Politică

O noua rubrica: TU ALEGI!

La sfarsit de mandat, seful statului a scos din nou, la Balti, cartea antiromanismului: „Pur si simplu, trebuie sa mergi sa te tratezi, daca ai o asemenea patologie”… *Romania, din fericire, nu mai e o sperietoare. Au inteles-o pana si porcii care au pornit toata aceasta isterie anti-romaneasca. De aceea si tac… * Lupu o face pe comunistul, dar trage nadejde la democrati, iar Dodon chiteste cam ce mai poate vinde lui Olesca … *De douazeci de ani, ne chinuim sa scapam de ciuma rosie. Daca o faceam la inceput, azi mergeam in Occident cu pantofi europeni…

 

 

 

 

In invatamantul din RM „infloreste nazismul”?!

Tatiana Corai

Acum cativa ani, la Balti, presedintele Voronin vorbea despre scoaterea limbii romane din invatamant si inlocuirea ei cu „limba moldoveneasca”. Intelectualii de la universitatea balteana au opus o rezistenta ferma si ideea n-a trecut. La sfarsit de mandat, seful statului a scos din nou, la Balti, cartea antiromanismului.

Joi, la o intalnire cu alegatorii, el a spus urmatoarele (prezentam textul in traducere din limba rusa): „In colegii, exista foarte mult putregai – incepand de la directori si profesori. La fel si in universitati. E foarte mult nationalism. De parca pe acest tanar nu trebuie sa-l invatam sa cunoasca o profesie, sa aiba o specialitate, nu trebuie sa-l educam patriot, dar facem din el nationalist si dusman al statalitatii… Ce fel de profesori sunt cei care nu inteleg acest lucru? Daca in cazul unora este vorba despre o patologie innascuta, ei trebuie sa se vindece. Pur si simplu, trebuie sa mergi sa te tratezi, daca ai o asemenea patologie, romanism, nationalism si alte patologii. Acest nazism infloreste, la fel, si in colegii. Pentru ca ele au fost date pe mana unor astfel de directori. Noi vom ajunge si la ei, neaparat, vom face ordine…”.

In timp ce Voronin le vorbea baltenilor despre „nazism”, la vama Leuseni zeci de romani erau intorsi acasa, de catre autoritatile comuniste. Au nu cumva si la vama „infloreste nazismul”? In acest caz, cine ar trebui sa se trateze? Si ce patologie are o persoana care face asemenea declaratii?

Tacerea porcilor

Sorina Stefarta

Ceea ce se intampla in ultimele trei zile la vamile de pe Prut seamana cu un pasaj din teatrul absurdului. Sau din scrierile lui Soljenitin, despre anul 1937… Sute de cetateni romani – oameni simpli, dar si personalitati – sunt intorsi din drum, in plina noapte, pentru ca „presedintele Moldovei nu este de acord sa te primeasca in tara” sau pentru ca nu au certificate ce ar confirma ca nu sunt bolnavi de SIDA (!). E atat de jenant si umilitor, incat ti-e si teama sa cauti explicatie. Si te bucuri ca prietenii de la Iasi sau Bucuresti – jenati si umiliti si ei, probabil, de aceste absurditati – te intreaba de sanatate, nu despre porci… Sentimentul de umilinta se amplifica si prin faptul ca autoritatile RM tac, de parca n-ar fi vorba de o situatie ce poate degrada in scandal international. Sau, poate, asta se vrea? Caci tot ce se intampla la Prut nu sunt intamplatoare improvizatii graniceresti si nici simple provocari antiromanesti.

Sunt, mai curand, rezultate ale framantarilor lui Mark Tkaciuk, care, pentru ultima saptamana electorala, cauta un dusman colectiv de temut. Si, in virtutea „traditiei comuniste”, acesta ar trebui sa fie Romania. Astfel incat, cu trei zile pana la alegeri, presedintele Voronin sa poata aparea la TV cu „ultimul imperiu al Europei” si cu „nu votati partidele pro-romanesti”. Romania insa, din fericire, nu mai e o sperietoare. Au inteles-o pana si porcii care au pornit toata aceasta isterie anti-romaneasca. De aceea si tac… Iar daca prefera sa taca acum, noi am putea sa-i ajutam sa taca de tot. La 5 aprilie. Tu alegi!


Degraba intram in Europa!

Arcadie Gherasim

S-ar putea intampla ca la 6 aprilie sa ne trezim mult mai europeni decat credem. Asta in conditia in care, la alegeri, comunistii vor acumula cam cat au acumulat candva pradalnicii agrarieni – 2%. Azi, Voronin nu mai trebuie nimanui. Medvedev si Smirnov l-au folosit… multilateral, ca sa obtina oficializarea Transnistrei si a prezentei armatei rusesti pe teritoriul RM. Si Uniunea Europeana a pus cruce pe batranul presedinte moldovean. Nu vede el un nou Acord de integrare pana nu-i creste lui Stepaniuc par cret pe frunte. Oamenii de prin sate il fluiera si il injura de pe marginea drumului… Despre celelalte clone ideologice ale presedintelui pe duca nu prea ai ce spune. Lupu o face pe comunistul, dar trage nadejde la democrati; Greceanai cheltuieste bugetul Moldovei in interesul familiei Voronin, de parca are deja cumparat bilet pe ruta Chisinau-Rusca; Dodon chiteste cam ce mai poate vinde lui Olesca, iar Rosca ii face campanie lui Voronin…

Dupa alegeri va fi altfel. De exemplu, se va ridica in parlament liderul PLDM, Vlad Filat, si va propune: „E timpul sa votam Conventia despre micul trafic de frontiera”. Colegii sai din PL si AMN vor aplauda si vor vota. Astfel, pana la 9 mai – Ziua Europei – cetatenii RM vor atinge sufleteste spatiul european. Or, trecerea libera pe teritoriul Romaniei inseamna trecerea libera pe teritoriul UE, care are pentru moldoveni cateva sute de milioane de euro in programul Parteneriatul Estic. Uniunea Europeana si toti ai nostri de acolo asteapta sa votam. Ca europenii.

Nu va temeti!

Gheorghe Budeanu

Orice s-ar spune, actuala campanie electorala este una foarte activa. Se deosebeste de celelalte prin faptul ca, dupa coalizarea pepecedistilor cu comunistii, o buna parte din electoratul acestora a ramas debusolat. In plus, agresivitatea macelarilor lui Iurie Rosca impotriva celor trei partide liberale si democratice – PLDM, AMN si PL – a facut ca, cu o saptamana inainte de scrutin, sa existe inca foarte multi alegatori indecisi. Ce vor face acestia? Comunistii si pepecedistii, intelegand ca soarta lor politica e pe muchie de cutit, folosesc orice pentru a nu permite trecerea lor in cealalta tabara politica. Comunistii, printre care sunt inalti functionari de stat, avertizeaza functionarii locali ca, daca nu-i sustin pe ei, au sa ramana fara serviciu. Santaj total.

Totusi, cea mai mare sperietoare folosita de coalitia diabolica in fata alegatorilor este instabilitatea politica de dupa scrutin. Aceasta se va intampla, chipurile, din cauza ca democratii nu se vor intelege la impartirea posturilor. Oamenii sunt amenintati ca au sa ramana iarasi fara lumina si fara caldura, ca vor primi galosi in loc de salarii. Nu va temeti, oameni buni! La o adica, as accepta chiar si o pereche de galosi pentru a iesi din namolul comunist… De douazeci de ani, ne chinuim sa scapam de ciuma rosie. Daca o faceam la inceput, azi mergeam in Occident cu pantofi europeni; daca nu o facem nici acum, s-ar putea intampla ca, la toamna, sa inceapa noi deportari in Siberia.

Iesiti la votare, convingeti si rudele sa-si dea votul pentru partidele democratice.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *