Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:33
Abonamente
 
 
 

Economie Mondială 11 Ianuarie 2016, ora 15:24

O monedă virtuală a surclasat în 2015 toate valutele lumii

Marime Font

Cea mai mare apreciere în 2015 s-a consemnat în cazul dolarului, impulsionat de prima majorare de dobândă efectuată de Fed, banca centrală SUA.

Acesta a fost devansat însă de bitcoin, moneda virtuală sau criptomoneda, pentru că nu este emisa de o bancă, și care s-a apreciat cu 35 la sută în raport cu dolarul SUA.

Raportat la un coș de valute, Indicele dolarului SUA a câștigat 8,3 la sută pe parcursul anului trecut. Coșul valutar este compus din euro, lira sterlină, yen, franc elvețian și coroana suedeză, conform Mediafax.Moneda virtuală este singura care a avut o cerere mai mare chiar decât dolarul american. Însă bitcoin este caracterizat de o volatilate extremă printre valutele lumii. În 2013 s-a remarcat printr-o creștere uimitoare de 5,4295 față de dolar, pentru ca anul următor să scadă cu 56 la sută, cea mai slabă performanță a anului printre monedele lumii, se arată în analiza efectuată de Visualcapitalist.com.

Anul trecut, cel mai mult au avut de suferit monedele țărilor ale căror economii se bazează pe exploatarea resurselor naturale și cu instabilitate politică. Astfel, cea mai mare scădere a avut-o hrivna ucraineana (-33,8 la sută), din cauza Crimeii.

Scăderea cotațiilor pentru materii prime a tras după ea și valutele unor state exportatoare de resurse minerale. Cele mai afectate au fost: realul brazilian (-30,5 la sută), dolarul canadian (-15,9 la sută), rubla (-20,8 la sută) și randul sud-african (-26,7 la sută). Nici investițiile în metale prețioase, percepute ca valori de refugiu, nu au performant mai bine. Prețul aurului a scăzut cu 10 la sută, iar argintul s-a devalorizat cu 11 la sută.

Continuarea pe wall-street.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md