Astăzi 16 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:26
Abonamente

Social 22 Decembrie 2016, ora 07:45    Din editia print

REPORTAJ O mamă cu 3 copii riscă să înghețe într-o cameră de 14 metri pătrați. „Mai avem lemne doar pentru câteva săptămâni”

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

În satul Stăuceni, mun. Chișinău, într-un cămin de tip familial, într-o cameră de 14 metri pătrați, fără apă, baie și căldură centralizată, se înghesuie o mamă tânără cu trei copii. Împreună cu ei, periodic, mai locuiește și fratele femeii. Cel mai mare s-a născut în 2014, fetița mijlocie în 2015, iar cea mică are doar câteva luni. 

Familia trăiește din alocațiile pentru cei mici și ajutorul social – în total 1500 de lei lunar. Ca să dezmorțească aerul și să gătească ceva de mâncare, fac focul în sobă doar câteva ore pe zi. Lemne mai au doar pentru două-trei săptămâni și le este teamă că nu vor putea ține piept frigului. Uneori ajung la sfârșit de lună fără un bănuț în casă. O duc greu. Le lipsesc multe, dar nu-și plâng de milă. Luptă. 

În timp ce unii caută destinații exotice, unde să-și petreacă vacanța de iarnă, să sărbătorească Crăciunul sau să întâmpine cât mai pompos noul an, pe alții îi preocupă gândul cum să găsească resurse ca să-și hrănească copiii. Într-o situație dificilă s-a pomenit și Angela Diaconu, o mămică de 26 de ani, care educă singură trei copii. Cel mare se numește Cosmin, Mihaela, e fiica mijlocie, iar pe mezină o cheamă Patricia.

Cu brad, dar fără cadouri

Femeia ne-a întâmpinat în pragul căminului în care locuiește, cu fetița cea mică în brațe. Rușinoasă, ne-a invitat în locuința sa. Acolo, lângă ușă, Cosmin trăgea un pisic de coadă, iar Mihaela încerca să stea copăcel, rezemată de pat. Trăiesc într-o cameră, modestă, dar curată și îngrijită. Lângă intrare au un frigider vechi, practic gol, pe el „tace” un televizor „născut” la începutul anilor 90.


Încăperea este îngustă, iar două paturi cu greu încap acolo. La geam, un dulap mare fură din lumina zilei. Vizavi de el, stă lipită de perete o sobă. La ora 11, când am venit în vizită, aceasta era rece. „Facem economii. Nu ne permitem să ținem focul toată ziua. Lemnele-s scumpe și mai avem doar pentru câteva săptămâni”, se arată îngrijorată gazda. Între dulap și sobă, dă culoare camerei un brăduț artificial, frumos împodobit. Are aproape toate componentele: globulețe, luminițe și argint, lipsesc doar cadourile. Angela remarcă, arătând cu degetul spre cei mici, că „l-am împodobit doar de dragul lor, măcar așa să simtă atmosfera de sărbătoare. Jucării, dulciuri sau bucate alese, acum nu ne permitem. Poate pe viitor vor fi alte vremuri”.


Bradul a fost împodobit de către toți membrii familiei

Până a deveni mamă, Angela Diaconu a stat la un internat pentru copiii orfani care se află în satul Visoca, raionul Soroca. A ajuns acolo la vârsta de șapte ani, împreună cu fratele său. Mama lor a fost lipsită de drepturile părintești pentru că făcea abuz de alcool. După ce a absolvit 10 clase, a mers la o școală profesională din Chișinău, unde a deprins meseria de croitoreasă. „N-am apucat să lucrez pe specialitate, pentru că la 23 de ani am născut primul copil. Cu tatăl lui Cosmin nu țin legătura. Între timp el s-a însurat cu o altă femeie. Știe că are un fecior, dar nu-l ajută cu nimic, nici nu se interesează cum ne descurcăm”, povestește dezamăgită interlocutoarea mea.


Cosmin așteaptă dulciuri de la Moș Crăciun

Fetițele au un alt tată. Cu el discută periodic, însă nici acesta nu oferă sprijin copiilor. Ea îl caracterizează drept „bărbatul cu care a crezut că va fi toată viața împreună”, dar atunci când a apărut cel de-al treilea copil și respectiv mai multe greutăți, el i-a părăsit fără să stea mult pe gânduri.

Nu au apă, baie și nici veceu

Camera în care locuiesc acum, este moștenită de la părinți. Alături de Angela și cei trei copii, acolo stă periodic și fratele ei. Comoditățile sunt pentru toți locatarii. „Bucătăria o împărțim împreună cu vecinii. De veceu și baie în genere nu ne putem folosi pentru că sunt într-o stare deplorabilă. Apă nu am și aduc cu găleata de la o vecină de peste drum. La sfârșit de lună îi plătesc pentru ceea ce consum. Este o fântână mai în deal, dar e departe și n-am cu cine lăsă copiii”, povestește femeia din Stăuceni. Un lucru care-i mai permite să-și pună la punct treburile casnice este faptul că băiatul merge zilnic la grădiniță.


Din cauza vecinului de sus pe pereți apare umezează și mucegai

Banii din care trăiește familia Diaconu sunt alocațiile pentru copii și ajutorul social, oferite de Primărie. Cei 1500 de lei îi ajung pentru mâncare, plata serviciilor comunale și procurarea lucrurilor necesare pentru copii. Până în anul 2014, camera era încălzită cu un reșou electric, însă acesta consuma foarte multă energie, iar plățile lunare băteau la buzunar. Din acest considerent, Angela a decis să-și construiască o sobă, dar și cu aceasta cheltuielile nu sunt mici. „Lemnele costă peste trei mii de lei, foarte scump pentru noi. Am strâns bani vara și am cumpărat câteva, dar pentru a doua jumătate a iernii o să încerc să împrumut bani de la cineva și încetișor o să-i întorc înapoi. Cel mai mult îmi este frică să nu înghețăm de frig”.

„Nu voi permite nimănui să ne despartă”

Despre starea dificilă în care s-a pomenit tânăra mamă, cunosc și autoritățile locale. Rar, când sunt ajutoare umanitare sau alte resurse, membrii acestei familii sunt printre principalii beneficiari. Asistenta socială din localitate are doar cuvinte de laudă la adresa femeii. O descrie drept „o doamnă cumsecade, un pic timidă, dar care îngrijește de copii, indiferent de greutățile prin care trece”.  

În încăpere am observat câteva jucării de pluș, rătăcite în jurul bradului. Cei mici încercau să le ascundă cu disperare, de teama ca oaspeții necunoscuți să nu le fure.


Cosmin își ascunde jucăriile

Chiar dacă știa că-i va fi greu să crească un copil, ulterior al doilea și de câteva luni, deja trei, Angela Diaconu recunoaște cu mâna pe inimă că nu s-a gândit să facă avort. Ea se arată încrezătoare că atât Cosmin și Mihaela, cât și mezina Patricia, au norocul și soarta lor. Femeia își face semnul crucii și promite cu privirea-i țintită spre icoană: „Nu-i voi lăsa niciodată și nu voi permite nimănui să ne despartă”.

În anul 2017, tânăra mamă din Stăuceni își dorește doar să aibă pâine pe masă ca să-și poată hrăni copiii și lemne de foc. „Restul sunt mărunțișuri, care contează mai puțin”, consideră ea. Zilnic se uită pe geam și speră ca gerul să mai zăbovească. 


Familia Diaconu, Stăuceni, 21 decembrie 2016 

În cazul în care doriți să ajutați familia Diaconu cu haine și încălțăminte pentru copii, produse alimentare, jucării sau bani, puteți contacta autorul acestui articol (Dorin Galben) la numărul de telefon: +37368681878 sau la fix 0 (22) 85-29-91.  

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 16:26

Prim-ministrul R. Moldova, Maia Sandu, a întreprins astăzi o vizită oficială la Berlin unde a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel. La conferința de presă comună. Șefa Guvernului de la Chișinău a declarat că își dorește ca R. Moldova să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 16 Iulie 2019, ora: 15:38

VIDEO: Vali Boghean, RECITAL DE EXCEPŢIE chiar la intrarea în Piaţa Centrală. Cum au reacţionat oamenii

VIDEO: Vali Boghean, RECITAL DE EXCEPŢIE chiar la intrarea în Piaţa Centrală. Cum au reacţionat oamenii

Locuitorii municipiului Chişinău şi nu numai, care au trecut astăzi pe la Piaţa Centrală au avut parte de un spectacol extraordinar susţinut de interpretul Vali Boghean.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 15:34

Marul se cultiva de aproape 8 mii de ani pe toata suprafata Pamantului si se spune ca in coaja lor se afla de doua ori mai multa vitamina C decat in pulpa. Am fost invatati de mici sa mancam fructele cu coaja, dar ce te faci daca cele cumparate din supermarket sunt cerate? Le mai mancam sau nu?

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2019, ora: 14:44 de George Mârzencu

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

(GALERIE FOTO) 16 iulie, Ziua Eliberării Chișinăului de sub ocupația sovietică

În după amiaza acestei zile, în 1941, trupele române au intrat victorios în principalul oraș al Basarabiei, din direcția Nord.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:39

Un traficant de droguri din Columbia a fost prins pe aeroportul Barcelona cu jumătate de kilogram de cocaină sub perucă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:33

Valeriu Munteanu: Dacă nu vom avea un procuror european atunci „revoluția” a eșuat (din nou), iar cineva va trebui să-și asume politic acest eșec tulburător

Valeriu Munteanu: Dacă nu vom avea un procuror european atunci „revoluția” a eșuat (din nou), iar cineva va trebui să-și asume politic acest eșec tulburător

Legea actuală cu privire la Procuratură nu este „o vacă sfântă” și poate/ trebuie să fie modificată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 14:00

NEWS ALERT // Consilierul lui Dodon, avocatul PPDA și un candidat la fotoliul de judecător constituțional, noi membri ai CEC

NEWS ALERT // Consilierul lui Dodon, avocatul PPDA și un candidat la fotoliul de judecător constituțional, noi membri ai CEC

În ședința de astăzi, 16 iulie, a Parlamentului, au fost desemnați și confirmați în funcție trei membri noi ai Comisiei Electorale Centrale (CEC): Maxim Lebedinschi, unul dintre consilierii lui Igor Dodon, Dumitru Pavel, avocatul lui Andrei Năstase și candidat la parlamnetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 13:40

Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ - Care sunt atribuțiile LEGALE ale șefului statului

Dodon se LAUDĂ că merge la Moscova pentru a negocia prețul la GAZ - Care sunt atribuțiile LEGALE ale șefului statului

Președintele Igor Dodon va întreprinde miercuri, 17 iulie, o vizită de lucru la Moscova pentru a discuta cu autoritățile Federației Ruse, printre subiecte fiind și reducerea prețului de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova. Subiectul va fi abordat și cu Gazprom.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 13:25

NEWS ALERT / Șeful CSM, Victor Micu a fost revocat din funcție

NEWS ALERT / Șeful CSM, Victor Micu a fost revocat din funcție

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), Victor Micu a fost revocat astăzi din funcție de membrii CSM. Pentru revocarea acestuia au votat 9 membri ai Consiliului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:43

Parlamentul îi face CADOU lui Dodon funcția de Procuror General / Președintele va numi un interimar până la organizarea unui concurs

Parlamentul îi face CADOU lui Dodon funcția de Procuror General / Președintele va numi un interimar până la organizarea unui concurs

Președintele Igor Dodon ar putea numi un procuror general interimar care se va afla în fruntea instituției până la alegerea, în bază de concurs, a unui nou șef la Procuratura Generală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:37

Liderul PL, Dorin Chirtocă, a prezentat mai multe probe care demonstrează că familia Zinaidei Greceanîi a fost implicată în sustragerea a 5 milioane de euro din BEM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:33

Partidul Liberal: Declarațiile BMA si MAI cu privire la interdicția lui George Simion sunt MINCINOASE și DENATURATE

Partidul Liberal: Declarațiile BMA si MAI cu privire la interdicția lui George Simion sunt MINCINOASE și DENATURATE

În mod cinic, BMA și MAI spun că nu pot întreprinde nimic și că doar instanța de judecată poate rezolva problema. Fals!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:22

Maia Sandu și Dodon vor merge la concertul Sofiei Rotaru la ceremonia bașcanului Vlah

Maia Sandu și Dodon vor merge la concertul Sofiei Rotaru la ceremonia bașcanului Vlah

Interpreta Sofia Rotaru va susține un concert la Comrat, după ceremonia de inaugurare a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah. Interpreta va fi adusă de președintele Igor Dodon, a comunicat Irina Vlah pentru presa din Găgăuzia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 12:16

Mark Tkaciuk și Iurie Muntean revin în politică!

