Perspective

O nouă abordare a reducerii sărăciei în Moldova

Maria Zahar (numele este modificat) avea 32 de ani. A fost adusă la Penitenciarul din Rusca necăjită şi slabă. Fusese judecată pentru că a dat foc unui hambar, în semn de răfuială faţă de patronul care nu i-a plătit pentru munca sa…

Pentru fapta sa, Maria a fost condamnată la trei, tragici ani, de detenţie… Dar durerea ei cea mai mare era faptul că zidurile penitenciarului au despărţit-o de copilul rămas la libertate, într-o şcoală-internat. Din păcate, Maria nu avea rude care să-i fi putut aduce feciorul pentru întrevederi la penitenciar, iar administraţia şcolii-internat nu avea posibilitate şi resursele necesare pentru a însoţi copilul.

Psihologul penitenciarului i-a propus să participe la trainingurile organizate de Societatea Internaţională a Drepturilor Omului – Secţia din R. Moldova (SIDO-SRM). La aceste traininguri asistentul social Leonid Voloh şi psihologul Ina Vutcariov, colaboratorii SIDO-SRM, au observat starea ei depresivă şi au simţit necesitatea de a discuta cu ea în cadrul unei şedinţe individuale. Colaboratorii SIDO-SRM au informat-o pe Maria despre posibilitatea de a-şi vedea copilul în cadrul vizitelor copiilor la mamele deţinute, organizate de câteva ori pe an de proiectul „O nouă abordare a reducerii sărăciei în Moldova – eforturile comune ale ONG-urilor şi administraţiilor locale”, proiect finanţat de Uniunea Europeană.

Când şi-a ispăşit pedeapsa şi a ieşit la libertate, colaboratorii SIDO-SRM nu au rămas indiferenţi faţă de soarta atât de dură a acestei femei. Pe parcursul mai multor luni de zile, Maria a fost ajutată să-şi restabilească actele de identitate, să-şi găsească un loc de muncă în conformitate cu calificarea ei, cea de coafor. Înainte de acestea însă, ea şi-a luat copilul de la şcoala-internat, astăzi ei locuind împreună.

Un vis devenit realitate

Femeia încă din copilărie a dorit foarte mult să însuşească profesia de coafor, dar, pentru că provenea dintr-o familie săracă, nu şi-a putut realiza acest vis. Dorinţa ei a devenit realitate graţie aceleiaşi SIDO-SRM care, în cadrul aceluiaşi proiect ce apără drepturile femeilor social vulnerabile şi ale familiilor acestora, oferă asistenţă femeilor eliberate din detenţie. Astăzi, Maria a finisat cursurile şi foloseşte activ abilităţile dobândite. La fel ca ea, încă 47 de foste deţinute beneficiază sau vor beneficia de şansa de a studia gratis profesia de coafor până la finele anului 2010, şansă care le va face existenţa mai uşoară şi le va ajuta să depăşească sărăcia.

Coordonatoarea proiectului, Liubov Nemcinova, spune că mamele şi copiii, a căror soartă este atât de grea şi dureroasă, nu sunt vinovaţi unul faţă de celălalt. „E foarte important pentru aceste femei să aibă o profesie care să le permită să se întreţină pe sine şi copiii lor. Obţinerea unei profesii, în special, cea de coafor este o modalitate eficientă de a lupta cu sărăcia”, menţionează dna Nemcinova.
Soluţionarea problemelor acestei femei nu ar fi fost posibilă fără colaborarea SIDO-SRM cu autorităţile locale, Agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă şi alte instituţii de stat care au manifestat deschidere totală pentru astfel de iniţiative. Asemenea relaţii de strânsă colaborare şi cooperare între organizaţiile non-guvernamentale şi autorităţile publice locale îşi demonstrează eficacitatea în soluţionarea problemelor categoriilor social vulnerabile de persoane.

Proiectul „O nouă abordare a reducerii sărăciei în Moldova – eforturile comune ale ONG-urilor şi administraţiilor locale” îşi propune ca obiectiv să dezvolte relaţiile de parteneriat între societatea civilă şi autorităţile locale şi să orienteze privirile tuturor nu doar către problemele actuale ale societăţii, ci şi către posibilele căi de soluţionare a acestora. Mai multe informaţii despre proiect găsiţi pe pagina web http://www.ishr.md/.

Diana Belsner

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *