Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente

Cultură 30 Martie 2011, ora 05:05    Din editia print

Gala Premiilor UNITEM, ediţia a X-aO seară doar cu actori în rol principal

Marime Font

 
 
 

 Luni seară, în incinta Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, a avut loc cea de-a X-a ediţie a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM), organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Teatrului, marcată tradiţional pe 27 martie.

Evenimentul a început cu un moment de reculegere în memoria marilor actori dispăruţi de-a lungul anilor. Apoi, preşedintele UNITEM, Alexandru Grecu, a constatat că anul teatral 2010 a fost unul rodnic, drept dovadă servind cele 43 de spectacole ale teatrelor noastre, care ne-au relevat noi talente actoriceşti şi regizorale, ne-au descoperit noi tineri scenografi, designeri, coregrafi, compozitori. „Aceasta mă face să cred că mişcarea teatrală din RM are viitor”, a spus Grecu.

În acest an, UNITEM a venit cu un nou trofeu, conceput şi executat de sculptorul Mihai Damian. El simbolizează lumina magică ce se reflectă în fiecare seară în sufletele spectatorilor. Concursul a fost jurizat de către două jurii speciale - de selecţie şi cel final. Pentru înmânarea premiilor, Sandu Grecu a invitat „actori din alt spectacol” - cel politic. Astfel, pe parcursul serii, în scenă au urcat premierul Vlad Filat, primarul Dorin Chirtoacă, miniştrii Alexandru Tănase şi Boris Focşa, vicespicherul Vlad Plahotniuc, deputaţii Mihai Godea, Corina Fusu şi Dumitru Diacov, ex-deputaţii Veaceslav Untilă şi Serafim Uecheanu. „Mă bucur că, totuşi, politicienii nu au reuşit să acapareze şi această scenă, şi în prim-plan aţi rămas dvs., cei care slujiţi Teatrul”, a remarcat Liliana Palihovici, vicepreşedinta Parlamentului.Printre invitaţii de onoare ai Galei s-a aflat Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România, căruia i-a fost conferit Premiul de Excelenţă, pe care i l-a înmânat premierul Vlad Filat, împreună cu tradiţionalul buchet de trandafiri albi.

Actuala Gală a UNITEM a fost sprijinită de Guvern, dar şi de o serie de companii şi fundaţii, astfel încât premiile au fost substanţiale, inclusiv în bani. Un premiu special a fost acordat şi de Cotidianul Naţional TIMPUL pentru montarea pe care ziarul a desemnat-o drept „Spectacolul anului 2010” - „Cu bunelul, ce facem?” de Constantin Cheianu, montat la Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale”. Premiul i-a fost înmânat elevei Alexandrina Grecu, interpreta rolului Valeriei în acest spectacol. Pentru acest rol, Alexandrina a fost premiată şi de către Ministerului Educaţiei.

A fost o atmosferă de adevărată sărbătoare, actorii răsplătindu-şi cu aplauze colegii premiaţi care, urcând în scenă, n-au ezitat să vină şi cu replici tăioase. Constantin Cheianu, bunăoară, care a luat Premiul pentru dramaturgie, a amintit că, anterior, „lua mai multe premii, dar nu i se monta nicio piesă, iar acum se întâmplă invers”, iar cei patru deţinători ai Premiilor preşedintelui UNITEM pentru regie - plătite din salariul acestuia - l-au compătimit pe Sandu Grecu că l-au lăsat fără de bani... Lista integrală a laureaţilor Galei Premiilor UNITEM 2011 o publicăm alăturat.

Premiile Galei UNITEM 2011
Premiul pentru cel mai bun spectacol (teatru dramatic, liric)

„Pomul vieţii” de D. Matcovschi, Teatrul Naţional „M. Eminescu”
„Mireasa ţarului” de N. Rimski-Korsakov, Teatrul Naţional de Operă şi Balet

Premiul de excelenţă - Ion Caramitru, preşedintele UNITER; Vitalie Rusu, artist al poporului
Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală - Alexandru Cozub, „Pomul vieţii”, TN „M. Eminescu”
Premiul pentru cel mai bun rol masculin - Constantin Haret, Richard al III-lea, „Regele Richard al III-lea”, Teatrul dramatic rus de stat „A. P. Cehov”
Premiul pentru cel mai bun rol feminin - Olga Guţu, Elena, Ana, „Pomul vieţii”, TN „M. Eminescu”
Premiul pentru întreaga activitate - Valentina Izbeşciuc, artistă a poporului
Premiul pentru dramaturgie 2011 - Constantin Cheianu, dramaturg, critic de teatru
Premiul special al juriului - „Cu bunelul, ce facem?” de Constantin Cheianu, Teatrul municipal „Satiricus I. L. Caragiale”
Premiul pentru cel mai bun spectacol al teatrului de păpuşi - „Floarea fericirii” de Adrian Graur, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”
Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin - Petru Oistric, Nae, „Cântec de leagăn pentru bunici” de D. Matcovschi, Teatrul „V. Apostol” din Soroca
Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin - Elena Oleinic, Tiţanca, „Eu pentru cine votez?” de Val Butnaru, Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale”
Premiul pentru cel mai bun rol în teatrul de păpuşi - Mihaela Pohilă, Ada, „Floarea fericirii” de Adrian Graur, Teatrul „Licurici”
Premiul pentru cea mai bună creaţie muzicală originală - Valentin Dânga, „Luceafărul” de Mihai Eminescu, Teatrul „Licurici”
Premiul pentru cea mai bună coregrafie şi expresie corporală - Dumitru Tanmoşan, „Amorul dănţuie şi feste joacă” după W. Shakespeare, TN „M. Eminescu”
Premiul pentru cea mai bună scenografie - Mihai Răcilă, „Regele Richard al III-lea”, Teatrul „A. P. Cehov”
Premiul pentru cele mai bune costume teatrale - Ludmila Furdui, „Amorul dănţuie şi feste joacă”, TN „M. Eminescu”
Premiul pentru debut - Veaceslav Cebotari, „Regele Richard al III-lea”, Teatrul „A. P. Cehov”
Premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii - „Piciul şi Karlson” de Eleonora Constantinov (pe motivele poveştii scriitoarei A. Lindgren), Teatrul de dramă şi comedie „N. Aroneţkaia” din Tiraspol

Premiul preşedintelui UNITEM pentru regie

Luminiţa Ţâcu, TN „M. Eminescu”; Ciprian Răcilă, TN „V. Alecsandri” din Bălţi; Veaceslav Sambriş, Teatrul „Eugene Ionesco”; Veaceslav Cebotari, Teatrul „A. P. Cehov”
Premiul preşedintelui UNITEM pentru cel mai inedit proiect teatral al anului - Alexandru Vasilache, autor şi regizor al spectacolului „Amorul dănţuie şi feste joacă”
Medalia „Anatol Pânzaru” - Mihai Volontir, artist al poporului
Medalia „Eugen Ureche” - Vsevolod Gavrilov, actor, maestru în artă
Medalia „Victor Ciutac” - Viorica Chircă
Medalia „Constantin Constantinov” - Mihai Curagău, actor, artist al poporului
Medalia „Sandri Ion Şcurea” - Nina Vodă-Mocreac, actriţă, artistă a poporului; Tudor Ţărnă, regizor, actor, maestru în artă
Medalia „Veniamin Apostol” - Iurie Negoiţă, actor, artist emerit; Vitalie Ţapeş, regizor, maestru în artă
Premiul pentru critică „Leonid Cemortan” - Victoria Fedorenco, doctor în studiul artelor; Liliana Popuşoi, critic de teatru
Premiul cel mai bun manager de teatru „Alexandru Fedco” - Iurie Harmelin, maestru în artă
Premiul Teatrului municipal „Târgovişte „Tony Bulandra”, România - spectacolul „Coridorul morţii” de Irina Nechit, TN „V. Alecsandri” din Bălţi
Premiul Teatrului municipal Târgovişte „Mihai Popescu”, România - spectacolul „Cobora un căţeluş din cer” de Iulian Filip, Teatrul municipal „Guguţă”
Premiul Ministerului Educaţiei - Alexandrina Grecu, „Cu bunelul, ce facem?” de Constantin Cheianu”, Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale”
Premiul ziarului TIMPUL pentru cel mai bun spectacol al anului 2010 - „Cu bunelul, ce facem?” de Constantin Cheianu, Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale”
 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul