Astăzi 18 Septembrie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 11:40
Abonamente

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora 12:36

opinieO nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Marime Font

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare în tabăra ACUM.

Motivele plecării, așa cum reies din declarațiile lui Țîcu, țin atât de natura geopolitică cât și de gestiunea internă a politicii din fracțiunea DA. Am văzut că politicianul acuză atât faptul că s-a semnat un protocol imoral între PSRM și ACUM, dar și acuzații voalate de blat la adresa lui Năstase, care pare că face figurație în lupta cu Ceban. Însă, mesajul principal cu care a venit Țîcu este:” Nu putem lăsa Chișinăul în mâna PSRM”.

Plecarea deputatului din rândul blocului ACUM a fost gestionată execrabil de foștii lui colegi. Atacurile la persoane pe care le-au făcut, declarațiile acide ale unor membri ACUM, arată o ipocrizie dar și o răutate prostească. Nu poți să îl acuzi pe cel care a stat lângă tine, care a candidat pe lista ta, la 5 minute după ce a plecat. Nu poți să spui că e slab și va înregistra un scor slab. Când era pe lista ta, nu mai era slab?

Loading...


Mai mult, Octavian Țîcu este unul dintre cei care a capacitat voturile unioniste pentru blocul ACUM, în alegerile pentru primăria Chișinău și în alegerile parlamentare. În afara Maiei și a lui Năstase, el este cam singurul parlamentar care are în spate un electorat și, vor unii sau nu vor, integritatea lui nu poate fi pusă la îndoială.

Faptul că s-a reacționat în acest fel, arată tocmai că a fost o plecare ce a cauzat mișcarea unor plăci tectonice înăuntrul alianței.

În final, Octavian Tîcu, pleacă de la putere în opoziție, nu din opoziție la putere, să poată fi acuzat de interese personale.

Poate fi un precedent creat. Mesajele lui Țîcu pot crea valuri în interiorul formațiunii pe care abia a părăsit-o. Este clar că mulți se regăsesc și vibrează la cele spuse de deputatul DA. Nemulțumirile la adresa alianței cu PSRM sunt multiple. Se vede cu ochiul liber cum se produce o ”dodonizare”, cum actualul președinte preia pârghiile lui Plahotniuc, iar dezideratul clamat de membrii ACUM – dezoligarihizarea – rămâne undeva departe.

Poate vor mai fi plecări, poate în spatele lui Țîcu se vor mai alinia și alții, însă, cel mai important lucru acum, este faptul că în Republica Moldova poate apărea în sfârșit o voce credibilă a opoziției.

Faptul că PSRM și ACUM au monopolizat toată scena politică, faptul că la acest moment nu există o opoziție credibilă în Moldova, este un lucru extrem de nesănătos pentru democrația ei, și așa șubredă.

Existența unei opoziții corecte nu este un lux, ci o necesitate, un avertizor contra ”dodonizării”.

PDM are o forță parlamentară, are încă structuri și aleși locali, dar faptul că este hăituit zi de zi, că apar elemente de genul ridicării imunității lui Cebotari, țin partidul, în percepția publică, la nivelul de ”vinovatul de serviciu”. Este încă prea devreme ca PDM să poată fi cu adevărat văzut ca o ”opoziție credibilă”.

Chiar dacă mesajele acestui partid sunt corecte, chiar dacă fostul premier, Pavel Filip, este un tip cerebral, chiar dacă a fost un premier apreciat de vest pentru felul cum a gestionat criza economică și criza bancară, pentru o bună parte a societății moldovenești nu este acea voce ”credibilă”, pe care oamenii să o poată asculta și de care să țină cont.

Lipsa unei voci credibile, a unei opoziții puternice, poate risca fenomene extrem de ciudate. De la întărirea ”autoritarismului” și până la guvernarea arogantă, în disprețul populației.

Când guvernanții nu sunt trași de mânecă și nu există cineva care să le spună că greșesc, atunci există un risc imens pentru societate.

Țîcu beneficiază de toate atributele necesare să devină ”vocea credibilă a opoziției”. A candidat din partea societății civile pe listele blocului ACUM, este un tip deștept, bine pregătit, are curajul să spună lucrurilor pe nume iar declarațiile sale dovedesc că nu se ascunde în spatele cuvintelor. A fost validat o dată de Năstase și de Maia Sandu când l-au pus pe listă, a doua oară de cetățenii care l-au votat, iar acum demersul lui este validat de jocul politic.

Țîcu nu pleacă de la putere din motive personale, nici din cauza jocului politic. Este un element care îl va face atractiv pentru toți cei care sunt nemulțumiți de această guvernare PSRM-ACUM.

Depinde de el dacă va putea concretiza toate aceste atuuri. Poate fructifica avantajele, poate crește sau se poate pierde. Cert este un lucru. Are un spațiu de joc considerabil. Moldova simte nevoia și de altă cale. Deocamdată există cu adevărat doar două forțe: PSRM-ACUM și PDM. O alianță contra naturii și partidul lui Plahotniuc.

Poate construi Țîcu a treia cale? O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării? Potențial există. Rămâne de văzut dacă va fi concretizat.

http://www.hrituc.ro/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 18 Septembrie 2020, ora: 00:50

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Pentru astăzi meteorologii prevăd maxime de +26..+29 de grade Celsius în nord, +27..+30 de grade în centru și +28..+31 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Septembrie 2020, ora: 12:49

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

 Te-ai întrebat vreodată cum sunt fabricate conservele de ton? Acum poți vedea imagini rare dintr-o fabrică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:45

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor Foto: simbol

Consumatorii vor plăti mai puțin pentru gazele naturale începând cu luna viitoare. Întreprinderea Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să reducă tarifele la combustibilul albastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:40

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ), examinând recursul Ministerului Justiției la cererea de chemare în judecată depusă de Dumitru Țîra cu privire la contestarea unui act administrativ al instituției, l-a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:36

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

Deschiderea unui grup sanitar în Gimnaziul din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, a devenit prilej pentru câţiva oficiali de a tăia panglica roşie cu această ocazie. La inaugurarea WC-ului au participat primarul satului, Alexandru Sandu, deputatul socialist Vladimir...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 09:31

„Ruskii mir”- Polițiștii din Pskov au cultivat marijuana pentru a o „planta” suspecților

„Ruskii mir”- Polițiștii din Pskov au cultivat marijuana pentru a o „planta” suspecților

Potrivit ziarului „provincia Pskov”, în Velikie Luki, angajații departamentului antidrog erau suspectați de cultivarea canabisului pentru plantarea acestuia suspecților. Conform datelor preliminare, ziarul scrie fără a preciza sursa, un ofițer de poliție a fost reținut.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)