Sănătate

O nouă terapie anti-HIV inhibă virusul timp de şase luni

Terapia a fost realizată prin eforturile comune ale unor cercetărori de la Oxford şi Barcelona. Până acum, vaccinul a fost testat pe 13 pacienţi infectaţi cu virusul HIV. La cinci dintre ei, sistemul imunitar a reuşit să controleze virusul HIV, pentru jumătate de an. Ca în cazul oricărui tratament, reacţia pacienţilor la vaccin depinde de mai mulţi factori.

„În primul rând, sunt persoane care au început tratamentul retroviral imediat după ce au fost infectate şi asta s-a putut face datorită tratamentului precoce. Asta a permis ca nivelul de virus din sânge să fie foarte scăzut. Al doilea factor este vaccinul folosit, vaccin care a fost capabil să înveţe din nou sistemul imunitar să reacţioneze faţă de unele zone ale virusului, astfel încât să evităm răspândirea acestuia şi, în al treilea rând, medicamentul folosit înainte de vaccin, numit Romidepsina,” explică Beatriz Mothe, cercetător.

Acum, cercetătorii vor să afle cum pot face să împiedice virusul HIV să atace sistemul imunitar, pentru perioade mai lungi de timp, poate pentru tot restul vieţii bolnavului.

„Ne mai rămâne să stabilim când este momentul oportun pentru a opri tratamentul. Ce nivel de încărcătură virală trebuie să avem, pentru a fi siguri că niciun pacient nu va reveni la situaţia anterioară,” adaugă Jose Molto, cercetător.

Deşi rezultatele sunt mai mult decât încurajatoare, experţii avertizează că varianta comercială a vaccinului, care să aibă toate aprobările autorităţilor sanitare, ar putea ajunge pe piaţă abia peste zece ani.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *