Astăzi 14 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:09
Abonamente

Cultură 30 Martie 2011, ora 05:05    Din editia print

Gala Premiilor UNITEM, ediţia a X-aO seară doar cu actori în rol principal

Marime Font

 Luni seară, în incinta Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, a avut loc cea de-a X-a ediţie a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM), organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Teatrului, marcată tradiţional pe 27 martie.

Evenimentul a început cu un moment de reculegere în memoria marilor actori dispăruţi de-a lungul anilor. Apoi, preşedintele UNITEM, Alexandru Grecu, a constatat că anul teatral 2010 a fost unul rodnic, drept dovadă servind cele 43 de spectacole ale teatrelor noastre, care ne-au relevat noi talente actoriceşti şi regizorale, ne-au descoperit noi tineri scenografi, designeri, coregrafi, compozitori. „Aceasta mă face să cred că mişcarea teatrală din RM are viitor”, a spus Grecu.

În acest an, UNITEM a venit cu un nou trofeu, conceput şi executat de sculptorul Mihai Damian. El simbolizează lumina magică ce se reflectă în fiecare seară în sufletele spectatorilor. Concursul a fost jurizat de către două jurii speciale - de selecţie şi cel final. Pentru înmânarea premiilor, Sandu Grecu a invitat „actori din alt spectacol” - cel politic. Astfel, pe parcursul serii, în scenă au urcat premierul Vlad Filat, primarul Dorin Chirtoacă, miniştrii Alexandru Tănase şi Boris Focşa, vicespicherul Vlad Plahotniuc, deputaţii Mihai Godea, Corina Fusu şi Dumitru Diacov, ex-deputaţii Veaceslav Untilă şi Serafim Uecheanu. „Mă bucur că, totuşi, politicienii nu au reuşit să acapareze şi această scenă, şi în prim-plan aţi rămas dvs., cei care slujiţi Teatrul”, a remarcat Liliana Palihovici, vicepreşedinta Parlamentului.


Printre invitaţii de onoare ai Galei s-a aflat Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România, căruia i-a fost conferit Premiul de Excelenţă, pe care i l-a înmânat premierul Vlad Filat, împreună cu tradiţionalul buchet de trandafiri albi.

Actuala Gală a UNITEM a fost sprijinită de Guvern, dar şi de o serie de companii şi fundaţii, astfel încât premiile au fost substanţiale, inclusiv în bani. Un premiu special a fost acordat şi de Cotidianul Naţional TIMPUL pentru montarea pe care ziarul a desemnat-o drept „Spectacolul anului 2010” - „Cu bunelul, ce facem?” de Constantin Cheianu, montat la Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale”. Premiul i-a fost înmânat elevei Alexandrina Grecu, interpreta rolului Valeriei în acest spectacol. Pentru acest rol, Alexandrina a fost premiată şi de către Ministerului Educaţiei.

A fost o atmosferă de adevărată sărbătoare, actorii răsplătindu-şi cu aplauze colegii premiaţi care, urcând în scenă, n-au ezitat să vină şi cu replici tăioase. Constantin Cheianu, bunăoară, care a luat Premiul pentru dramaturgie, a amintit că, anterior, „lua mai multe premii, dar nu i se monta nicio piesă, iar acum se întâmplă invers”, iar cei patru deţinători ai Premiilor preşedintelui UNITEM pentru regie - plătite din salariul acestuia - l-au compătimit pe Sandu Grecu că l-au lăsat fără de bani... Lista integrală a laureaţilor Galei Premiilor UNITEM 2011 o publicăm alăturat.

Premiile Galei UNITEM 2011
Premiul pentru cel mai bun spectacol (teatru dramatic, liric)

„Pomul vieţii” de D. Matcovschi, Teatrul Naţional „M. Eminescu”
„Mireasa ţarului” de N. Rimski-Korsakov, Teatrul Naţional de Operă şi Balet

Premiul de excelenţă - Ion Caramitru, preşedintele UNITER; Vitalie Rusu, artist al poporului
Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală - Alexandru Cozub, „Pomul vieţii”, TN „M. Eminescu”
Premiul pentru cel mai bun rol masculin - Constantin Haret, Richard al III-lea, „Regele Richard al III-lea”, Teatrul dramatic rus de stat „A. P. Cehov”
Premiul pentru cel mai bun rol feminin - Olga Guţu, Elena, Ana, „Pomul vieţii”, TN „M. Eminescu”
Premiul pentru întreaga activitate - Valentina Izbeşciuc, artistă a poporului
Premiul pentru dramaturgie 2011 - Constantin Cheianu, dramaturg, critic de teatru
Premiul special al juriului - „Cu bunelul, ce facem?” de Constantin Cheianu, Teatrul municipal „Satiricus I. L. Caragiale”
Premiul pentru cel mai bun spectacol al teatrului de păpuşi - „Floarea fericirii” de Adrian Graur, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”
Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin - Petru Oistric, Nae, „Cântec de leagăn pentru bunici” de D. Matcovschi, Teatrul „V. Apostol” din Soroca
Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin - Elena Oleinic, Tiţanca, „Eu pentru cine votez?” de Val Butnaru, Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale”
Premiul pentru cel mai bun rol în teatrul de păpuşi - Mihaela Pohilă, Ada, „Floarea fericirii” de Adrian Graur, Teatrul „Licurici”
Premiul pentru cea mai bună creaţie muzicală originală - Valentin Dânga, „Luceafărul” de Mihai Eminescu, Teatrul „Licurici”
Premiul pentru cea mai bună coregrafie şi expresie corporală - Dumitru Tanmoşan, „Amorul dănţuie şi feste joacă” după W. Shakespeare, TN „M. Eminescu”
Premiul pentru cea mai bună scenografie - Mihai Răcilă, „Regele Richard al III-lea”, Teatrul „A. P. Cehov”
Premiul pentru cele mai bune costume teatrale - Ludmila Furdui, „Amorul dănţuie şi feste joacă”, TN „M. Eminescu”
Premiul pentru debut - Veaceslav Cebotari, „Regele Richard al III-lea”, Teatrul „A. P. Cehov”
Premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii - „Piciul şi Karlson” de Eleonora Constantinov (pe motivele poveştii scriitoarei A. Lindgren), Teatrul de dramă şi comedie „N. Aroneţkaia” din Tiraspol

Premiul preşedintelui UNITEM pentru regie

Luminiţa Ţâcu, TN „M. Eminescu”; Ciprian Răcilă, TN „V. Alecsandri” din Bălţi; Veaceslav Sambriş, Teatrul „Eugene Ionesco”; Veaceslav Cebotari, Teatrul „A. P. Cehov”
Premiul preşedintelui UNITEM pentru cel mai inedit proiect teatral al anului - Alexandru Vasilache, autor şi regizor al spectacolului „Amorul dănţuie şi feste joacă”
Medalia „Anatol Pânzaru” - Mihai Volontir, artist al poporului
Medalia „Eugen Ureche” - Vsevolod Gavrilov, actor, maestru în artă
Medalia „Victor Ciutac” - Viorica Chircă
Medalia „Constantin Constantinov” - Mihai Curagău, actor, artist al poporului
Medalia „Sandri Ion Şcurea” - Nina Vodă-Mocreac, actriţă, artistă a poporului; Tudor Ţărnă, regizor, actor, maestru în artă
Medalia „Veniamin Apostol” - Iurie Negoiţă, actor, artist emerit; Vitalie Ţapeş, regizor, maestru în artă
Premiul pentru critică „Leonid Cemortan” - Victoria Fedorenco, doctor în studiul artelor; Liliana Popuşoi, critic de teatru
Premiul cel mai bun manager de teatru „Alexandru Fedco” - Iurie Harmelin, maestru în artă
Premiul Teatrului municipal „Târgovişte „Tony Bulandra”, România - spectacolul „Coridorul morţii” de Irina Nechit, TN „V. Alecsandri” din Bălţi
Premiul Teatrului municipal Târgovişte „Mihai Popescu”, România - spectacolul „Cobora un căţeluş din cer” de Iulian Filip, Teatrul municipal „Guguţă”
Premiul Ministerului Educaţiei - Alexandrina Grecu, „Cu bunelul, ce facem?” de Constantin Cheianu”, Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale”
Premiul ziarului TIMPUL pentru cel mai bun spectacol al anului 2010 - „Cu bunelul, ce facem?” de Constantin Cheianu, Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale”
 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:09

Raportorul Parlamentului European pentru Georgia, Andrej Mamikins, a criticat, într-un discurs rostit marți seara, dorința unor deputați de a critica această țară, în condițiile în care acolo se desfășoară alegeri prezidențiale. Înaltul oficial de a Bruxelles...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Natalia Hadârcă

La această concluzie a ajuns un grup de cercetători care a studiat situația comunităților din apropierea frontierei Localitățile de pe ambele maluri ale Prutului au fost puternic ideologizate în perioada sovietică. Oamenilor li se impunea ideea că, pe celălalt mal, nu pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:34

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura mun. Chişinău, Oficiul Principal au realizat o operaţiune complexă în cadrul căreia a fost destructurată activitatea unei formaţiuni paramilitare ilegale, care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:29

O petiţie însoţită de peste 100 de mii de semnături a fost depusă, astăzi, de către secretarul general-adjunct al PDM, deputatul Eugen Nichiforciuc, la sediul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Prin acestă petiție se solicită sprijinul instituţiilor europene...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:57

Partidul Democrat din Moldova se bucură acum de cea mai mare încredere din ultimii ani. Peste 16 la sută dintre cetățeni sunt gata să voteze pentru această formațiune, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare. Această tendință se menține timp de doi ani. Celelalte partide...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:38

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, consideră că poliţiştii care stau ascunşi pe traseele naţionale cu scopul de a obţine bani de la şoferii care depăşesc limita de viteză trebuie să stea la puşcărie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:06

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a cerut Ungariei și vecinilor săi să renunțe la conductele rusești de gaze, care, potrivit Washingtonului, sunt folosite pentru a întări presiunea Moscovei în Europa Centrală și de Est, scrie Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:56

Iernile lungi şi grele din România intră în istorie. După zece luni de extreme şi recorduri naţionale, în ţara noastră urmează o iarnă blândă, cu episoade scurte de zăpadă şi ger.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:53

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:51

Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius este una dintre vocile critice la adresa ţării noastre. Acesta și-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de adoptarea legii votului mixt din Republica Moldova. Asta deşi a fost ales de trei ori în Parlamentul de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:40

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2018, ora: 08:06

Organizațiile maghiare de extrema dreapta desfășoară contra cost campanii agresive împotriva NATO și UE și alimentează conflictul interetnic din vestul Ucrainei, scrie astazi publicatia EUobserver.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:44

Prețul barilului de petrolul a scăzut puternic, marți, accentuând tendința de scădere abruptă, pe măsură ce oferta tot mai mare pare pregătită să depășească cererea anul viitor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:24

Un preot care s-a urcat la volan beat a provocat o nenorocire marţi seară, în Suceava. Ameţit bine de aburii alcoolului, George Ionuţ Apetrei a scăpat maşina de sub control şi a intrat în plin două femei care mergeau pe margine unui drum din Mitocu Dragomirnei. După impactul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:23

Cel de-al optulea și ultimul sezon al serialului Game of Thrones (n.r. Urzeala Tronurilor) va fi lansat în luna aprilie, 2019, au anunțat producătorii. Reprezentanții HBO au confirmat că serialul se va întoarce în prima jumătate a anului 2019, însă nu au dezvăluit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:14

 Horoscopul din 14 noiembrie favorizează planul profesional al zodiilor. Astrele sunt binefăcătoare cu nativii zodiacului. Horoscopul zilnic din 14 noiembrie anunță succese profesionale și bani pentru o zodie! Viața i se schimbă radical!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Preotul care muncește în construcții peste hotare Din editia print

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:00

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Vremea continuă să se răcească, iar mâine am putea avea parte şi de primii fulgi. Noaptea izolat, iar ziua pe arii extinse vor cădea precipitații slabe sub formă de ploaie, la nord sub formă de lapoviță. Vântul va sufla din Sud-Est slab la moderat.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:45

Un nivel ridicat al tensiunii arteriale impune necesitatea adoptării unei diete sărace în sodiu şi grăsimi. Aşadar, iată care sunt alimentele pe care ar trebui să le excluzi din regimul tău alimentar dacă ai tensiunea mărită.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:04

Conducătorii auto sunt îndemnați să-și echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să adapteze viteza la condițiile de drum și să folosească sistemul de iluminare-semnalizare, cât și pe cel de dezaburire pentru a vedea și a se face văzuți în trafic.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:03

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a recomandat miercuri statelor din UE să fixeze dozele zilnice maximale în privinţa consumului de cafea, dincolo de care această băutură devine nocivă pentru sănătate, informează site-ul francetvinfo.fr, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 23:03

La 13 noiembrie 1918 Ungaria semna armistițiul de la Belgrad cu Puterile Aliate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 21:04

Vor ca în Parlament să fie cu 40 de deputați mai puțin. Democrații au anunțat astăzi ca în ziua alegerilor parlamentare ar putea avea loc și un referendum. Alegătorii vor fi întrebați dacă vor ca în Legislativ să fie 61 de deputați, în loc de 101 cum sunt...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)