Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2018
Abonamente

Spectacole 7 Martie 2014, ora 06:55    Din editia print

CronicăO premieră mult așteptată. „Hronicul găinarilor” a ajuns pe scena Teatrului Național

Marime Font

Romanele lui Aureliu Busuioc se citesc pe nerăsuflate. „Hronicul găinarilor”, în schimb, a fost o adevărată revelație pentru mine. 

Scriitorul fabulează istoria Moldovei dintre Prut și Nistru din prisma satului Găinari, fondat de hoțul Panteleu Avădanei care, datorită vigorii masculine ieșite din comun (probabil singura lui calitate), își perpetuează neamul. Urmașii lui sunt promovați la funcții de conducere în perioada comunistă. Dinastia Avădanei nu a renunțat însă la profesia strămoșului, ci au exercitat-o deja sub drapelul lui Stalin. Narațiunea este condimentată de ironia necruțătoare a autorului care nu-l menajează nici pe cititor.Teatrul aduce instrumentele sale de povestire. Naționalul „Mihai Eminescu” ne-a ademenit o lună întreagă cu un afiș , am mers fără a sta pe gânduri la premieră (auzi, se pune Busuioc în scenă!) și nu am regretat. Regizorul Petru Hadârcă a rămas fidel romanului, dar a adăugat scene coregrafice și cântece foarte inspirate. Spectacolul a avut două părți distincte. Prima parte este marcată de senzualitatea și farmecul farmazoanei Parascheva (Mihaela Strâmbeanu) care îl salvează pe hoțul Panteleu Avădanei (Petru Oistric) de mânia oamenilor păgubași. Amândoi pun temelia satului Găinari în anul de răscruce 1812. A doua parte, mai dinamică și plină de umor, surprinde schimbarea puterii în 1940 prin instaurarea regimului comunist. E momentul când absurdul și ipocrizia ating cote maxime. Fostul ocnaș Pătru Avădanei (urmașul lui Panteleu) devine președintele de raion Piotr Panteleevici Avadanov (Anatol Durbală). Replicile provoacă hohote de râs în sală, chiar dacă se întâmplă lucruri grave: preotul și primarul sunt împușcați, iar oamenii sunt trimiși în colhoz. Râsetele însă izbucnesc pentru că Petru Hadârcă a știut să facă și o aluzie la clasa politică din R. Moldova. Unul din ștabii comuniști vorbește ca Voronin, iar primarul satului este făcut liberal-democrat. Mi-a plăcut că până și muzicienii din orchestră (apropo muzica e semnată de Valy Boghean) au devenit parte din spectacol. De la balcon se vedea cum una din sătence (Lilia Bejan) socoate câte găini are, numărându-i pe muzicienii din avanscenă. E doar unul din momentele haioase.

Atât la premieră, cât și în zilele ce au urmat, „Hronicul găinarilor” a umplut până la refuz Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Cei care au ratat primele spectacole vor avea ocazia să recupereze pe 8,9,14,15 martie. 


Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul