N-a fost prima decapitare islamistă. Ori ultima. Dar cum se apără vestul? Prin împăciuitorism și imigrație necontrolată? Cenzura e o armă cu două tăișuri, iar suprimarea libertății de opinie ar fi victoria terorismului.
Decapitarea islamistă a unui profesor de istorie și de geografie din capitala Franței a consternat și a iscat ample demonstrații. Pascal Bruckner, autorul cărții ”Un rasism imaginar” a declarat în Le Figaro că e vorba de ”o declarație de război” la adresa republicii.
Or, nu e prima. Iar șocul nu s-a produs pentru că ar fi o barbarie inedită. Nu e. Și nu va fi, probabil, nici ultima în felul ei. A șocat ostentația mesajului îndreptat împotriva libertății de expresie, ca și a școlii care o susține, asociat bestialității și cruzimii abominabilei execuții publice a unui om ucis doar pentru că-și făcuse meseria: un european de rând asasinat în vestul Europei, nu hăt departe, în ținuturile terorizate în Orient de Statul Islamic.
Acest tînăr făptaș, provenind din Pakistan, era un așa-zis ”minor neînsoțit”. Potrivit unui sondaj, 60% din violurile, asasinatele și tâlhăriile, săvârșite în Franța, în decursul anului 2019, sunt comise de astfel de minori, reali, sau imaginari. Ce-l scosese din minți pe pakistanez ca să înjunghie oameni? Ce-i smintește pe extremiști la Charlie Hebdo? Faptul că e simbolul democrației, al cărei temei e libertatea de gândire, dreptul la opinie și la exprimarea ei.
La 47 de ani orice, numai radical nu, dascălul parizian, care manifestase înțelegere și respect față de credințele liceenilor musulmani, invitându-i să iasă din clasă pe cei pe care exhibarea caricaturilor profetului le-ar fi putut leza sentimentele, nu-și făcuse decât datoria. În speță, ceea ce i se ceruse. Ceea ce așteptau de la el autoritățile țării sale. Care susțin, retoric cel puțin, republica, valorile statului secular și ale Europei și educarea școlarilor în spiritul lor: în spiritul gândirii libere, a libertății de opinie și de expresie.
Președintele Franței ceruse cu două săptâmâni înaintea asasinării lui Samuel Paty, ”eliberarea islamului francez de influențe străine”. Revendicarea pare tardivă, de vreme ce, încurajați din străinătate, o parte a celor șase milioane de musulmani francezi au și format ori sunt pe cale să formeze o ”contra-societate”, exaltând pretenții, norme și valori ale islamului politic, iubite de președintele Turciei și al Iranului, ca și de Frăția Musulmană, dar funciar ostile celor democratice, republicane.
Orice tentativă de contracarare a acestei stări de lucruri îi enervează puternic, nu doar pe islamiști, ci și pe aliații lor de stânga. Cum îi înfurie in corpore mai orice asumare efectivă a valorilor apusene, dimpreună cu încercarea de a le conferi validitate și de a le impune.
În reacție la omorul de la Paris, liderul de la Elysee a înțeles că pasivitatea nu poate fi o opțiune, o replică adecvată șocului imens pricinuit din nou, pentru a câta oară, unei națiuni de multe ori și tot mai grav traumatizată de varii acte de barbarie teroristă islamistă. În consecință a ordonat duminică o serie de acțiuni utile. Chiar foarte necesare. Dar și unele discutabile, defel în stare să amorseze un proces veritabil capabil să taie răul de la rădăcină.
Președintele Franței a mai ordonat, cât se poate de salutar, amplificarea supravegherii propagandei musulmanilor radicali. Dar până acum ce-a păzit? Și ce-au așteptat miniștrii de interne și al justiției? Tipic pentru acționismul politic febril din siajul unor astfel de barbarii de epocă de piatră, abia după decapitare au anunțat și cei doi miniștri, cu surle și trâmbițe, un ”plan de acțiune” menit să combată imediat structurile, asociațiile și persoanele apropiate mediilor radicalizate”. Bravo. Minunat. Sună bine.
Dar ajunge să se combată pe net propagarea urii instigând la atentate? Ajung convocările la poliție, perchezițiile la asociații și arestările de inși, precum tatăl elevei care l-a turnat pe profesor, a agitat împotriva lui și a furnizat date necesare identificării și uciderii sale? Și cum să fie combătută propagarea urii? Dar ura în sine? Prin cenzură?
Apoi s-a spus că asasinul profesorului decapitat la Paris ar fi acționat singur. Haida de. Vinovați sunt nu doar criminalul, ci și complicii săi. Vinovați sunt și părinții liceenilor turnători. Vinovați sunt și elevii care, la instigarea părinților și clericilor s-au plâns de educația civică, de libertatea exprimării, oferită cu demnitate de profesorul martirizat.
Cu mâinile pătate de sângele vărsat în această sinistră mostră de extremism islamist sunt și politicienii împăciuitoriști, responsabili de a fi înlesnit în ani de appeasment acest tip de terorism. Că Emmanuel Macron a decis să se intre în acţiune instantanee împotriva zecilor de mesaje care au sprijinit atentatul în social media, e o ripostă care pare elementară. Dar ajută cu adevărat? Sau îi ajută, indirect, pe făptași, determinându-i să se ascundă mai bine? Și ajută oare, în loc să fie pedepsiți făptașii exemplar și consecvent, să se sancționze prin legi și amenzi criticii lor, judecați, adesea nedrept, a “incita la discriminare, la ură ori violență contra oricărei persoane sau grup din cauza originii sau apartenenței lor etnice, rasiale, sau religioase?”
Mai e nevoie, în plus, nu de acționism, ori promisiuni neonorate, ci de o zdravănă și consecventă contracarare a politicilor identitare, un extremism alimentând, sub pretextul luptei antirasiste și antixenofobe, rasismul, xenofobia, fundamentalismul și atomizarea societății. Iată o luptă grea într-o societate care pare obosită, denudată de aderența la valori democratice ori religioase proprii și, parcă, pradă unui freudian impuls al morții.
După toate barbariile islamiste pedepsind mostre de alteritate sau libertate de opinie, de pildă la Charlie Hebdo, într-un magazin alimentar evreiesc, la Nisa, pe promenadă, se trezesc numeroși europeni, nu doar de stânga, care, celebrându-și propria lașitate, să critice prolix victimele. Și să deplângă locvace presupuse ”provocări” și ”stigmatizări” ale făptașilor și ale sentimentelor lor ”religioase”. Nu altfel s-au petrecut lucrurile mai nou când, în urma decapitării dascălului francez, s-au ivit preopinenți afirmând, sinistru, că omul ar fi intrat cu ”bocancii” în sufletul ucigașului.
Or, o caricatură e un desen, o opinie și un comentariu, nu un ”bocanc”. Postulăm dreptul de a fi jignit de comentarii și de a riposta prin omor? Atari reacții nu sunt religioase, ci politice. Iar a pleda astfel pentru autocenzură e un demers de amuțire a societății deschise. E a închide și a distruge această societate.
E, vai, a oferi fanaticilor, extremiștilor și teroriștilor victoria pe tavă. Nu e destul, deci, să se dorească biruința în lupta contra oricărei mișcări totalitară. E nevoie să se mai și lupte.
Petre M. Iancu / DW.COM
|
Liderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul regimului de la Tiraspol minte în legătură cu cele 1800 de doze de vaccinuri pe care Chişinăul urmează să le trimită regiunii transnistrene. Cele 1800 de doze fac parte din lotul pe care Republica Moldova le-a primit drept donaţie din partea României, însă...
( ) Citeşte tot articolul