Actualitate

O noua batalie electorala in Ucraina

In tara vecina s-au desfasurat, ieri, primele alegeri prezidentiale de dupa „revolutia oranj” din anul 2004

Cetatenii ucraineni au avut de ales dintre 18 candidati inscrisi in buletinele de vot. In prima jumatate a zilei, la urne s-au prezentat aproximativ un milion de alegatori, din cele 37 de milioane cu drept de vot. Potrivit datelor oficiale, in R. Moldova sunt inregistrati peste 71 de mii de alegatori ucraineni. Pentru ei, la Chisinau si la Balti au fost deschise doua sectii de votare, in incintele misiunilor diplomatice. Alegatorii din Transnistria au fost transportati cu autobuzele in capitala, intrucat Comisia Electorala Centrala din Ucraina nu a emis vreo hotarare care sa prevada deschiderea sectiilor de votare pe teritoriul transnistrean.

La Ambasada Ucrainei din Chisinau, procesul electoral a inceput la ora 8.00. Un angajat al institutiei avea grija ca drumul sa fie presarat cu nisip, iar politistii sa asigure ordinea publica. Desi cateva zeci de persoane asteptau inca de la prima ora sa se deschida poarta sectiei, pana la pranz s-au prezentat doar vreo 200 de alegatori. Prezenta scazuta are si o explicatie – neincrederea in promisiunile candidatilor si dezamagirea populatiei.

„Am venit sa votez, pentru ca sunt din Chisinau. Daca locuiam in alta parte, nu mai bateam drumul degeaba. Ce mai conteaza pentru cine am votat, daca nu se va schimba nimic?”, ne-a spus un barbat de varsta a treia. Alti votanti, mai tineri, cred ca dupa aceste alegeri situatia politica si economica din Ucraina se va schimba in bine. Vladimir, care a venit cu autobuzul din raionul Basarabeasca, a votat „pentru un viitor sigur al Ucrainei. Imi doresc sa nu mai avem probleme cu gazul, sa existe o stabilitate politica interna si ca presedintele tarii sa ne reprezinte pe noi toti”.

Potrivit surselor noastre, la sectia consulara din Balti, pana ieri la amiaza, votasera si mai putini oameni, aproximativ 100 de persoane.

Ultimele sondaje aratau ca turul doi este inevitabil, asa cum niciunul dintre candidati nu va putea sa acumuleze mai mult de 50 la suta din voturi. Politicienii cotati cu cele mai mari sanse sunt actualul premier, Iulia Timosenko, si liderul Partidului Regiunilor, Victor Ianukovici.

Alegerile prezidentiale din Ucraina au fost marcate, in ajun, de acuzatii reciproce ale celor doi candidati, subiectul principal fiind fraudarea scrutinului. Si organizatiile neguvernamentale au atentionat asupra acestui fapt, facand referire la legislatia electorala ucraineana. Potrivit ONG-istilor, legea nu prevede ce conditii trebuie sa indeplineasca observatorii, ceea ce lasa loc pentru multiple interpretari.

Al doilea tur de scrutin ar putea avea loc pe 7 februarie. Expertii sustin ca, pana la aceasta data, se va da o adevarata batalie intre primii doi clasati, in care se vor folosi atat declaratii populiste, cat si materiale compromitatoare…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *