Femeia

O lady la masă: Dezastrele din timpul mesei

În asemenea momente, nu trebuie să-şi piardă capacitatea de a reacţiona din cauza stânjenelii. Soluţia este una foarte simplă. Dacă bucăţica ostilă poate fi eliminată cu furculiţa sau lingura, doamna va apela la respectivul tacâm. Dacă e nevoie să-şi folosească degetele pentru a lua un fir de spanac de pe buze, o va face, utilizând un şerveţel pentru a-şi masca acţiunea şi apoi pentru a pune obiectul dizgraţios pe farfurie. Nu are de ce să le împărtăşească problema celorlalţi invitaţi. Asemenea neplăceri fac parte, până la urmă, din viaţa oricărei persoane.

Dacă o lady descoperă că a vărsat supă, sos de friptură sau orice altceva pe bluză, pe fustă, ori pe pantaloni…

Chiar dacă ia masa cu prieteni apropiaţi sau cu membri ai familiei, o lady se va scuza şi se va ridica de la masă fără să dea explicaţii – nici măcar una autoironică precum: „Ia te uită ce mizerie am făcut”. În baie, evaluează daunele. Dacă şi-a pătat rochia, foloseşte un şerveţel umezit cu puţină apă rece şi încearcă să scoată sau măcar să atenueze pata. Dacă nu o poate îndepărta, cel puţin va uşura munca celor de la spălătorie sau a maşinii de spălat a doua zi.

Dacă o lady descoperă că i-a curs supă sau sos pe bluză, trebuie să fie mult mai precaută. Aproape întotdeauna, după ce se scuză de la masă şi se duce la baie, şterge uşor pata cu un şerveţel de hârtie sau de pânză. Dacă este pricepută şi încrezătoare că ştie să facă diferenţa între o pată de ulei, de vin sau de apă, doamna poate încerca s-o tamponeze rapid cu puţină apă caldă, dacă e de ulei, sau cu apă rece, dacă nu e de grăsime. Oricum, în ambele cazuri, doamna riscă să-şi strice bluza preferată.

Dacă la toaleta respectivă există o îngrijitoare, o poate întreba: „Se pare că am o problemă. Ce credeţi că ar trebui să fac?”. Poate că respectiva se pricepe la îndepărtarea petelor sau poate că dispune de o soluţie pentru curăţat. Dacă nu rezolvă problema – sau dacă o agravează -, doamna nu se plânge. Ea i-a cerut ajutorul, la urma urmei, fără să aibă vreo garanţie că rezultatele vor fi pozitive. În orice caz, dacă angajata reuşeşte să rezolve problema, doamna îi va lăsa o sumă oarecare în semn de recunoştinţă, înainte să se întoarcă la petrecere.

Dacă o doamnă observă că un alt invitat şi-a vărsat supă sau sos pe haine, îl anunţă cât mai discret: „Lynn, cred că ai un pic de sos Hollandaise acolo, pe jachetă”. Este acelaşi tip de curtoazie care intervine atunci când o doamnă îşi avertizează prietena că i s-a deschiat un nasture la bluză.

(Din cartea „O lady la masă. Mic tratat de eleganţă” de Sheryl Shade, John Bridges şi Brian Curtis)

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *