Editorial

O nouă bază militară a SUA în România?

O astfel de declarație are o importanță politică destul de ridicată, dând naștere unor semne pertinente de întrebare despre cum se va poziționa România în fața acestor amenințări, în contextul în care regiunea extinsă a Mării Negre este marcată de numeroase conflicte înghețate, iar poziția Turciei este incertă. Cu atât mai mult, cu cât axa Ankara-Moscova pare să coopereze, cel puțin, pe termen mediu.

Ținând cont de toate acestea, imediat după afirmațiile lui Mihai Fifor, presa de la București a anunțat că este posibil ca o nouă bază militară americană să se instaleze în regiunea Dobrogea din România. Mai mult, unii analiști susțin că un astfel de scenariu ar implica mutarea unei baze SUA din Turcia în România.

Personal, însă, consider că șansele de reușită sunt reduse, pentru că o asemenea decizie luată la Washington ar însemna nu numai răcirea relațiilor turco-americane, dar ar putea accentua sentimentele anti-NATO din Turcia. În plus, s-ar diminua capacitatea de proiecție a puterii americane în relația cu guvernul de la Ankara.

Cu toate acestea, percepțiile de securitate ale României ar putea conduce la mărirea contingentului de trupe ale SUA, staționate deja la baza „Mihail Kogălniceanu” din Constanța. Mutarea ar avea drept scop descurajarea potențialului inamic și ar arăta că avem în față o situație mult mai complexă decât poate fi prezentată de către oficialii romăni. Imixtiunea în politica internă sau încercarea slăbirii coeziunii sociale, vezi cazul minorităților, pot fi componente ale războiului hibrid.

De ce apare această situație tocmai acum? În esență, ea nu este deloc nouă, fiind discutată sub mai multe forme, odată cu anexarea Peninsulei Crimeea, dar noile descoperiri de zăcăminte din Marea Neagră ar putea – nu există încă date certe în acest sens! – să transforme România într-un actor relevant pe piața de gaze naturale din Europa, care, probabil, ar intra în contradicție cu interesele Rusiei.

În concluzie, viitoarele decizii luate pe termen scurt ne vor lămuri cum România se va poziționa față de percepțiile sale de (in)securitate, care este relevanța acestora, dar și care va fi politica SUA în regiune. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *