Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la 12 Iulie 2020
Abonamente

Actualitate 3 Aprilie 2013, ora 07:26    Din editia print

O situație confuză și periculoasă: Institutul de Cardiologie la un pas de infarct

Marime Font

Criză acută la Institutul de Cardiologie. Potrivit Ministerului Sănătății (MS), domnul Mihail Popovici, care a activat timp de aproximativ 30 de ani în calitate de director al Institutului de Cardiologie (IC), nu mai are dreptul de a candida pentru acest post, din cauza vârstei înaintate.

Mai mult decât atât, de câteva luni Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), care răspunde de finanțarea spitalelor, nu mai are posibilitate să contracteze serviciile prestate de instituția medicală. În ciuda acestui fapt, fostul director nu vrea să-și dea demisia și își continuă ilegal activitatea, declarând că „va pleca treptat din postul de director”.

Poziția MS: ex-directorul IC trebuie să plece

Reprezentanții MS consideră că ex-directorul Institutului de Cardiologie nu poate candida din nou la această funcție, deoarece, conform articolului 82 al Codului Muncii, o persoană cu vârsta de peste 65 de ani nu mai are dreptul să candideze la funcția de director al unei instituții de stat. Potrivit lui Andrei Șveț, reprezentant al Direcției juridice a MS, la 1 februarie 2013 a expirat contractul încheiat între MS și fostul director al Institutului de Cardiologie. Mai mult, printr-o decizie judecătorească s-a blocat procesul de desemnare a unui director interimar până la desemnarea unui director conform legii și a fost sistată procedura de organizare a concursului pentru selectarea acestuia.

„În prezent, IC nu are nicio persoană în calitate de director. Din această cauză procesul de finanțare a instituției este blocat, iar CNAM nu poate să încheie contract cu institutul. Cu toate acestea, angajații au primit salariile pentru luna martie, dar nu știm de unde au fost luați acești bani”, ne-a declarat Andrei Șveț.

Poziția CNAM: la IC nu există un director numit legal

De asemenea, reprezentanții Ministerului Sănătății afirmă că situația este cu atât mai gravă cu cât CNAM nu are posibilitatea de a transfera banii pentru spital, iar aici este în pericol sănătatea pacienților, din cauză că nu se procură medicamentele necesare, instituția nu poate încheia contracte în mod legal și desigur nu-și poate onora contractele încheiate anterior.

Loading...


O opinie similară a exprimat și Stela Gladei, șefa Direcției juridice a CNAM, conform căreia în prezent Compania nu poate contracta instituția medicală, deoarece nu este numit în mod legal un director al IC. „Până nu este pronunțată o decizie definitivă a instanței de judecată, noi nu putem să contractăm instituția respectivă. Atunci când vom avea un document cert care împuternicește o anumită persoană de a reprezenta legal instituția, inclusiv de a încheia contract cu CNAM, atunci și vom încheia contractul”, ne-a explicat Stela Gladei.

Contractul din 2008 a fost încheiat cu încălcarea legii

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, contractul anterior, semnat în 2008, a fost încheiat cu încălcarea flagrantă a mai multor norme legale, deoarece directorul avea deja 66 de ani. „Nu cunoaștem circumstanțele în care a fost încheiat contractul respectiv, dar efectuăm toate demersurile legale pentru a ameliora situația”, a menționat Andrei Șveț.

Mai mult decât atât, directorul institutului a înaintat o cerere către minister, la data de 11 martie, prin care a solicitat restabilirea în funcție. În aceeași zi a fost emisă o încheiere de către Judecătoria sectorului Centru privind suspendarea ordinelor ministerului referitor la efectuarea concursului pentru postul de director al IC și ordinul cu privire la desemnarea persoanei cu atribuții temporare de director până la terminarea concursului. Judecătoria și-a explicat decizia prin faptul că astfel „nu mai e nevoie să fie plătită o persoană în plus”.

Potrivit lui Șveț, situația respectivă ridică mai multe semne de întrebare. Cererea de chemare în judecată a fost depusă pe 11 martie și în aceeași zi instanța de judecată a emis încheierea privind asigurarea acțiunii, cu toate că MS a primit prin poștă încheierea abia la 14 martie.

Poziția angajaților IC: unii da, alții ba

Nu este univocă nici poziția angajaților IC vizavi de conflictul iscat. Unii declară că îl susțin pe Mihail Popovici în calitate de director. „Noi avem director. Decizia ministrului de a-l suspenda din funcție pe domnul Popovici a fost blocată de către judecătorie. Noi ne conformăm deciziilor instanțelor de judecată, de aceea institutul activează în continuare”, a spus Alexandru Cărăuș, vicedirector al Institutului de Cardiologie. Potrivit vicedirectorului instituției, colectivul îl susține pe Mihail Popovici. În cadrul unei adunări, angajații și-au exprimat opinia prin vot secret, astfel că, din aproximativ 350 de lucrători prezenți în sală, doar trei au votat contra, spune Alexandru Cărăuș.

Un alt angajat, care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul, ne-a declarat că îl susține pe Mihail Popovici „pur omenește”, deoarece „a stat în fruntea IC foarte mulți ani și a fost un director foarte bun”, dar este conștient că ceea ce se întâmplă acum în IC este contrar legii.

Se vehiculează părerea că fostul director s-ar bucura de susținere din partea angajaților, deoarece la IC ar fi angajate mai multe rude de-ale sale.
Situația e confuză. IC e la un pas de infarct, lucru inadmisibil, dacă ne gândim la importanța acestei instituții. În prezent, MS nu poate organiza concursul pentru ocuparea locului de director al IC și a efectuat toate demersurile legale în vederea anulării încheierii Judecătoriei sectorului Centru. Totodată, a fost adusă la cunoștința organelor de drept situația creată.

Solicitat telefonic de către reporterul TIMPUL, Mihail Popovici nu a dorit să răspundă la întrebări și ne-a rugat să revenim cu un telefon săptămâna viitoare. Dacă va fi nevoie, vom reveni numaidecât.

Conform art. 4 alin. (21) al Legii ocrotirii sănătăţii nr. 411 din 28 martie 1995, conducătorii instituţiilor medico-sanitare publice republicane sunt selectaţi printr-un concurs organizat de Ministerul Sănătăţii şi sunt numiţi în funcţie de către fondator. Regulamentul privind numirea în funcţie a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice în bază de concurs se aprobă de guvern.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Internațional 12 Iulie 2020, ora: 10:51

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)