Timpul Liber

O seară de artă şi caritate la Galeria „Brâncuşi”

Peste 80 de artişti plastici şi artizani au expus spre vânzare în jur de 600 de lucrări – tablouri, sculpturi, bijuterii „hand made” şi chiar mobilă de autor – pentru toate gusturile, dar şi buzunarele, preţurile variind între 10 şi 30 de lei pentru o ilustrată, câteva sute de lei pentru un şirag de mărgele cochete sau un motan ghiduş din prespapier şi până la 500, chiar şi o mie de euro pentru picturi de autori cunoscuţi.

Evenimentul a adunat lume bună – politicieni, reprezentanţi ai corpului diplomatic, oameni de cultură, de afaceri şi simpli iubitori de artă. Unii au admirat operele, alţii au şi cumpărat. „Este una dintre cele mai minunate acţiuni pe care le facem. Opere deosebite, atmosferă distinsă, chipuri luminate şi un scop frumos”, spune Daria Fane, secretar I la Ambasada SUA. „Aici se pot întâlni cei care fac artă cu cei ce se interesează de artă. Cel mai important este scopul acestui eveniment care îi uneşte pe toţi – de a ajuta copiii”, a menţionat Kestutis Vaskelevicius, secretar I al Ambasadei Lituaniei. Ca şi alţi diplomaţi, ambasadorul rus, Vladimir Kuzmin, a venit cu soţia, dar şi cu nepoţelul de cinci ani. „Pavel este pentru prima dată la o expoziţie de artă şi a rămas impresionat. Ne-a şi arătat ce i-ar plăcea să cumpărăm”, zâmbeşte bunelul diplomat.

Este pentru prima dată la un astfel de eveniment, doar în calitate de expozant, şi modelul Dana Mocanu. Colecţia sa multicoloră de bijuterii s-a vândut ca pâinea caldă: „Îmi pare extraordinară ideea de a promova arta şi, totodată, de a face caritate”, spune Dana. Pictorul Robert Ixari este un participant „cu vechime” la „Seara de Artă”. Stânjeneii şi macii din tablourile sale îţi fură privirile din prima. „În fiecare an am vândut câte ceva. Cumpără, în special, diplomaţii, oamenii de afaceri”, spune pictorul. Vizitatorii, dar mai ales vizitatoarele, n-au putut trece indiferenţi pe lângă standul cu eşarfe de mătase pictate manual de pictoriţa Lena Ivanova. A stat câteva minute bune aici şi ambasadorul SUA, Asif Chaudhry, până când soţia sa a probat eşarfele. În alt colţ de galerie, ambasadorul Cehiei la Chişinău, Jaromír Kvapil, încearcă „să contribuie la reîntregirea malurilor Nistrului”, cumpărând un tablou de-al unui pictor transnistrean.

Nu au lipsit nici membrii Guvernului. „Este promovată şi imaginea ţării. Diplomaţii care cumpără lucrări de autori moldoveni vor avea acasă, ca amintire, un colţişor de Moldova”, spune viceministrul de Externe Andrei Popov, iar soţia sa Natalia ne mărturiseşte că au cumpărat un tablou de Sergiu Gavriliţă, pentru a-şi întregi colecţia de acasă, şi două sculpturi de bronz. Prima doamnă Dina Ghimpu susţine că, deşi i-au plăcut mai multe lucrări, salariul de funcţionar la Ministerul Culturii şi leafa soţului, de preşedinte al Parlamentului, din care oferă o parte unei familii cu tripleţi, nu le permite să facă astfel de achiziţii.
Prima ediţie „Night of Art” a fost în 2004, până acum fiind adunate 45 mii de dolari în scop caritabil. Totalurile din acest an nu se ştiu încă, dar toţi banii vor fi daţi Centrului de reabilitare pentru Copii „Târnova”, Centrului de plasament pentru copii „Regina Pacis” din Chişinău şi Asociaţiei „Special Olympics Moldova”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *