Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 17:20
Abonamente

Social 22 Decembrie 2016, ora 07:45    Din editia print

REPORTAJ O mamă cu 3 copii riscă să înghețe într-o cameră de 14 metri pătrați. „Mai avem lemne doar pentru câteva săptămâni”

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

În satul Stăuceni, mun. Chișinău, într-un cămin de tip familial, într-o cameră de 14 metri pătrați, fără apă, baie și căldură centralizată, se înghesuie o mamă tânără cu trei copii. Împreună cu ei, periodic, mai locuiește și fratele femeii. Cel mai mare s-a născut în 2014, fetița mijlocie în 2015, iar cea mică are doar câteva luni. 

Familia trăiește din alocațiile pentru cei mici și ajutorul social – în total 1500 de lei lunar. Ca să dezmorțească aerul și să gătească ceva de mâncare, fac focul în sobă doar câteva ore pe zi. Lemne mai au doar pentru două-trei săptămâni și le este teamă că nu vor putea ține piept frigului. Uneori ajung la sfârșit de lună fără un bănuț în casă. O duc greu. Le lipsesc multe, dar nu-și plâng de milă. Luptă. 

În timp ce unii caută destinații exotice, unde să-și petreacă vacanța de iarnă, să sărbătorească Crăciunul sau să întâmpine cât mai pompos noul an, pe alții îi preocupă gândul cum să găsească resurse ca să-și hrănească copiii. Într-o situație dificilă s-a pomenit și Angela Diaconu, o mămică de 26 de ani, care educă singură trei copii. Cel mare se numește Cosmin, Mihaela, e fiica mijlocie, iar pe mezină o cheamă Patricia.

Cu brad, dar fără cadouri

Femeia ne-a întâmpinat în pragul căminului în care locuiește, cu fetița cea mică în brațe. Rușinoasă, ne-a invitat în locuința sa. Acolo, lângă ușă, Cosmin trăgea un pisic de coadă, iar Mihaela încerca să stea copăcel, rezemată de pat. Trăiesc într-o cameră, modestă, dar curată și îngrijită. Lângă intrare au un frigider vechi, practic gol, pe el „tace” un televizor „născut” la începutul anilor 90.


Încăperea este îngustă, iar două paturi cu greu încap acolo. La geam, un dulap mare fură din lumina zilei. Vizavi de el, stă lipită de perete o sobă. La ora 11, când am venit în vizită, aceasta era rece. „Facem economii. Nu ne permitem să ținem focul toată ziua. Lemnele-s scumpe și mai avem doar pentru câteva săptămâni”, se arată îngrijorată gazda. Între dulap și sobă, dă culoare camerei un brăduț artificial, frumos împodobit. Are aproape toate componentele: globulețe, luminițe și argint, lipsesc doar cadourile. Angela remarcă, arătând cu degetul spre cei mici, că „l-am împodobit doar de dragul lor, măcar așa să simtă atmosfera de sărbătoare. Jucării, dulciuri sau bucate alese, acum nu ne permitem. Poate pe viitor vor fi alte vremuri”.


Bradul a fost împodobit de către toți membrii familiei

Până a deveni mamă, Angela Diaconu a stat la un internat pentru copiii orfani care se află în satul Visoca, raionul Soroca. A ajuns acolo la vârsta de șapte ani, împreună cu fratele său. Mama lor a fost lipsită de drepturile părintești pentru că făcea abuz de alcool. După ce a absolvit 10 clase, a mers la o școală profesională din Chișinău, unde a deprins meseria de croitoreasă. „N-am apucat să lucrez pe specialitate, pentru că la 23 de ani am născut primul copil. Cu tatăl lui Cosmin nu țin legătura. Între timp el s-a însurat cu o altă femeie. Știe că are un fecior, dar nu-l ajută cu nimic, nici nu se interesează cum ne descurcăm”, povestește dezamăgită interlocutoarea mea.


Cosmin așteaptă dulciuri de la Moș Crăciun

Fetițele au un alt tată. Cu el discută periodic, însă nici acesta nu oferă sprijin copiilor. Ea îl caracterizează drept „bărbatul cu care a crezut că va fi toată viața împreună”, dar atunci când a apărut cel de-al treilea copil și respectiv mai multe greutăți, el i-a părăsit fără să stea mult pe gânduri.

Nu au apă, baie și nici veceu

Camera în care locuiesc acum, este moștenită de la părinți. Alături de Angela și cei trei copii, acolo stă periodic și fratele ei. Comoditățile sunt pentru toți locatarii. „Bucătăria o împărțim împreună cu vecinii. De veceu și baie în genere nu ne putem folosi pentru că sunt într-o stare deplorabilă. Apă nu am și aduc cu găleata de la o vecină de peste drum. La sfârșit de lună îi plătesc pentru ceea ce consum. Este o fântână mai în deal, dar e departe și n-am cu cine lăsă copiii”, povestește femeia din Stăuceni. Un lucru care-i mai permite să-și pună la punct treburile casnice este faptul că băiatul merge zilnic la grădiniță.


Din cauza vecinului de sus pe pereți apare umezează și mucegai

Banii din care trăiește familia Diaconu sunt alocațiile pentru copii și ajutorul social, oferite de Primărie. Cei 1500 de lei îi ajung pentru mâncare, plata serviciilor comunale și procurarea lucrurilor necesare pentru copii. Până în anul 2014, camera era încălzită cu un reșou electric, însă acesta consuma foarte multă energie, iar plățile lunare băteau la buzunar. Din acest considerent, Angela a decis să-și construiască o sobă, dar și cu aceasta cheltuielile nu sunt mici. „Lemnele costă peste trei mii de lei, foarte scump pentru noi. Am strâns bani vara și am cumpărat câteva, dar pentru a doua jumătate a iernii o să încerc să împrumut bani de la cineva și încetișor o să-i întorc înapoi. Cel mai mult îmi este frică să nu înghețăm de frig”.

„Nu voi permite nimănui să ne despartă”

Despre starea dificilă în care s-a pomenit tânăra mamă, cunosc și autoritățile locale. Rar, când sunt ajutoare umanitare sau alte resurse, membrii acestei familii sunt printre principalii beneficiari. Asistenta socială din localitate are doar cuvinte de laudă la adresa femeii. O descrie drept „o doamnă cumsecade, un pic timidă, dar care îngrijește de copii, indiferent de greutățile prin care trece”.  

În încăpere am observat câteva jucării de pluș, rătăcite în jurul bradului. Cei mici încercau să le ascundă cu disperare, de teama ca oaspeții necunoscuți să nu le fure.


Cosmin își ascunde jucăriile

Chiar dacă știa că-i va fi greu să crească un copil, ulterior al doilea și de câteva luni, deja trei, Angela Diaconu recunoaște cu mâna pe inimă că nu s-a gândit să facă avort. Ea se arată încrezătoare că atât Cosmin și Mihaela, cât și mezina Patricia, au norocul și soarta lor. Femeia își face semnul crucii și promite cu privirea-i țintită spre icoană: „Nu-i voi lăsa niciodată și nu voi permite nimănui să ne despartă”.

În anul 2017, tânăra mamă din Stăuceni își dorește doar să aibă pâine pe masă ca să-și poată hrăni copiii și lemne de foc. „Restul sunt mărunțișuri, care contează mai puțin”, consideră ea. Zilnic se uită pe geam și speră ca gerul să mai zăbovească. 


Familia Diaconu, Stăuceni, 21 decembrie 2016 

În cazul în care doriți să ajutați familia Diaconu cu haine și încălțăminte pentru copii, produse alimentare, jucării sau bani, puteți contacta autorul acestui articol (Dorin Galben) la numărul de telefon: +37368681878 sau la fix 0 (22) 85-29-91.  

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 17:20

Eliminarea schemelor de corupție de la Vamă și Fisc a permis creșterea semnificativă a veniturilor la buget. Aceste măsuri, alături de politicile pro-business promovate, au făcut posibilă reparația drumurilor, creșterea salariilor, pensiilor, alocațiilor și dezvoltarea unor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 13:25

 Cancelarul german Angela Merkel a apărat sâmbătă cu putere relaţiile economice şi politice ale ţării sale cu Rusia, îndemnându-i pe liderii prezenţi la conferinţa de securitate de la Munchen să coopereze în abordarea problemelor globale, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:19

Legislaţia Republicii Moldova prevede că cetăţenii pot vota doar cu acte de identitate valabile. Această prevedere trebuie să fie valabilă inclusiv pentru moldovenii stabiliţi în afara ţării. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost făcută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:05

Partidul Democrat din Moldova a ajuns cea mai eficientă formațiune din țară. Iar acest lucru a fost posibil datorită echipei profesioniste de care dispune. Declarația a fost făcută de către liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, la Ialoveni. Șeful democraților a mai spus că partidul a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Igor Dodon a avut, la Munchen, o întrevedere cu Elmar Brok, europarlamentar german. Dodon spune, într-o postare pe Facebook, că a făcut cu oficialul european un schimb de opinii privind relațiile dintre Moldova și UE, dar și privind situația politică internă și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 07:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 00:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)