Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente

Atitudini 10 Martie 2015, ora 07:23    Din editia print

Marime Font

O realitate care taie la propriu

S-au împlinit 23 de ani de la începutul războiului din Transnistria. Moment emoționant și dureros. Fiecare dintre noi duce în minte acest moment într-un fel sau altul.

 
 
 

În mintea mea, modul dezastruos al organizării Moldovei mi-l evocă o povestire simplă din satul Antonești. Cum Nistrul e la nouă kilometri, oamenii au fost invitați să păzească malul. Dar cu ce, nimeni nu și-a bătut capul. Așa că unul s-a dus cu un cuțit de înjunghiat porcii, altul cu un topor, altul cu bâta. Alexei Vakulovski, socrul meu (așa se face că știu acest detaliu), s-a dus cu nunceagul lui Sandu, fiul său mai mic. Pe lângă asta, sătenii ascultau noapte de noapte bubuiturile și împușcăturile, așa cum astăzi, la oraș, ne trezim asaltați de focurile de artificii.

Poate nu știți ce e ăla un nunceag. Sunt două bucăți din lemn, de aproximativ douăzeci de centimetri, unite cu un lanț, în așa fel încât să fie mobile. Le-ați văzut cu siguranță în filmele cu karatiști. Le învârt încontinuu, le trec pe sub mâini, pe sub picioare, le răsucesc ca pe o elice deasupra capului. Știu, pare de râs, dacă privești în afara contextului, dar din interior e extrem de trist.Dacă artiștii au fost întotdeauna văzuți ca purtătorii durerilor tuturor, istoria Moldovei are și două momente artistice care poartă în ele un război ca cel din Transnistria. Unul e povestea literară pe care o întâlnim sub diferite aspecte. Chiar și momentul cu nunceagul e ceea ce, azi, în artă, se numește performance: pe de o parte pentru că gestul în sine arată dotarea sub orice limită (și logică) a armatei noastre, pe de alta pentru că el poate conține și un mic zâmbet în tragicul acelui episod.

Un moment deosebit, bine de văzut și cunoscut, e filmul „Masacrul inocenților”, al binecunoscutului regizor Victor Bucătaru. Film care a fost vizionat la București săptămâna aceasta. Un film în care moartea e personaj. O vezi cum vine. Vezi omul viu, iar cinci minute mai încolo îl vezi murind. O realitate care taie la propriu în carne vie.

Știu că există cărți serioase axate pe acest război, dar ține de măiestria artei să introducă astfel de subiecte pentru un public mai larg, nu doar în rândul celor preocupați de studierea istoriei. De aceea vă recomand acest film. Anul trecut a rulat la TVM, dar cred că el ar trebui să fie ca filmul „Iisus din Nazareth”, al lui Zefirelli, pe care îl vedem în fiecare an în săptămâna patimilor din postul Paștelui. Ar trebui să vedem în fiecare 2 martie „Masacrul Inocenților”.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul