Astăzi 18 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:03
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 19 Februarie 2016, ora 18:01

O magistrată din Republica Moldova a fost sancționată pentru că a recunoscut Crimeea ca parte a Rusiei

Marime Font

Maria Iftodi, judecătoarea din Edineț a emis o hotărâre prin care a recunoscut legalitatea certificatului de naștere al unui copil în care era indicat că acesta s-a născut în regiunea Sevastopol din Crimeea, Federația Rusă a fost sancționată disciplinar.

În hotărârea emisă în mai 2015, Iftodi a făcut trimitere la decretul semnat de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, prin care era anexată peninsula Crimeea.

Părinții copilului, ambii cetățeni ai Republicii Moldova s-au aflat temporar în orașul Sevastopol, iar copilul lor s-a născut în regiune. Întorși acasă, aceștia au vrut să înregistreze nașterea copilului la Oficiul Stării Civile din Edineț. Instituția a refuzat să înregistreze actul, pe motiv că acesta nu este recunoscut în Republica Moldova. Atunci, părinții s-au adresat în instanță cu cererea de a declara ilegal certificatul de naștere al copilului.În loc să anuleze documentul, judecătoarea a confirmat autenticitatea lui.

Avocatul Mariei Iftodi a încercat să justifice decizia judecătoarei, aducând drept exemplu așa-zisa declarație de independență a Crimeii, dar și adoptarea unei constituții a regiunii.

Conform membrii Colegiului disciplinar în cazul în care Republica Moldova a semnat o rezoluție prin care recunoaște oficial integritatea Ucrainei, nici o autoritate a statului nu poate recunoaște regiunea drept parte al altui stat.

TIMPUL.MD

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md