Actualitate

O seara de exceptie cu Constantin Tanase

Miercuri, in incinta Teatrului municipal „Satiricus I. L. Caragiale” din capitala, cu sala plina ochi, ca la un eveniment de exceptie, a avut loc lansarea cartii „Blestemul de a fi…” a publicistului si scriitorului Constantin Tanase, directorul ziarului TIMPUL, ajuns la cea de-a 60-a aniversare. (Vedeti mai multe imagini in Galeria Foto)

Manifestarea a fost moderata de catre acad. Mihai Cimpoi si scriitorul Ion Hadarca, prefatatorul volumului. Asa cum constata si autorul in cuvantul introductiv, cartea prezinta o sinteza a publicisticii semnate de el in perioada anilor 1999-2009. „Astfel, afirma Constantin Tanase – dintre zecile de mii de cronici, comentarii, eseuri, pamflete scrise in acesti ani le-am selectat pentru volumul de fata doar pe acele care mi-au permis sa incheg o imagine cat de deslusita a perioadei respective”.

In discursul sau, Ion Hadarca a constatat faptul ca punerea degetului pe rana a fost misiunea publicistului de a sensibiliza durerile despre care a scris. Autorul, a mentionat el, a miscat limitele publicisticii spre parabola si intelepciune, iar „Blestemul de a fi…” inseamna blestemul de a mai fi. La randul sau, acad. Mihai Cimpoi a spus ca, de fapt, Constantin Tanase a intuit nespus de bine traiectoria pe care a traversat-o in publicistica lui, pornind de la TIMPUL lui Eminescu, ca sa ajunga la TIMPUL lui Tanase.

Primul presedinte al R. Moldova, dl Mircea Snegur, al carui consilier a fost Constantin Tanase, i-a multumit pentru faptul ca, in primul parlament, i-a invatat pe deputati si pe el insusi limba romana. Acest lucru a fost confirmat si de catre Petru Sandulache, presedintele Asociatiei deputatilor din primul parlament, care a specificat ca Tanase i-a invatat limba romana si pe agrarieni. Totodata, protoiereul Petru Buburuz, parohul Bisericii „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, si-a exprimat recunostinta ca omagiatul este unul dintre ctitorii sfantului locas, urmand ca, impreuna cu deputatii din primul parlament sa puna umarul la procurarea clopotelor pentru biserica, pe care le-a numit „clopotele Independentei”.

Raisa Vieru, sotia regretatului poet Grigore Vieru, i-a adus sincere multumiri pentru ca a scris un eseu minunat, inclus in ultima carte a scriitorului, „Taina care ma apara”. „Constantin Tanase este un Ion Neculce al timpului nostru, unul dintre cei mai mari cronicari pe care i-a dat neamul romanesc”, a afirmat poetul Nicolae Dabija.

Surpriza serii a fost evoluarea Ansamblului folcloric „Pe-un picior de plai” de la Pascani, Hancesti, care a venit cu un florilegiu de cantece si dansuri pentru omagiat. Ei au fost secondati de o echipa de virtuozi ai muzicii populare, in frunte cu maestrul Vasile Goia.

Academicianul Petru Soltan a evocat un moment istoric, acela in care el, in calitatea sa de presedinte al Comisiei parlamentare pentru cultura, stiinta, si invatamant in primul parlament, a primit o solicitare din partea deputatului Constantin Tanase, care cerea introducerea glotonimului limba romana in invatamant. Dandu-i curs, ministrul Invatamantului de atunci, Nicolae Matcas, a implementat apoi respectivul glotonim in scolile de toate tipurile din republica. S-a mentionat si un alt fapt – introducerea glotonimului limba romana in Declaratia de Independenta a R. Moldova – care se datoreaza, de asemenea, perseverentei lui Constantin Tanase.

Au mai luat cuvantul compozitorul Eugen Doga, presedintele AMN, Serafim Urecheanu, presedintele PL, Mihai Ghimpu, directorul postului de radio „Vocea Basarabiei”, Veaceslav ?abuleac, presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova, Valeriu Saharneanu, analistul politic Petru Bogatu, redactorul-sef al ziarului „Jurnal de Chisinau” Val Butnaru, ex-deputatii Anatol Plugaru si Vasile Zgardan, prietenul din copilarie al omagiatului, pictorul Timotei Batranu s.a. Primul fermier din R. Moldova, Alexandru Cazacu din Cosernita, Criuleni, a spus ca, datorita lui Constantin Tanase, a inaugurat in satul unde locuieste Muzeul ?aranului Roman. La final, parintele Ioan Ciuntu, de la Biserica „Sf. Teodora de la Sihla”, i-a cantat omagiatului „Multi ani traiasca!”, vocea sa maiestuoasa unindu-se cu cea a prietenilor din sala ai lui Constantin Tanase.

In aceasta zi, directorului TIMPULUI i-a fost conferita cea mai inalta distinctie – ORDINUL CITITORILOR. Ea a fost inmanata omagiatului de catre presedintele Asociatiei republicane a cititorilor, Alexei Marulea.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *