Astăzi 20 Februarie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 19 Februarie 2018
Abonamente

Opinii & Editoriale 9 Ianuarie 2017, ora 08:47    Din editia print

Marime Font

O lectură la gura sobei

De multe ori citesc câte o carte foarte bună pe care o recomand cu drag, însă din pricina legislației privind importul de carte românească, mă trezesc în situația de a vorbi despre o carte la care nu aveți acces. Cu mult noroc o găsiți în biblioteci, iar alteori trebuie să apelați la prieteni sau să o procurați singuri din România. Tocmai de aceea cu câteva luni în urmă salutam apariția librăriei online elefant.md.

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Astăzi însă am plăcerea de a vă recomanda o carte apărută în R. Moldova, la Editura „Cartier”, pe care fiecare doritor o poate găsi cu ușurință. Jurnalista Tatiana Țîbuleac, pe care ar trebui să o numesc și scriitoare, a publicat un roman (a doua sa carte) care reușește să își surprindă cititorii. „Vara în care mama a avut ochii verzi” e un roman bine scris ce povestește, din perspectiva fiului, drama unei familii.

Deși întâlnim o poveste a imigranților, nu putem spune că e vorba de un tipar, ci mai degrabă de istoria particulară a unui tânăr pictor, cu serioase probleme medicale, care evoluează de la ura împotriva mamei la dragostea redescoperită, odată cu maturizarea lui forțată, dictată de boala ei.
Duritatea așteptată de la un astfel de personaj, un pictor bolnav psihic, e atent construită de autoare, care nu se eschivează printr-o apelare la eufemisme. Totodată nu lipsesc nici momentele duioase, aproape romantice, previzibile într-o vară marcată de dramatism, dar petrecută totuși într-un decor idilic. Deși poate părea excesivă evoluția sentimentală a tânărului, pierderea adolescenței produce în cei mai mulți acest miracol. Dacă primele capitole urmăresc mai mult starea tânărului, stabilirea în sudul Franței mută accentul pe povestirea propriu zisă, trecerea zilelor luând locul stării sufletești a tânărului.Romanul se sfârșește destul de brusc, lăsând senzația că nu a fost spus totul, însă creionează în cele 160 de pagini personaje puternice, o societate vie și stări cu care cititorul se poate autentifica. Tatiana Țîbuleac dă dovadă de o mână sigură, reușind să creeze o lume credibilă, într-o carte în care tehnicile narative nu sunt deloc stângace. Descrierea, comparațiile, grija la detalii, spiritul de observație, vocea narativă — demonstrează talentul de prozatoare al autoarei, departe de reportajul succint și sumar întâlnit la un număr mare de jurnaliști care se hotărăsc la un moment dat să îmbrățișeze ficțiunea.

Vă recomand această lectură cu siguranța că ea nu vă va dezamăgi.


 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul