Opinii și Editoriale

O mama pentru nefericita Moldova

Zinaida Greceanai a fost pana ieri prim-ministru, ramane tovarasa de drum a lui Voronin si e o mama a tarisoarei greu incercate de langa noi.Plenara CC a Partidului Comunistilor din Republica Moldova si-a inaintat candidatul la presedintia Moldovei – iata o stire pe care, daca n-o citeam ieri intr-o „depesa” fabricata in limbaj de lemn de AS Novosti-Moldova, o puteam crede din secolul trecut.

Alta veste de rasu’- plansu’ venita ieri din Basarabia este ca presedintele republicii vecine va fi stabilit pe 20 mai, data la care, daca va amintiti, romanii de dincoace de Prut au votat, acum 19 ani, un comunist. Aleasa partidului cu sustinatori repauzati demult in cimitirul „Doina” din Chisinau se numeste Zinaida Greceanai. A fost pana ieri prim-ministru, ramane credincioasa tovarasa de drum a noului „spicher” Vladimir Nikolaevici Voronin si e o mama a tarisoarei greu incercate de langa noi. Tovarasa Greceanai este cea care, in zilele revoltei anticomuniste din aprilie, se adresa moldovenilor in calitate de mama, sfatuindu-i sa-si tina copiii acasa, daca nu vor „jertfe umane”.

Iar succesorul Zinaidei n-ar fi bun fostul presedinte al parlamentului, Marian Lupu? Ca doar s-a vadit a fi demn purtator de vorbe dezlanate al lui Voronin, cand acesta l-a poftit sa tina o cuvantare si, intrucat Lupu nu pregatise niciun „spici”, a fost nevoit sa improvizeze un „laudati-o” balbait pentru democratia voroninista! La Chisinau se stie ca cel care a fost in spatele compromiterii lui Lupu ar fi unul dintre politicienii ce-si potrivesc ceasul dupa ora Moscovei: Vladimir ?urcan, acum prim-vicepresedinte al parlamentului, intr-o vreme socotit succesor al lui Voronin dupa ce lumea a luat in serios o gluma de 1 aprilie facuta de niste bloggeri!

Si ne mai intrebam, cu amaraciune, de ce e Moldova cea mai nefericita natie! Cum ar putea fi altfel o tara in care dictatorul Voronin preda, de ochii lumii, stafeta, dar, ca presedinte al parlamentului, isi pastreaza, de fapt, painea si cutitul?! O paine alba, din aceea pe care o consuma un oligarh rosu al carui fiu isi sporeste averea „reparand” parlamentul. Iar biata Moldova, las’ sa infulece rabdari prajite, dupa ce presedintele expirat Voronin i-a promis ca va da paine ieftina, dar aceea n-a ajuns decat in cantitati infime in rafturile brutariilor „Franzeluta”, intru batjocorirea pensionarilor ce faceau cozi in creierii noptii.

A fi moldovean a ajuns vorba de ocara – si nu doar in gura presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko. Stiti, probabil, episodul in care liderul portocaliu de Kiev, aflat intr-o vizita de lucru, a apostrofat un tehnician care se mosmondea cu un proiector, zicandu-i ca se misca precum un moldovean! Cum zice tragicul, prea exilatul, etern nemultumitul scriitor nascut in Mana Orheiului, Paul Goma – „bietii, strivitii, rusificatii, chinuitii, obijduitii, desconsiderati si de ne-romani, dar, mai dureros: de fratii nostri, romani”.

Sa stea insa linistiti basarabenii. Sunt destui aici, in Uniunea Europeana, care nu-i considera cetateni de rangul doi ai continentului, ci pur si simplu romani, nici mai buni, nici mai rai decat noi. De ocara e doar regimul mincinos care a ramas la putere intr-o tara pe care comunistii nu stiu nici cum s-o conduca, nici spre ce s-o indrepte, ci doar s-o tina pe primul loc in topul nefericirii. O nefericire care nu trece cu bomboane „Bucuria”, oricat de dulci ar fi.

Evenimentul Zilei, 14 mai 2009
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *