Astăzi 20 Mai 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 21:37
Abonamente

Istorie 14 Iulie 2013, ora 10:50    Din editia print

În culisele istorieiO ROMÂNCĂ MEDIC ŞI POETĂ, COMISAR ÎN RASSM

Marime Font

Poetă înregimentată în ritmul eminescian, medicul Ecaterina Arbore-Rally scria în 1916: 

Codrule, eu plâng cu tine
Că-mi eşti drag…din cale-afară,
Dar pe cerul cel mai searbăd
Văd un colţ de primăvară!

Îmbina romantismul poetic cu un romantism revoluţionar care nu cadra cu situaţia concretă din România interbelică.
S-a întâmplat aşa că Zamfir Arbore-Rally şi-a îndemnat fiica să meargă în URSS şi să participe la făurirea primului stat socialist din lume fără să bănuiască că a trimis-o la moarte.


Chiar momentul plecării ei şi omul la care urma să ajungă au fost suficiente motive pentru organele NKVD s-o aresteze, s-o tortureze şi s-o împuşte. Acesta era bunul cunoscut al tatălui ei, Lev Troţki.

Circulă o legendă că Lev Troţki ar fi originar din Basarabia. Există însă o lucrare autobiografică care se numeşte Moia jizni, reeditată în anii 1990, unde el spune clar că e născut în localitatea Ianovka, regiunea Ecaterinoslav, Ucraina. Şi această mărturie nu poate fi pusă la îndoială.
Dar nu numai legăturile de rudenie cu Basarabia fac din Lev Troţki un personaj interesant. Ca om politic, el a influenţat foarte mult destinul acestei provincii. Prieten cu Zamfir Arbore, atunci când vizita România, locuia la Bucureşti în casa acestuia. Acolo l-a şi cunoscut în 1908 pe Pan Halippa. Nu-i exclus faptul că atunci când Halippa povesteşte despre întâlnirile sale cu Lenin, mijlocitor în aceste întâlniri a fost chiar Troţki. Există o dovadă incontestabilă că Troţki a influenţat destinul Basarabiei de după Unire. În 1920 când Armata Roşie era gata să treacă Nistrul, Ion Inculeţ şi câţiva oameni politici din România au luat decizia ca să se adreseze lui Troţki şi să oprească posibila intervenţie. Drept oameni de legătură au fost alese Ecaterina Arbore, fiica lui Zamfir Arbore, şi Maria Codreanu, care era pe atunci o bună prietenă cu Cristian Rakovski, conducătorul Ucrainei la acel moment. Toate detaliile acestei rugăminţi se conţin într-o scrisoare confidenţială pe care Ion Inculeţ a expediat-o lui Pan Halippa, şi care din arhiva lui a nimerit în dosarul de acuzare, întocmit de către KGB în 1952:

„19.II.1920
Dragă Halippa!
Am primit scrisoarea ta. Într’adevăr şedinţa cu Vasile Stroescu a fost, cum povestesc, penibilă. Eu şi am asistat. Pe mine m-au chemat să dau răspuns. Acum se aşteaptă încă o interpelare în chestia Basarabiei. Atunci voi vorbi, şi pe baza materialelor trimise de tine voi lămuri pe deplin situaţia Basarabiei.

Sunt chestiuni foarte importante şi grave la ordinea zilei…

…II. Chestiunea bolşevicilor. Este cum se vede foarte gravă. Ei se apropie de Nistru şi noi nu le cunoaştem intenţiile. Fiindcă aproape toate statele au început tratativele cu bolşevicii, cred, că ar fi bine şi noi cel puţin să luăm contact cu dânşii. Se spune că la Londra Loyd George chiar l-a sfătuit pe Vaida să intrăm în tratative cu bolşevicii şi să obţinem şi de la dânşii recunoaşterea Basarabiei. Se mai spune că Vaida şi a trimis pe cineva să se întâlnească cu Litvinov la Copenhaga oficial, însă în tot cazul nu s-a făcut încă nimică.
Părerea mea este că trebuie să încercăm să luăm contact cu dânşii. Guvernul vrea să urmeze politica aliaţilor în chestiunea aceasta. Dar noi trebuie să ne pregătim la orice ocazie. De aceea trimite pe 2-3 oameni de încredere în Rusia ca să ajungă la Lenin şi Trozky, să ia contact cu dânşii, propunându-le să fie intermediari între Guvernul Bolşevic şi Guvernul Român pentru reluarea deocamdată cel puţin a rapoartelor economice. Pentru că vezi tu, bolşevicii făcând pacea pretutindeni şi eliberând forţele, le v-or întoarce toate în contra noastră şi atunci v-a fi mai greu de stat de vorbă. Chibzuiţi şi voi ideea aceasta şi aduceţi-o la îndeplinire pe o cale, sau alta. Dar toate acestea făceţi-le cu cel mai mare secret.

Toate celelalte sunt de mai mică importanţă şi îţi voi comunica după rezolvarea crizei. Vaida nu se ştie când v-a veni. Asemenea şi Pelivan.
Toate cele bune. Salutări lui Niţă.

Inculeţ.”.

Este firesc să se facă speculaţii pentru o virtuală istorie, adică dacă nu învingea Stalin şi învingea Troţki URSS ar fi avut o altă soartă. Iluzii. Lev Troţki a arătat că este la fel de crud ca şi Stalin. Pentru noi, însă, important este faptul, că în cazul concret al Basarabiei, Lev Troţki a procedat ca un adevărat prieten, înlăturând iminentul pericol al ocupării provinciei de către Armata Roşie reprezentată în acel moment de brigada lui Grigore Kotovski.

Femeie de o inteligenţă remarcabilă, Ecaterina Arbore-Rally (1873, Geneva, Elveția - 2.XII.1937, Tiraspol), s-a impus în epocă prin două calităţi proeminente: medic-umanist şi publicist militant pentru cauza socialistă.

Fiica mai mare a lui Zamfir Arbore-Rally s-a născut în exil. De aceea a avut un sentiment acut al dreptăţii sociale. A făcut studii liceale la Bucureşti şi cele superioare tot acolo, la Facultatea de Medicină a Universităţii.

Întreprinde o călătorie de specializare la Paris, la Institutul „Louis Pasteur”. A mai studiat medicina la Academia Medicală din Sankt Petersburg, unde timp de doi ani a fost discipola savantului cu renume mondial Ilia Mecinikov, descendent din neamul Milescu Spătaru, din Moldova.

Condiţiile materiale dificile ale familiei o obligă ca, deja la 17 ani, să se angajeze în calitate de învăţătoare de matematică la o şcoală de fete. Un timp a fost angajata unui spital pentru copii orfani din Bucureşti. Şi tot în acea perioadă se manifestă ca o militantă activă a mişcării revoluţionare mondiale. Participă, în 1903, la Congresul Internaţionalei a II-a. După 1920, trece clandestin în URSS şi cu ajutorul lui Cristian Rakovski, un bun prieten al familiei Arbore, unul dintre liderii comunişti ai Rusiei Sovietice de atunci, este promovată în diverse funcţii de răspundere: redactor al unor publicaţii comuniste de limbă română, membră a Cârmuirii de conducere a Internaţionalei a III-a (comuniste), pedagog la Universitatea Comunistă pentru Minorităţile Naţionale din Partea de Vest a Ţării „I.I. Marhlevski” din Moscova, vice-comisar, mai târziu comisar al poporului pentru Inspecţia Muncitoresc-Ţărănească din RASSM, comisar al poporului al Sănătăţii din RASSM (1924-1929) ş.a. În paralel cu această activitate se manifestă ca o publicistă activă având colaborări la ziarul România muncitoare, revista Amicul copiilor. Publică mai multe articole cu caracter revoluţionar în revista Красная Бессарабия, inspirate din realităţile României Mari.

A scris şi memorii publicate în revista Пролетарская революция. Folosindu-se de autoritatea tatălui său şi de relaţiile lui prieteneşti, a corespondat cu mari personalităţi ale timpului, oameni care formau opinia publică: bulgarul Dimitri Blagoev, scriitorul Vladimir Korolenko, revoluţionara profesionistă Vera Figner ş.a.

Formarea în 1924 a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti au adus-o la Tiraspol, unde ea a fost primul comisar al ocrotirii sănătăţii şi membru al Guvernului RASSM. Experienţa ei profesională a utilizat-o eficient la crearea bazei materiale a medicinei din republica autonomă.

Optimismul ei este de invidiat. În scrisoarea adresată lui Zamfir Arbore-Rally la 25 martie 1925, adică la jumătate de an de la proclamarea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești ea scrie:

„Tu doreşti să scriu despre Republica Moldovenească? Ea se află pe malul stâng al Nistrului. Componenţa ei naţională e aceeaşi ca şi în Basarabia. Limba moldovenească e vorbită în sate. Pentru ridicarea nivelului de cultură naţională, anul trecut, toamna, a fost întreprinsă o chestionare prealabilă a populaţiei, care s-a pronunţat pentru moldovenizare, păstrându-se limba ucraineană pentru populaţia ucraineană. A fost proclamată autonomia Republicii Moldoveneşti, care intră în componenţa RSS Ucrainene. Se înfiinţează şcoli moldoveneşti, a început să apară o gazetă, se începe editarea cărţilor şi, desigur, ne vom strădui ca în Republica Moldovenească Sovietică ţăranii să trăiască nu aşa ca-n Basarabia, nemaivorbind de sensul politic şi cultural, ci pur şi simplu, material. Într-un cuvânt, ne vom strădui ca ea să devină într-adevăr înfloritoare.” (scrisoare publicată de Gh. Tulbure în cartea „Zamfir Arbore”, Chişinău, 1983, pag.177).

În 1937 a fost arestată „ca duşman al poporului” şi împuşcată la Tiraspol, la 2 decembrie în acelaşi an, deşi ea încă din 1929 demisionase din postul de comisar al Sănătăţii din RASSM.

Unul din capetele de acuzare a fost şi contribuţia personală la trecerea scrisului la alfabetul latin în RASSM.

A riscat să scrie şi proză, şi poezie, dar a lăsat o operă importantă pe plan profesional: Câteva consideraţiuni asupra sarcinilor extrauterine (Bucureşti, 1896), Leagănele de copii (1898), Mama şi copilul (1900), Despre tuberculoză în capitală (1907), Femeile în revoluţia rusă (1908), Femeia în lupta pentru emancipare (1911), Femeia muncitoare (1912), Cincizeci de zile între holerici (1914).

Reabilitarea ei s-a făcut greu și nu definitiv, pentru că nici până astăzi nu cunoaştem toate detaliile dosarului ei de la NKVD…

Un articol de: Iurie Colesnic
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 21:37 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Mai 2019, ora: 15:47

Ce scria MIHAI EMINESCU în TIMPUL despre 16 mai 1812 și anexarea Basarabiei

Ce scria MIHAI EMINESCU în TIMPUL despre 16 mai 1812 și anexarea Basarabiei

Fragmente din articolele publicate de poet în ziarul „Timpul”, în 1878.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 13:30

Angela Istrate, avocata fostului poliţist de frontieră Gheorghe Petic susţine că este hărţuită pe reţelele de socializare de către simpatizanţii PPDA. Drept motiv de hărţuială a servit decizia de a candida la alegerile parlamentare din 24 februarie. Aceasta a cerut lui Andrei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 13:15

Miting în susținerea lui Ilan Șor la Curtea de Apel Cahul

Miting în susținerea lui Ilan Șor la Curtea de Apel Cahul

Câteva sute de susținători și simpatizanți ai președintelui Partidului ȘOR, deputatul Ilan Șor s-au adunat luni, 20 mai, în fața sediului Curți de Apel Cahul, pentru a cere justiție corectă și pedepsirea adevăraților vinovați ai jafului bancar. Manifestația a avut loc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 13:14

Un traseist politic a fost ales noul lider al organizației Soroca a PPDA, după ce fosta conducere a plecat din partidul lui Năstase

Săptămâna trecută, 13 membri ai Biroului politic teritorial al Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr" (PPDA) din Soroca, în frunte cu fostul președinte al raionului Mihai Mâțu, au anunțat, prin intermediul unei declarații publice, că părăsesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 13:13

Prima decizie a lui Zelenski: Dizolvarea parlamentului

Vladimir Zelenski, care a preluat funcția de președinte al Ucrainei, a anunțat dizolvarea celei de-a opta legislaturi a Parlamentului Ucrianei. Anunțul a fost facut imediat dupa finalizarea ceremoniei de inaugurare, care a avut loc în parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Mai 2019, ora: 11:38

Semnificaţii istorice pentru 20 mai

Semnificaţii istorice pentru 20 mai

  1711 - Dimitrie Cantemir (n. 26 octombrie 1673 - d. 21 august 1723) a adresat o proclamaţie locuitorilor Moldovei, prin care erau chemaţi să participe la războiul împotriva imperiului otoman.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 11:33

Opinii: Andrei Năstase va fi taxat dur de alegători din cauza comportamentul său agresiv

Liderul PPDA, Andrei Năstase, va fi taxat dur de alegători din cauza comportamentul său agresiv faţă de jurnalişti şi cetăţenii care nu-i împărtășesc viziunele. Totodată, brutalitatea cu care reacţionează Năstase la întrebările incomode poate fi explicată prin...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Mai 2019, ora: 10:54 de Iurie Colesnic

Un rus la Iași a scos ziarul Besarabia…

Un rus la Iași a scos ziarul Besarabia… Din editia print / Foto: ceasuripentruromania.ro

Socialiştii din secolul XIX erau adevăraţi socialişti. Ei visau la o lume nouă, în care relaţiile dintre oameni erau cu totul deosebite. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 10:05

Insistenţa cu care liderul PPDA cere convocarea unei şedinţe a Parlamentului are explicaţii exacte, susţine jurnalistul liberal Vasile Grozavu, într-un articol publicat pe blogul său. Grozavu afirmă că Năstase doreşte crearea unei majorităţi cu PSRM, pentru a-şi răzbuna naşul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 08:31

Un cutremur cu magnitudinea 3 s-a produs luni, 20 mai 2019, în România. Seismul a avut loc în judeţul Vrancea, anunţă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 08:23

Astăzi, în nordul şi centrul ţării sunt aşteptate ploi cu descărcări electrice, la sud cerul va fi variabil. La Briceni și Soroca se vor înregistra 23 de grade, la Bălți 24 de grade, iar la Orhei cu un grad mai mult. La Tiraspol maxima va ajunge la 26 de grade Celsius. La...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 08:20

Boeing admite că au existat defecte la simulatoarele de zbor pentru modelele 737 MAX, implicate în două catastrofe aeriene cu 350 de morţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Mai 2019, ora: 08:16

Cel puţin 17 persoane, originare din Egipt şi Africa de Sud, au fost rănite duminică într-o explozie care a vizat un autocar cu turişti în apropierea celebrelor piramide egiptene din complexul Gizeh, au anunţat surse de securitate şi medicale egiptene, relatează AFP, citată...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Mai 2019, ora: 08:12

Horoscopul zilei de 20 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Mai 2019, ora: 09:12

Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al Californiei, a fost lovit cu picioarele în spate de către un bărbat în timpul unui concurs la care participa în Africa de Sud, actorul postând imaginile pe rețelele de socializare, transmite Mediafax. Pe imagini, Arnold Schwarzenegger, în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Mai 2019, ora: 08:12

Cutremur în România, sâmbătă seară. Seismul, de 4,1 magnitudine, s-a produs în zona Seismică Vrancea, la ora 22.23. Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 114 de kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Mai 2019, ora: 08:07

Compania Purcari Wineries a finalizat achiziția activelor cramei Vismos în Moldova, inclusiv 263 hectare de viță de vie și o platformă de producere pentru vinificația primară, capabilă să proceseze până la 8 mii de tone de struguri (echivalentul a circa 5 milioane litri de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 19 Mai 2019, ora: 08:03

Horoscopul zilei de 19 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 13:17

Liderul PPDA, Andrei Năstase, continua colaborarea cu structurile de forță ale Rusiei. Acesta a trimis, vineri, în data de 17 mai, o nouă scrisoare la Ministerul Afacerilor Interne, însoțită de o revistă a presei cu declarații pe care le consideră probe în dosarul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 11:30

Liderul PPDA, Andrei Năstase, recunoaşte public faptul că acceptat să formeze o majoritate parlamentară cu PSRM, chiar dacă înaintea alegerilor anticipate din 24 februarie, s-a angajat public să nu facă acest lucru. Declaraţia a fost făcută ieri seara, în cadrul emisiunii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 11:29

13 membri PPDA, care au format biroul politic teritorial al formațiunii la Soroca, au anunțat că părăsesc, in corpore, rândurile partidului. Declarația semnată de aceștia a fost postată de Mihai Mîțu, fostul președinte al raionului, care s-a alăturat partidului în 2016

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 09:58

Şeful extremei dreapta austriece şi vicecancelar, Heinz-Christian Strache, a fost acuzat vineri pentru că a promis unei aşa-zise nepoate a unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui sprijin financiar, potrivit unor afirmaţii apărute în presă care au provocat un val de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Mai 2019, ora: 09:37

Boris Johnson, fostul ministru de Externe şi susţinător al Brexit, este principalul favorit printre liderii Partidului Conservator pentru a o înlocui pe Theresa May la conducerea partidului şi implicit în funcţia de premier.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)