Mark Tkaciuk și Iurie Muntean revin în politică!

După ce zilele trecute fostul ideolog al Partidului Comuniștilor, Mark Tkaciuk, a declarat că ar putea reveni pe arena politică din Chișinău, iată că și fostul său coleg din cadrul PCRM, Iurie Muntean, anunță că s-ar putea implica din nou în activitățile politice.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 16 Iulie 2019, ora: 11:31

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii

INFOGRAFIC /// Moldovenii pot cumpăra MAI PUȚINI litri de benzină cu salariul mediu pe țară decât românii

Prețul benzinei depinde de multe aspecte, precum prețul țițeiului pe piețele internaționale, taxele sau marjele proprietarilor stațiilor de benzină. Valoarea unui litru de benzină în punctul de vânzare cu amănuntul, se schimbă de pe o zi pe alta, iar în unele țări,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iulie 2019, ora: 11:01 de Mihai Taşcă

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18)

Ororile comunismului / Sediul NKVD-ului, locul atrocităţilor comuniste din Chişinău (FOTO +18) Din editia print

Imediat după ocuparea Basarabiei, la 28 iunie 1940, comuniştii au perseverat în a instaura „viaţa nouă” în sensul pe care îl înţelegeau ei: arestări, deportări, execuţii, toate fiind menite să-i asigurare viitoarei guvernări liniştea pentru mulţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 10:01

DODONIZARE / Un apropiat al lui Dodon, FAVORIT la funcția de director al CNA. Un alt candidat acuză Comisia juridică de NETRANSPARENȚĂ: „Vroiam să cred că vom fi guvernați ALTFEL”

DODONIZARE / Un apropiat al lui Dodon, FAVORIT la funcția de director al CNA. Un alt candidat acuză Comisia juridică de NETRANSPARENȚĂ: „Vroiam să cred că vom fi guvernați ALTFEL”

Secretarul general al Aparatului președintelui R. Moldova, Ruslan Flocea, se numără printre cei zece pretendenți la funcția de director al Centrului Național Anticorupție. Sursele din cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului au declarat pentru deschide.md că Flocea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:39

Consiliului Național al Partidului Mișcarea Acțiunea Europeană convoacă Congresul extraordinar al partidului

Mișcarea Acțiunea Europeană iese la luptă și îi cheamă pe cetățeni să fie alături. Vrem să nu mai fie hoți la putere, indiferent de partidul în care se află. Nu mai vrem să se schimbe „hoții lor, cu hoții noștri”. Vrem ca toți cei care au subminat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:24

PREJUDICII DE PROPORŢII. Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală privind înstrăinarea Casei Presei şi fostei cantine a Guvernului

PREJUDICII DE PROPORŢII. Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală privind înstrăinarea Casei Presei şi fostei cantine a Guvernului

Procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală pe faptul înstrăinării Înstreprinderii de stat "Casa Presei" şi fostei cantine a Guvernului Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 09:20

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc astăzi, 16 iulie, într-o nouă ședință. Pe agenda CSM se numără 11 subiecte, printre care suplinirea a șase funcții vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), dar și desemnarea a doi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iulie 2019, ora: 08:30

Vlad Filat: Ceea ce am eu ca PRIORITATE vizează ELIBERAREA mea

Vlad Filat: Ceea ce am eu ca PRIORITATE vizează ELIBERAREA mea

Fostul premier Vlad Filat spune că ceea ce are ca prioritate vizează eliberarea sa. El nu crede că va mai face politică, cel puțin în mod direct, ci poate va acorda consultanță politică, celor care vor dori. Totodată, fostul premier susține că cea mai mare greșeală a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Iulie 2019, ora: 08:21

În cadrul primei sale conferinţe de presă în calitate de Preşedinte al Consiliului Băncii de Economii, Ilan Shor a vorbit despre relaţia cu liderul PLDM, Vlad Filat, spunând că este una la fel că cu restul politicienilor. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)