Astăzi 17 Ianuarie 2019, Joi - Ultima actualizare la 16 Ianuarie 2019
Abonamente

Cultură 30 Martie 2011, ora 05:05    Din editia print

Gala Premiilor UNITEM, ediţia a X-aO seară doar cu actori în rol principal

Marime Font

 Luni seară, în incinta Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, a avut loc cea de-a X-a ediţie a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM), organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Teatrului, marcată tradiţional pe 27 martie.

Evenimentul a început cu un moment de reculegere în memoria marilor actori dispăruţi de-a lungul anilor. Apoi, preşedintele UNITEM, Alexandru Grecu, a constatat că anul teatral 2010 a fost unul rodnic, drept dovadă servind cele 43 de spectacole ale teatrelor noastre, care ne-au relevat noi talente actoriceşti şi regizorale, ne-au descoperit noi tineri scenografi, designeri, coregrafi, compozitori. „Aceasta mă face să cred că mişcarea teatrală din RM are viitor”, a spus Grecu.

În acest an, UNITEM a venit cu un nou trofeu, conceput şi executat de sculptorul Mihai Damian. El simbolizează lumina magică ce se reflectă în fiecare seară în sufletele spectatorilor. Concursul a fost jurizat de către două jurii speciale - de selecţie şi cel final. Pentru înmânarea premiilor, Sandu Grecu a invitat „actori din alt spectacol” - cel politic. Astfel, pe parcursul serii, în scenă au urcat premierul Vlad Filat, primarul Dorin Chirtoacă, miniştrii Alexandru Tănase şi Boris Focşa, vicespicherul Vlad Plahotniuc, deputaţii Mihai Godea, Corina Fusu şi Dumitru Diacov, ex-deputaţii Veaceslav Untilă şi Serafim Uecheanu. „Mă bucur că, totuşi, politicienii nu au reuşit să acapareze şi această scenă, şi în prim-plan aţi rămas dvs., cei care slujiţi Teatrul”, a remarcat Liliana Palihovici, vicepreşedinta Parlamentului.


Printre invitaţii de onoare ai Galei s-a aflat Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România, căruia i-a fost conferit Premiul de Excelenţă, pe care i l-a înmânat premierul Vlad Filat, împreună cu tradiţionalul buchet de trandafiri albi.

Actuala Gală a UNITEM a fost sprijinită de Guvern, dar şi de o serie de companii şi fundaţii, astfel încât premiile au fost substanţiale, inclusiv în bani. Un premiu special a fost acordat şi de Cotidianul Naţional TIMPUL pentru montarea pe care ziarul a desemnat-o drept „Spectacolul anului 2010” - „Cu bunelul, ce facem?” de Constantin Cheianu, montat la Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale”. Premiul i-a fost înmânat elevei Alexandrina Grecu, interpreta rolului Valeriei în acest spectacol. Pentru acest rol, Alexandrina a fost premiată şi de către Ministerului Educaţiei.

A fost o atmosferă de adevărată sărbătoare, actorii răsplătindu-şi cu aplauze colegii premiaţi care, urcând în scenă, n-au ezitat să vină şi cu replici tăioase. Constantin Cheianu, bunăoară, care a luat Premiul pentru dramaturgie, a amintit că, anterior, „lua mai multe premii, dar nu i se monta nicio piesă, iar acum se întâmplă invers”, iar cei patru deţinători ai Premiilor preşedintelui UNITEM pentru regie - plătite din salariul acestuia - l-au compătimit pe Sandu Grecu că l-au lăsat fără de bani... Lista integrală a laureaţilor Galei Premiilor UNITEM 2011 o publicăm alăturat.

Premiile Galei UNITEM 2011
Premiul pentru cel mai bun spectacol (teatru dramatic, liric)

„Pomul vieţii” de D. Matcovschi, Teatrul Naţional „M. Eminescu”
„Mireasa ţarului” de N. Rimski-Korsakov, Teatrul Naţional de Operă şi Balet

Premiul de excelenţă - Ion Caramitru, preşedintele UNITER; Vitalie Rusu, artist al poporului
Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală - Alexandru Cozub, „Pomul vieţii”, TN „M. Eminescu”
Premiul pentru cel mai bun rol masculin - Constantin Haret, Richard al III-lea, „Regele Richard al III-lea”, Teatrul dramatic rus de stat „A. P. Cehov”
Premiul pentru cel mai bun rol feminin - Olga Guţu, Elena, Ana, „Pomul vieţii”, TN „M. Eminescu”
Premiul pentru întreaga activitate - Valentina Izbeşciuc, artistă a poporului
Premiul pentru dramaturgie 2011 - Constantin Cheianu, dramaturg, critic de teatru
Premiul special al juriului - „Cu bunelul, ce facem?” de Constantin Cheianu, Teatrul municipal „Satiricus I. L. Caragiale”
Premiul pentru cel mai bun spectacol al teatrului de păpuşi - „Floarea fericirii” de Adrian Graur, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”
Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin - Petru Oistric, Nae, „Cântec de leagăn pentru bunici” de D. Matcovschi, Teatrul „V. Apostol” din Soroca
Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin - Elena Oleinic, Tiţanca, „Eu pentru cine votez?” de Val Butnaru, Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale”
Premiul pentru cel mai bun rol în teatrul de păpuşi - Mihaela Pohilă, Ada, „Floarea fericirii” de Adrian Graur, Teatrul „Licurici”
Premiul pentru cea mai bună creaţie muzicală originală - Valentin Dânga, „Luceafărul” de Mihai Eminescu, Teatrul „Licurici”
Premiul pentru cea mai bună coregrafie şi expresie corporală - Dumitru Tanmoşan, „Amorul dănţuie şi feste joacă” după W. Shakespeare, TN „M. Eminescu”
Premiul pentru cea mai bună scenografie - Mihai Răcilă, „Regele Richard al III-lea”, Teatrul „A. P. Cehov”
Premiul pentru cele mai bune costume teatrale - Ludmila Furdui, „Amorul dănţuie şi feste joacă”, TN „M. Eminescu”
Premiul pentru debut - Veaceslav Cebotari, „Regele Richard al III-lea”, Teatrul „A. P. Cehov”
Premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii - „Piciul şi Karlson” de Eleonora Constantinov (pe motivele poveştii scriitoarei A. Lindgren), Teatrul de dramă şi comedie „N. Aroneţkaia” din Tiraspol

Premiul preşedintelui UNITEM pentru regie

Luminiţa Ţâcu, TN „M. Eminescu”; Ciprian Răcilă, TN „V. Alecsandri” din Bălţi; Veaceslav Sambriş, Teatrul „Eugene Ionesco”; Veaceslav Cebotari, Teatrul „A. P. Cehov”
Premiul preşedintelui UNITEM pentru cel mai inedit proiect teatral al anului - Alexandru Vasilache, autor şi regizor al spectacolului „Amorul dănţuie şi feste joacă”
Medalia „Anatol Pânzaru” - Mihai Volontir, artist al poporului
Medalia „Eugen Ureche” - Vsevolod Gavrilov, actor, maestru în artă
Medalia „Victor Ciutac” - Viorica Chircă
Medalia „Constantin Constantinov” - Mihai Curagău, actor, artist al poporului
Medalia „Sandri Ion Şcurea” - Nina Vodă-Mocreac, actriţă, artistă a poporului; Tudor Ţărnă, regizor, actor, maestru în artă
Medalia „Veniamin Apostol” - Iurie Negoiţă, actor, artist emerit; Vitalie Ţapeş, regizor, maestru în artă
Premiul pentru critică „Leonid Cemortan” - Victoria Fedorenco, doctor în studiul artelor; Liliana Popuşoi, critic de teatru
Premiul cel mai bun manager de teatru „Alexandru Fedco” - Iurie Harmelin, maestru în artă
Premiul Teatrului municipal „Târgovişte „Tony Bulandra”, România - spectacolul „Coridorul morţii” de Irina Nechit, TN „V. Alecsandri” din Bălţi
Premiul Teatrului municipal Târgovişte „Mihai Popescu”, România - spectacolul „Cobora un căţeluş din cer” de Iulian Filip, Teatrul municipal „Guguţă”
Premiul Ministerului Educaţiei - Alexandrina Grecu, „Cu bunelul, ce facem?” de Constantin Cheianu”, Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale”
Premiul ziarului TIMPUL pentru cel mai bun spectacol al anului 2010 - „Cu bunelul, ce facem?” de Constantin Cheianu, Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale”
 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 23:13

 Facebook a anunţat că va lansa în Europa un sistem de verificare a reclamelor electorale care va intra în funcţiune în următoarele luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:59

 Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după fuziunea cu Bancpost, a transmis, la solicitarea Ziarului Financiar, prima reacţie, foarte critică, faţă de decizia guvernului a impozita suplimentar băncile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:51

 Fostul preşedinte Traian Băsescu, senator PMP, a declarat, miercuri seara, că Brexitul se amână, primul pas pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Uniunea Europeană fiind făcut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:42

O întrebare dificilă pusă de un prieten din Chişinău. Primul răspuns care mi-a venit: nu ştiu, mai întreb. Şi am întrebat, răspunsul a fost: niciuna dintre cele două. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:38

 Liderii Uniunii Europene analizează posibilitatea amânării până în anul 2020 a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, în contextul în care Germania şi Franţa au exprimat disponibilitatea de a prelungi negocierile, după ce Camera...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:34

 Primarul Londrei, Sadiq Khan, un politician laburist, s-a declarat "profund dezamăgit" că Guvernul Theresa May nu a fost demis de Camera Comunelor şi cere organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:29

 Simona Halep (27 de ani, 1 WTA) e aproape să dea o mare lovitură şi să-l coopteze ca antrenor pe Andre Agassi (48 de ani), legendarul jucător recomandat de Darren Cahill, cel care a lucrat cu el în perioada de glorie a americanului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:25

 Camera Comunelor a respins la limită, miercuri seară, moţiunea de cenzură depusă de opoziţia laburistă la adresa Guvernului Theresa May, care rămâne astfel în funcţie şi încearcă să găsească soluţii pentru depăşirea impasului în procedura Brexit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:21

 Transportul de mărfuri pe calea ferată în Uniunea Europeană a crescut în 2017 cu 13 miliarde tonă-kilometru (tkm), ajungând la 416 miliarde tkm, iar Polonia, Ungaria, Lituania şi România au raportat cele mai mari creşteri,arată datele publicate miercuri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 20:54

 Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu, vine mâine, 17 ianuarie, în Republica Moldova la invitaţia Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 19:42

 Fostul judecător la Curtea Constituţională Nicolae Osmochescu a oferit un interviu postului de Radio Europa Liberă în care a comentat cazul agentului de patrulare care a refuzat să vorbească în rusă cu un șofer găgăuz.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 19:06

Binomul PAS-DA a fost prins cu minciuna. Unul dintre candidații blocului format de Maia Sandu și Andrei Năstase au acuzat guvernarea că ar fi pus la cale un atac asupra unui colector de semnături, o femeie de 65 de ani, în raionul Străşeni. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 14:17

Conflictul dintre Ofițerul de Poliție Andrei Rotaru și un delicvent, care, pentru a nu fi sancționat, s-a prefăcut că nu înțelege ce i-a vorbit ofițerul în limba oficială a statului, a generat o serie de discuții total neașteptate. Nu cred că pe cineva a uimit reacția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 12:13

Activista civică Nata Albot, emigrată în Canada, consideră că inspectorul de patrulare, Andrei Rotaru, care i-a spus unui șofer din Găgăuzia că nu este obligat să vorbească în limba rusă, ar fi procedat greșit. Mai mult, aceasta, la fel ca și bașcanul Găgăuziei, Irina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 11:27

Ex-Preșdintele PL Mihai Ghimpu a scris o postare pe pagina sa pe FB, prin care informează că l-a acționat în justiție pe Andrei Nastase:  „În viața mea politică am trecut cu vederea peste mai multe manipulări, suspecții nefondate sau chiar minciuni sfruntate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 11:15

 Potrivit datelor sondajului efectuat de „Levada – Ţentr”, 53% dintre cetăţenii Rusiei ar sprijini într-un fel sau altul demisia guvernului; 23% au declarat că ei sunt „pentru” demisia guvernului; alte 30% sunt „mai degrabă pentru” demisia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 10:05

O bună parte dintre vârstnicii cu venituri mai mici de 1589 de lei şi-au ridicat deja pensiile majorate cu 10 la sută. Mai mulţi bani au ajuns şi în buzunarele persoanelor cu dizabilități și militari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 10:03

Traian Băsescu spune că "în mod cert" se va organiza un nou referendum în Marea Britanie pentru rămânerea în Uniunea Europeană, după ce parlamentariil britanici au respins acordul privind Brexit-ul negociat de premierul Theresa May cu Bruxelles.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 09:49

 Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a transmis marți, 15 ianuarie 2019, un mesaj cu prilejul Zilei Culturii Naționale, dată cu o profundă încărcătură simbolică pentru cultura și identitatea românilor, ziua de naştere a Poetului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 09:44

Prim-ministrul Pavel Filip a participat, în seara zilei de ieri, la serata de creație a maestrului Eugen Doga, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 După ce bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah s-a arătat ”profund indignată” de gestul poliţistului care a refuzat să vorbească în rusă cu şoferul din Găgăuzia, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a venit cu un comentariu în acest sens. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Ianuarie 2019, ora: 08:22 de George Mârzencu

După ce regele Mihai a ordonat încetarea ostilităților pe frontul de răsărit, trupele române în retragere au fost atacate de sovietici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 08:17

Sâmbătă, 12 ianuarie 2019 s-a produs un caz „ieșit din comun” – un ofițer de patrulare din Cimişlia a oprit un locuitor al orașului Vulcăneşti, care a insistat ca polițistul să vorbească în rusă, la care ofițerul i-a spus că nu este obligat să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)