Social

O mamă a rămas pe drumuri cu trei copii

De câţiva ani, Maria Madan nu locuia împreună cu soţul ei. Ea este originară din satul Recea, raionul Străşeni. În 1994 s-a căsătorit cu un băiat din comuna Truşeni. Tânăra s-a stabilit cu traiul la Truşeni şi locuia împreună cu socrii. Serghei, soţul Mariei, era vestit în tot satul ca fiind un alcoolic fără pereche şi mai şi fura. Nici cu nevastă-sa nu se comporta bine. O bătea de câte ori avea chef, chiar şi atunci când era însărcinată. Cât au fost în viaţă socrii, părinţii adoptivi ai lui Serghei, când feciorul venea beat acasă, ei o ascundeau pe femeie ca să nu o bată. Însă în 1997 ambii socri au murit la un interval de o săptămână şi pe Maria nu mai avea cine o sprijini. Împreună cu cei doi copii ai săi dormea mai mult prin ponoare. Lui Serghei nu îi plăcea să muncească şi, după moartea părinţilor, a lăsat pârloagă cele două hectare de pământ primite ca moştenire. Într-o zi, Serghei a plecat la un notar din Străşeni şi a vândut pământul la doi businessmeni, primind de la fiecare câte trei mii de lei, potrivit actului notarial. Maria spune că ea nu a ştiut nimic de tranzacţie. „De unde să-i cunoască bărbatul meu beţiv pe cei doi cumpărători, unul dintre care e un milionar cunoscut din R. Moldova? El nu se mai trezea din beţie şi cu greu ştia să semneze. Cum de a găsit notarul care într-o zi i-a făcut actele ca succesor al moştenirii pentru cele două ha de pământ şi a doua zi s-a dus la un alt notar ca să încheie tranzacţia de vânzare-cumpărare?”, se întreabă femeia, bănuind că ceva nu e în regulă în această poveste.

Nemaiputând rezista bătăilor şi umilinţelor zilnice şi făcându-i-se milă de copilaşii care nu aveau ce mânca şi erau martori la scandaluri, într-o zi i-a luat şi a plecat cu ei la Recea, în satul de baştină. Dar părinţii, de la care se aştepta s-o compătimească, au alungat-o, spunându-i: „Tu ţi l-ai ales – rabdă”. O rudă mai miloasă a primit-o să locuiască în casa ei până o va vinde. Din când în când, Serghei se ducea să-şi vadă copiii. În 2004, Maria a rămas însărcinată şi a născut al treilea copil. Dar Serghei nu se lăsa de vechile apucături. O femeie din sat mi-a povestit că într-o zi, după ce Serghei a ajutat-o la prăşit, l-a invitat în casă să-l hrănească. A doua zi i-a dispărut televizorul. Apoi, bărbatul a furat de la biserică sfeşnice, candelabre şi alte atribute bisericeşti şi le-a dus la fier uzat. În aprilie 2007, Serghei a fost arestat pentru 129 de zile, dar a revenit acasă peste un an şi jumătate. Nimeni nu ştie unde a fost în acest răstimp. Atunci părintele Andrei i-a spus că el l-a ajutat să iasă din puşcărie şi că pentru aceasta îi datorează casa care se afla în vecinătatea bisericii. În schimb, lui Serghei i-a oferit o casă, unde, spune Maria, mai locuiau câţiva chiriaşi. Evident, nu a existat niciun act de efectuare a tranzacţiilor.

Soţul alcoolic a fost găsit mort pe un deal

Femeia povesteşte că peste trei luni a sunat-o preoteasa şi i-a spus că bărbatul ei a fost găsit mort pe un deal. „Nu aveam bani pentru înmormântare. M-au ajutat rudele, fiecare cu cât a putut”, ne-a spus Maria. Apoi a început să perfecteze actele de moştenire a gospodăriei. În acest timp, a fost sunată de o persoană din sat care a anunţat-o că jumătate din casă i-a fost demolată. Preotul a început reconstrucţia bisericii şi avea nevoie de mai mult spaţiu. Femeia tare s-a mai revoltat că nimeni nici măcar n-a întrebat-o dacă este de acord. Maria ne-a spus că i-a cerut preotului să-i cumpere o casă în alt loc sau să-i construiască alta nouă, dar acesta nu vrea. La rândul său, părintele Andrei Secrii, parohul Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, spune că el i-a propus o casă mai bună, dar femeia vrea bani cash. Cele două părţi aşa şi nu au găsit limbaj comun. Parohul are o justificare: „Până în 1939, pământul pe care a fost construită casa familiei Madan a fost averea comunităţii creştine, acolo aflându-se şcoala parohială, locuinţele pentru învăţători, slujitori ai bisericii şi grajdurile pentru cai. Lui Serghei Madan i s-a procurat o casă în aceeaşi mahala. Maria nu are viză de reşedinţă în Truşeni şi timp de 11 ani nu a avut grijă de soţul ei. Mai mulţi ani Serghei a fost hrănit la biserică şi nici măcar o zi n-a lucrat în folosul comunităţii. Iar în semn de recunoştinţă, în 2007 a furat de la biserică bunuri în valoare de 300 de mii de lei”.

Disperată, femeia a început să scrie plângeri la toate instanţele: la primărie, procuratură, ONG-uri care se ocupă de apărarea drepturilor omului. Primăria generală a mun. Chişinău nu a putut să se implice şi a sfătuit-o să se adreseze în instanţa de judecată. Şi primarul din localitatea Truşeni spune că nu are cu ce să o ajute. Fiind întrebat de primarul general, Dorin Chirtoacă, cum s-a întâmplat că a fost demolată casa fără consimţământul femeii, primarul de Truşeni, Mihail Secrieru, a declarat următoarele: „Primăria n-a fost informată de acest fapt. Părintele Andrei Secrii afirmă că a fost o înţelegere verbală dintre el şi răposatul Serghei Madan”. Primarul mai crede că „reconstrucţia bisericii se face în folosul satului”.

Când e vorba de imobil, înţelegerea verbală nu are valoare juridică

Aflând despre acest caz, avocata poporului, Tamara Plămădeală, a promis că va face imposibilul pentru ca cei trei copii să nu fie lipsiţi de moştenire. Câţiva specialişti de la drepturile omului au mers la faţa locului şi iată ce au constatat: „Casa de locuit de pe str. Ştefan cel Mare, 134, aparţinea cu drept de proprietate Antoninei Madan (mama lui Serghei). După decesul acesteia, averea succesorală a fost acceptată la 23 august 2009 de către Serghei Madan, fapt confirmat prin certificatul de moştenire legal eliberat de către notarul Galina Goncearuc, dar care ulterior nu a fost înregistrat la Primăria Truşeni, nici la Organul cadastral teritorial. În scurt timp, după decesul lui Serghei Madan, preotul Andrei Secrii, fără careva temei legal, a demolat casa de locuit”. Ei au sfătuit-o pe Maria Madan să-şi apere drepturile în instanţa de judecată.

Fiind solicitată de TIMPUL, jurista Viorica Grecu ne-a spus că toţi cei trei copii au dreptul la moştenirea tatălui. Referindu-se la înţelegerea verbală la care face referinţă preotul, Viorica Grecu susţine că aceasta nu are valoare juridică. „În cazul în care se construieşte un edificiu în folosul societăţii, trebuie să existe acordul tuturor locatarilor ale căror case urmează să fie demolate. Proprietarul are dreptul să ceară despăgubire materială, proprietatea fiind evaluată la preţul real de piaţă”, mai spune jurista.

Toţi specialiştii cu care a vorbit Maria Madan au sfătuit-o să apeleze la instanţa de judecată. Ea însă se plânge că nu are bani pentru un avocat şi se teme pentru viitorul celor trei copii ai săi, care în orice zi riscă să rămână pe drumuri. Cu toţii se roagă să mai întârzie cumpărătorul casei rudelor din Recea.

(Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei Jurnaliştii pentru drepturile omului, derulată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, cu suportul Ambasadei SUA în Moldova)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *