Editorial

O „plimbare” printre parcări şi slogane

În administraţia publică locală există o mulţime de probleme. Acestea se văd cu ochiul liber şi în fiecare sector al capitalei. Cred că primarului Chirtoacă i-au reuşit şi lucruri bune – cât face numai faptul că ne-a scăpat de mirosul insuportabil din capitală! Dar… când scriu aceste rânduri, mă gândesc la cetăţenii care ne-au trecut pragul redacţiei cu diferite probleme, pe care Primăria nu le-a putut soluţiona nici până astăzi. În special, nu pot uita ochii înlăcrimaţi ai unui bătrân, care ne-a vizitat recent. Omul se plângea că în curtea sa a apărut în ultimii ani o ditamai parcare neautorizată, care îi afectează la propriu sănătatea. El spunea că locuieşte la etajul I al unui bloc cu multe etaje şi parcarea i-a ajuns până sub geamurile apartamentului. „Nu mai e mult şi-mi intră în casă”, ne povestea printre lacrimi. Parcarea, pentru el este o chestiune ce ţine nu de estetică, ci de viaţă şi de moarte, deoarece, având plămânii bolnavi, e nevoit să inhaleze zilnic o porţie dublă de gaze de eşapament – dublă, în comparaţie cu ceilalţi orăşeni, care se mulţumesc doar cu gazele de eşapament din oraş şi nu au parcări în preajma casei… A umblat mai prin toate instanţele, începând de la Primărie, dar crede că doar la CEDO va găsi dreptatea… 

L-am înţeles foarte bine, deoarece, tot în ultimii ani, o astfel de parcare a apărut şi lângă casa noastră. Din cauza ei a fost sacrificat terenul de joc pentru copii… Acum, acest teren a devenit un fel de azil neautorizat pentru câinii vagabonzi. Şi nici n-am auzit, nici n-am văzut ca vreun oficial de la Primărie să vină să evalueze situaţia, să ia măsuri de rigoare. Cu atât mai mult nu cred că, după ce se va încheia şi această campanie electorală, noile autorităţi locale se vor interesa de parcările neautorizate.

Din păcate – ca şi în campaniile precedente, de altfel -, candidaţii actuali par preocupaţi mai mult de politică decât de problemele noastre vitale. Candidatul comuniştilor, de exemplu, îşi afişează de pe acum principalul mesaj politic – el vrea să câştige inimile alegătorilor cu piesa muzicală „Suntem moldoveni”. Mai mult decât atât, visul său este ca această melodie să ajungă imn, în locul Imnului „Limba Noastră”. Aceasta să fie SOLUŢIA? Nu credem. Chişinăuienii vor, totuşi, măsuri concrete, practice, ei aşteaptă ca primarul şi instituţia pe care o conduce acesta să le rezolve problemele cu care se confruntă zilnic, ca locuitori ai capitalei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *