din Suruceni a PAS, Vitalie Cara, şi-a îndemnat consătenii să o susţine la scrutinul de duminică pe Monica Babuc, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:25

În lipsa oamenilor care provoacă accidentele, riscurile se reduc cu 90%, iar cei ce lucrează în domeniul asigurărilor auto încearcă să se pregătească pentru această schimbare. Dan Peate, un asigurator şi expert în capitalul de risc, vrea să facă pasul cel mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

Iluştrii muzicieni Vitalie şi Vasile Advahov, care conduc una din cele mai bune orchestra de muyică populară din ţară, îşi exprimă public sprijinul pentru Alexandru Jizdan, candidat PDM la funcţia de deputat, pe circumscripţia 34, din Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

O sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:20

În drum spre o întâlnire cu alegătorii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a făcut un scurt popas la casa părintească din Grozeşti, unde-l aşteptau mama sa, Zinaida Plahotniuc, şi cele trei surori ale sale,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:05

Atunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 09:58

Soldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 06:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 01:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)