Opinii și Editoriale

O lansare perfectă

Cunoscut în special pentru prezența lui în lista scurtă a candidaților la premiul Nobel, Ko Un e cu mult mai interesant și spectaculos. Viața lui e un film cu multe tragedii. A prins al Doilea Război Mondial, și-a pierdut cei mai buni prieteni în războiul coreean, iubita, dorința de a rămâne singurul supraviețuitor.

Ko Un a fost și călugăr budist, și rebelul ridicat împotriva credinței; a supraviețuit războiului, închisorii, torturii, dar a și avut numeroase tentative de sinucidere. O astfel de viață, ca un fluviu de munte, și-a pus amprenta pe scrierile lui. Nici nu ne mai mirăm, aflându-i biografia, că a scris peste 150 de cărți.

Lansarea din București mi-a depășit așteptările. Nu îmi amintesc când am avut ultima dată în viață emoții la o lansare de carte. Prezența autorului, micile lui glume, lectura, dar mai ales conținutul poemelor m-au emoționat și m-au făcut să cred – spun asta cu tristețe – că la o carte adevărată de poezie toți trebuie să fim emoționați. Lipsa bucuriei, plictiseala, sațietatea în cadrul unei lansări îmi vor ridica de acum semne de întrebare asupra calității volumului prezentat.

Nu știu dacă va lua sau nu Ko Un premiul Nobel pentru literatură, dar știu că am văzut la București un mare poet. Și că am avut în față un om tot atât de interesant pe cât e ca autor. Un om plin de respect față de gazda lui, care și-a început recitalul cu un poem din Ana Blandiana, cu un discurs despre România.

Din fericire, Editura Tracus Arte a scos o antologie în limba română. Înaintea acestei apariții editoriale am reușit să citesc doar câteva poezii în engleză, prea puține ca să pot spune că știu poezia lui Ko Un, suficiente să pot spune că îmi place. Acum însă, încă de la lansare, m-am apucat de citit. Nu reușeam să fiu atentă la ce se spunea în jur, fiindcă fiecare vers mă umplea de interes pentru următorul. Practic, am citit aproape jumătate de carte încă de la lansare, iar cealaltă jumătate imediat după.

Le mulțumesc celor de la Muzeul Național al Literaturii Române, pentru acest eveniment și pentru întreg Festivalul Internațional de Poezie, despre care voi mai povesti, pentru că au făcut posibilă lectura unor poeți deosebiți, poeți buni, de vârste și generații diferite, din toate colțurile lumii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *