Actualitate

O multumire colegiala

As dori sa multumesc presei, posturilor de radio si de televiziune, agentiilor de presa din Romania pentru ca au spart blocajul informational impus de guvernarea comunista de la Chisinau si au relatat intregii lumi despre ceea ce s-a intamplat de fapt in R. Moldova imediat dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie.

As dori sa le multumesc colegilor ziaristi din Romania pentru faptul ca, mai ales dupa evenimentele din 7 aprilie, au fost cea mai trainica si mai credibila punte mediatica dintre UE, CE, CoE, PE si populatia cititoare si ascultatoare din R. Moldova care a dorit sa afle in ce culoare se vad la Strasbourg incendiile de la Chisinau. As indrazni sa multumesc mass-media din Romania pentru faptul ca, in aceasta Primavara de la Chisinau, a spart, in sfarsit, „zidul berlinez” care despartea presa din ?ara de realitatea din R. Moldova. Pentru ca, intr-un emotionant pentru noi efort colectiv al ei, aceasta presa scrisa sau audiovizuala a zdruncinat stereotipul filistinului roman, aratandu-i acestuia poze, scandari sau imagini din care se vede clar ca basarabenii deja nu mai sunt „rusi”.

Presa din Romania, care a scris si continua sa scrie despre ceea ce se produce peste Prutul din partea noastra, a pus astfel temelia unei punti mediatice, a unui pod mediatic despre care vorbeam ori de cate ori ne aminteam de romanticele poduri de flori. Si, parca dat de Sus, acest lucru s-a intamplat tocmai in zilele vecine cu 6 mai, cand s-au implinit 19 ani de la primul pod de flori. Nu cred ca voi exagera daca voi spune ca, desi alteori foarte trasnita si sensibila la elementul de scandal, in mesajul sau despre R. Moldova presa romaneasca a fost una harnica si iute, insa foarte atenta la felul cum si ce relateaza, constientizand, probabil, ca, in orele sau zilele de seceta mediatica, aici, la Chisinau, tot ceea ce publica ea este perceput ca document de autentica veridicitate si poate fi considerat drept reper pentru noi formule de atitudine. Presa romaneasca a fost marginalizata fizic pe campul bataliei anticomuniste, iar acest lucru i-a sugerat sa apeleze la mass-media si la serviciile colegilor de breasla de la Chisinau.

Nolens, volens, s-a produs un liant de solidaritate de breasla pe care a remarcat-o si presedintele Basescu in mesajul sau din fata Camerelor reunite ale Parlamentului de la Bucuresti. Si, curios lucru, dar in situatia in care relatiile diplomatice au fost suspendate in aer, iar guvernul purpuriu al Zinei Greceanaia a introdus regimul de vize, in conditiile in care s-a facut totul pentru ca cetatenii moldoveni sa fie izolati informational, in acest cosmar, zic, peste arcul Carpatilor nostri s-a intins o punte de solidaritate romaneasca de breasla jurnalistica ce a contat si mai conteaza mult, mult, mult mai mult decat toate declaratiile anterioare. Aratandu-le romanilor din Romania marea drama prin care trec romanii din R. Moldova, presa din ?ara a obtinut o performanta mai putin vizibila, insa la fel de importanta – a izbutit sa schimbe intr-o mare masura atitudinea fratilor fata de frati, lucru demonstrat de mesajele de pe forumuri.

Bun, poate ma iau pe sus emotiile, insa cum as putea sa nu scriu aceste cuvinte de admiratie pentru ceea ce putem face impreuna atunci cand vrem noi, romanii, sa facem, mai ales ca, chiar in acest moment, citesc „Ziua”, „Adevarul”, „Gandul”, „Evenimentul Zilei” si aflu despre ceea ce se va discuta azi despre Moldova la Strasbourg sau la Praga, pe cand site-ul Ministerului de Externe de la Chisinau a „murit” ucis de stirea ca „in cursul zilei de 5 mai curent, domnul Andrei Stratan, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, efectueaza o vizita de lucru la Moscova…”.
Fratilor, am impresia ca, in sfarsit, am construit un pod adevarat. Cum am face ca sa-l facem si mai facut?

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *