Actualitate

O probă sportivă, foarte populară în R. Moldova, ar putea fi inclusă în programul Jocurilor Olimpice din 2024

Într-o conferință de presă la IPN, vicepreședintele Federației Sportive Naționale de Box Thailandez Muaythai, antrenorul Andrei Grosu, a menționat că în luna noiembrie, la Paris va avea loc o întrunire a Comitetului Național Olimpic al Franței, la care vor participa și reprezentanții Federației Internaționale de Muaythai și ai Comitetului Olimpic Internațional în vederea includerii boxului thailandez în anul 2024 ca sport demonstrativ la Jocurile Olimpice.

Vicepreședintele Federației a spus că, potrivit politicii Comitetului Olimpic Internațional, statul gazdă a Jocurilor Olimpice are dreptul să includă o ramură sportivă pentru a atrage mai mulți spectatori. De exemplul, în cazul Japoniei, unde în 2020 urmează să aibă loc Jocurile Olimpice, s-a permis să fie inclus karate printre probele olimpice. Respectiv, pentru Jocurile Olimpice din 2024, țara gazdă examinează posibilitatea de a include la olimpiadă boxul thailandez muaythai. Potrivit lui, acest tip de sport în ultimii ani a luat amploare și în Franța, selecționata franceză fiind prezentă la fiecare campionat, fie european sau mondial, cu echipe impunătoare.

Andrei Grosu spune că, acum cinci ani, era un singur campionat de muaythai, la care participau toate categoriile de vârstă la un loc. Acum se face divizarea pe categorii: juniori, seniori, tineret, iar în perspectivă va fi și divizarea la feminin și masculin.

Recent, sportivii moldoveni s-au întors de la Campionatul Mondial de Muaythai rezervat juniorilor cu o medalie de aur, două de argint și patru medalii de bronz. Competiția a avut loc în perioada 2-10 august, în Thailanda, Bangkok. În clasamentul final pe echipe, Moldova s-a clasat pe locul 11 din 86 de țări. Republica Moldova a fost reprezentată de către 12 sportivi și patru antrenori.

Potrivit președintelui Federației Sportive Naționale de Box Thailandez Muaythai, Artur Grosu, printre sportivii care au adus medalii acasă este debutantul Vladimir Ogorodnicov, care a reușit să obțină aurul. Sportivii David Chiperi, care participă pentru a doua oară, și Marius Covali, care participă pentru a treia oară, au obținut medalii de argint, ca și în anii precedenți. Gheorghe Pleșca, Liviu Titică, Igor Duca și Andrei Avramov, unul dintre cei mai tineri reprezentanți, s-au întors acasă cu medalii de bronz.

Antrenorii le-au mulțumit sportivilor și părinților pentru implicare, dar și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și Asociației FEA, în persoana președintelui Dorin Damir, pentru sprijinul acordat. De asemenea, prezenți la conferință, sportivii le-au mulțumit părinților și antrenorilor, inclusiv pentru sprijinul moral. Aceștia spun că își doresc să progreseze și mai mult în sportul pe care îl practică și de la următoarele competiții să revină cu rezultate cât mai bune.

Muaythai este un sport național thailandez, fiind un stil de luptă derivat din artele marțiale tradiționale thailandeze care implica folosirea pumnilor, picioarelor, coatelor și genunchilor. Mai multe detalii despre cum a fost fiecare zi a Campionatului Mondial, pot fi găsite pe pagina oficială a Federației de Box Tailandez Muaythai: www.muaythai.md. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *