Astăzi 16 Noiembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 15:20
Abonamente

Social 22 Decembrie 2016, ora 07:45    Din editia print

REPORTAJ O mamă cu 3 copii riscă să înghețe într-o cameră de 14 metri pătrați. „Mai avem lemne doar pentru câteva săptămâni”

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

În satul Stăuceni, mun. Chișinău, într-un cămin de tip familial, într-o cameră de 14 metri pătrați, fără apă, baie și căldură centralizată, se înghesuie o mamă tânără cu trei copii. Împreună cu ei, periodic, mai locuiește și fratele femeii. Cel mai mare s-a născut în 2014, fetița mijlocie în 2015, iar cea mică are doar câteva luni. 

Familia trăiește din alocațiile pentru cei mici și ajutorul social – în total 1500 de lei lunar. Ca să dezmorțească aerul și să gătească ceva de mâncare, fac focul în sobă doar câteva ore pe zi. Lemne mai au doar pentru două-trei săptămâni și le este teamă că nu vor putea ține piept frigului. Uneori ajung la sfârșit de lună fără un bănuț în casă. O duc greu. Le lipsesc multe, dar nu-și plâng de milă. Luptă. 

În timp ce unii caută destinații exotice, unde să-și petreacă vacanța de iarnă, să sărbătorească Crăciunul sau să întâmpine cât mai pompos noul an, pe alții îi preocupă gândul cum să găsească resurse ca să-și hrănească copiii. Într-o situație dificilă s-a pomenit și Angela Diaconu, o mămică de 26 de ani, care educă singură trei copii. Cel mare se numește Cosmin, Mihaela, e fiica mijlocie, iar pe mezină o cheamă Patricia.

Cu brad, dar fără cadouri

Femeia ne-a întâmpinat în pragul căminului în care locuiește, cu fetița cea mică în brațe. Rușinoasă, ne-a invitat în locuința sa. Acolo, lângă ușă, Cosmin trăgea un pisic de coadă, iar Mihaela încerca să stea copăcel, rezemată de pat. Trăiesc într-o cameră, modestă, dar curată și îngrijită. Lângă intrare au un frigider vechi, practic gol, pe el „tace” un televizor „născut” la începutul anilor 90.


Încăperea este îngustă, iar două paturi cu greu încap acolo. La geam, un dulap mare fură din lumina zilei. Vizavi de el, stă lipită de perete o sobă. La ora 11, când am venit în vizită, aceasta era rece. „Facem economii. Nu ne permitem să ținem focul toată ziua. Lemnele-s scumpe și mai avem doar pentru câteva săptămâni”, se arată îngrijorată gazda. Între dulap și sobă, dă culoare camerei un brăduț artificial, frumos împodobit. Are aproape toate componentele: globulețe, luminițe și argint, lipsesc doar cadourile. Angela remarcă, arătând cu degetul spre cei mici, că „l-am împodobit doar de dragul lor, măcar așa să simtă atmosfera de sărbătoare. Jucării, dulciuri sau bucate alese, acum nu ne permitem. Poate pe viitor vor fi alte vremuri”.


Bradul a fost împodobit de către toți membrii familiei

Până a deveni mamă, Angela Diaconu a stat la un internat pentru copiii orfani care se află în satul Visoca, raionul Soroca. A ajuns acolo la vârsta de șapte ani, împreună cu fratele său. Mama lor a fost lipsită de drepturile părintești pentru că făcea abuz de alcool. După ce a absolvit 10 clase, a mers la o școală profesională din Chișinău, unde a deprins meseria de croitoreasă. „N-am apucat să lucrez pe specialitate, pentru că la 23 de ani am născut primul copil. Cu tatăl lui Cosmin nu țin legătura. Între timp el s-a însurat cu o altă femeie. Știe că are un fecior, dar nu-l ajută cu nimic, nici nu se interesează cum ne descurcăm”, povestește dezamăgită interlocutoarea mea.


Cosmin așteaptă dulciuri de la Moș Crăciun

Fetițele au un alt tată. Cu el discută periodic, însă nici acesta nu oferă sprijin copiilor. Ea îl caracterizează drept „bărbatul cu care a crezut că va fi toată viața împreună”, dar atunci când a apărut cel de-al treilea copil și respectiv mai multe greutăți, el i-a părăsit fără să stea mult pe gânduri.

Nu au apă, baie și nici veceu

Camera în care locuiesc acum, este moștenită de la părinți. Alături de Angela și cei trei copii, acolo stă periodic și fratele ei. Comoditățile sunt pentru toți locatarii. „Bucătăria o împărțim împreună cu vecinii. De veceu și baie în genere nu ne putem folosi pentru că sunt într-o stare deplorabilă. Apă nu am și aduc cu găleata de la o vecină de peste drum. La sfârșit de lună îi plătesc pentru ceea ce consum. Este o fântână mai în deal, dar e departe și n-am cu cine lăsă copiii”, povestește femeia din Stăuceni. Un lucru care-i mai permite să-și pună la punct treburile casnice este faptul că băiatul merge zilnic la grădiniță.


Din cauza vecinului de sus pe pereți apare umezează și mucegai

Banii din care trăiește familia Diaconu sunt alocațiile pentru copii și ajutorul social, oferite de Primărie. Cei 1500 de lei îi ajung pentru mâncare, plata serviciilor comunale și procurarea lucrurilor necesare pentru copii. Până în anul 2014, camera era încălzită cu un reșou electric, însă acesta consuma foarte multă energie, iar plățile lunare băteau la buzunar. Din acest considerent, Angela a decis să-și construiască o sobă, dar și cu aceasta cheltuielile nu sunt mici. „Lemnele costă peste trei mii de lei, foarte scump pentru noi. Am strâns bani vara și am cumpărat câteva, dar pentru a doua jumătate a iernii o să încerc să împrumut bani de la cineva și încetișor o să-i întorc înapoi. Cel mai mult îmi este frică să nu înghețăm de frig”.

„Nu voi permite nimănui să ne despartă”

Despre starea dificilă în care s-a pomenit tânăra mamă, cunosc și autoritățile locale. Rar, când sunt ajutoare umanitare sau alte resurse, membrii acestei familii sunt printre principalii beneficiari. Asistenta socială din localitate are doar cuvinte de laudă la adresa femeii. O descrie drept „o doamnă cumsecade, un pic timidă, dar care îngrijește de copii, indiferent de greutățile prin care trece”.  

În încăpere am observat câteva jucării de pluș, rătăcite în jurul bradului. Cei mici încercau să le ascundă cu disperare, de teama ca oaspeții necunoscuți să nu le fure.


Cosmin își ascunde jucăriile

Chiar dacă știa că-i va fi greu să crească un copil, ulterior al doilea și de câteva luni, deja trei, Angela Diaconu recunoaște cu mâna pe inimă că nu s-a gândit să facă avort. Ea se arată încrezătoare că atât Cosmin și Mihaela, cât și mezina Patricia, au norocul și soarta lor. Femeia își face semnul crucii și promite cu privirea-i țintită spre icoană: „Nu-i voi lăsa niciodată și nu voi permite nimănui să ne despartă”.

În anul 2017, tânăra mamă din Stăuceni își dorește doar să aibă pâine pe masă ca să-și poată hrăni copiii și lemne de foc. „Restul sunt mărunțișuri, care contează mai puțin”, consideră ea. Zilnic se uită pe geam și speră ca gerul să mai zăbovească. 


Familia Diaconu, Stăuceni, 21 decembrie 2016 

În cazul în care doriți să ajutați familia Diaconu cu haine și încălțăminte pentru copii, produse alimentare, jucării sau bani, puteți contacta autorul acestui articol (Dorin Galben) la numărul de telefon: +37368681878 sau la fix 0 (22) 85-29-91.  

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

Liderii PAS şi PPDA au fost folosiţi de serviciile secrete ruse, într-un război ascuns împotriva Republicii Moldova. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituş, într-un articol publicat pe platforma Vox publika. Autorul face trimitere la legăturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

PDM este printre cele mai importante formațiuni politice care îi fac pe oameni să se simtă mândri că sunt moldoveni. Datele ultimului sondaj realizat de IMAS arată că Partidul Democrat este al doilea în listă, după PSRM. Astfel pentru PSRM optează 18 la sută din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 10:07

Patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 48 de ani, au fost reținuți în cadrul cauzei penale privind circulația ilegală de droguri, gestionată de către procurorii Procuraturi pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)