Astăzi 25 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:27
Abonamente

Actualitate 10 Octombrie 2017, ora 18:11

O moldoveancă a murit după o cură de slăbire. Ce combinație ucigașă a făcut cu apa cu lămâie?

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Apa cu lămâie în combinație cu bicarbonatul poate duce la perforarea stomacului, atrag atenția specialiștii.

O dietă la îndemâna oricui, recomandată pe mai multe siteuri de specialitate pentru rezultatele „miraculoase" pe care le-ar provoca în lupta cu kilogramele, a băgat o femeie în spital, ducând la o dramă.

Elena Popa, în vârstă de 49 de ani, din judeţul Vaslui, a ajuns la urgenţe cu dureri abdominale severe care au apărut în timp ce urma o cură de slăbire cu apă, lămâie şi bicarbonat de sodiu. Ulterior, în timpul unei intervenţii chirurgicale la care a fost supusă, medicii au descoperit că pacienta avea colonul perforat. După trei săptămâni de la internare, femeia a murit în condiţii suspecte.Specialiştii au explicat care sunt efectele pe care le provoacă amestecul de lămâie cu bicarbonat de sodiu asupra aparatului digestiv. Iuliana Cocean, inginer chimist în Laboratorul de Optică a Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, a precizat că bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) este o substanţă tampon, un amfoteric, care poate reacţiona atât cu bazele, cât şi cu acizii. Folosit ca anti-acid pentru afecţiuni gastrice, bicarbonatul de sodiu interacţionează cu acidul clorhidric din stomac şi formează sare (NaCl), dioxid de carbon (CO2) şi apă.

„Dioxidul de carbon este sub formă de bule de gaz şi - pentru a înţelege fenomenul – acesta este similar cu cel al producerii sifonului sau a apelor carbogazoase când se barbotează CO2 în apă. Gazul astfel format este, de obicei, eliminat prin eructaţie (n.r. râgâit)", a punctat inginerul chimist. Potrivit acestuia, în cazul amestecului de bicarbonat de sodiu şi zeamă de lămâie se produce o reacţie cu efervescenţă puternică.

Pe de altă parte, profesorul Ştefan Georgescu, chirurg generalist, director medical la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, a precizat că modificările conţinutului digestiv în anumite situaţii poate provoca perforaţia unui segment din tractul digestiv, scrie adevarul.ro.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Februarie 2018, ora: 15:08

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol Din editia print

Baterii, agrafe, piuneze, monede, piese de la jucării – aceste și alte obiecte mărunte pot deveni un adevărat pericol când sunt lăsate pe mâna unui copil de vârstă mică, care nu este supravegheat de un adult.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md