Astăzi 17 Ianuarie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 12:36
Abonamente

Social 6 Mai 2015, ora 07:00    Din editia print

O tânără din Grigoriopol își testează rezistența la Paris

Marime Font

Pe Veronica Drăgănel am întâlnit-o, după vacanța de Paști, pe Aeroportul din Chișinău. Se îmbarca în cursa spre Paris. 

O fată cu privirea senină, care, așa cum am constatat mai târziu, are darul de a vedea dincolo de aparențe, dincolo de simpla întâmplare sau de banala coincidență. Tânăra studentă la Paris s-a dovedit a fi un om care știe să transforme tot ce viața îi oferă în mărgăritare, pe care le dăruiește cu bucurie semenilor.

Întrebată cum a ajuns, din satul transnistrean Butor, să studieze la Paris, ea povestește că experiența în Franța este rezultatul destinului, împletit cu multe eforturi personale. Secretul reușitei ei este că a crezut în visele copilăriei și le-a urmat cu optimism.
„Mulți cred că destinul fiecărui om este predeterminat şi, din orice punct am pleca, vom ajunge la destinație exact la momentul şi în locul potrivit. Nimic nu e întâmplător pe lumea asta. În fiecare situație cu care ne confruntăm, se ascunde o lecţie de viață pe care trebuie s-o învăţăm. La fiecare persoană întâlnită în cale găsim un sfat, o îndrumare, un adevăr pe care trebuie să-l auzim pentru a face pasul următor. Privind retrospectiv, pot spune cu certitudine că destinul conduce doar parțial viața unui om, iar voinţa, pasiunea şi susţinerea persoanelor dragi fac restul”, consideră Veronica Drăgănel.

„Tata și mama şi-au dorit să nu repet soarta lor”

Ea a absolvit școala medie din satul de baștină în anul 2011. Încă de atunci își dorea să studieze medicina în Occident. „Decizia nu a fost una dintre cele mai uşoare, având în vedere distanţa pe care trebuia să o parcurg atât în plan intelectual şi spiritual, cât şi material”, recunoaște Drăgănel, bucuroasă că părinții au încurajat-o din plin să-și urmeze visurile.


„Tata și mama şi-au dorit să nu repet soarta lor: ambii sunt specialişti cu studii superioare, dar, din cauza situaţiei economice din ţară - a sărăciei practic -, ei s-au văzut nevoiți, ca atâția oameni de la noi, să plece în străinătate pentru a ne asigura nouă, copiilor, un viitor mai bun”, povestește fata.

De ce a ales să studieze medicina anume în Franţa? Simplu. Această țară i-a picat cu tronc încă din timpul orelor de limbă franceză. Citea cu bucurie despre istoria, cultura şi arhitectura Franței, iar întâlnirile cu membrii Alianţei Franceze, organizate în şcoală, i-au consolidat cunoștințele despre acest stat. În plus, calitatea medicinei franceze este recunoscută în lumea întreagă.

„Pentru a putea ajunge la studii în Franţa şi să efectuez pre-înscrierea la facultatea de medicină, am obţinut diplomă de bacalaureat în anul 2013, la Chişinău. Totodată, mi-am perfecţionat competenţele lingvistice, devenind titular cu drepturi depline al diplomei de studii în limba franceză „DELF” nivelul B2”, povestește Veronica Drăgănel.

Din culisele medicinei la Paris

Ținând cont de criteriile riguroase de admitere la facultatea de medicină din Paris, ea și-a depus dosarul la mai multe universităţi din regiune.
„Preselecţia s-a efectuat în baza unui dosar personal, specific pentru fiecare instituţie de învăţământ. În final, am fost acceptată de către trei universităţi de stat, printre care, Paris Sud (XI), unde am ales să-mi continui studiile în anul întâi, care se numeşte „première année commune aux études de santé” (PACES) (n.red.: primul an comun de studii în domeniul sănătății, din fr.)”, spune ea.

Veronica Drăgănel precizează că, pentru fiecare student, anume această etapă - PACES-ul -este cea mai importantă şi complicată treaptă pe care trebuie să o depășească pentru a rămâne la medicină.

„Pe parcursul acestui an, suntem puși să ne confruntăm într-un concurs riguros, la finalul căruia doar 16% dintre participanţi vor obţine dreptul de a continua studiile în domeniu. Tot pe baza rezultatelor acestui concurs, vom fi distribuiți la una dintre următoarele secții: medicină generală, medicină dentară, farmacie şi kinetoterapie”, detaliază ea.

Principalul criteriu de apreciere este rezistenţa şi capacitatea de analiză şi percepție a disciplinelor fundamentale (biologia, genetica, anatomia etc.).

„Cred că jumătate din reuşita la concurs o datorăm profesorilor, care sunt permanent la dispoziția noastră şi se străduiesc să ne furnizeze un volum enorm de informaţie de o manieră cât mai clară și mai explicită”, povestește Veronica Drăgănel.

Dar nicio competiție nu se face fără spirit de echipă. Un rol important în organizarea acestui concurs îl joacă şi studenții din anul al doilea, reuniți într-o organizație numită „Tutorat”. Ei cunosc bine toate subtilităţile acestei competiţii și îi sprijină pe „boboci”, organizând aşa-numitele „concours blanc” (n.red.: concurs alb, din fr.), care nu sunt altceva decât o repetiţie a concursului real.

Cât costă să fii student la Paris?

Veronica Drăgănel dă asigurări că ideea unora că studiile în Franța costă sume exorbitante reprezintă doar un mit. „Personal, am achitat 200 de euro pentru un an de învăţământ şi 200 de euro pentru securitatea socială, un lucru indispensabil pentru un student străin”, spune ea.
Din păcate, anul trecut, fata a întârziat cu cererea de bursă, care se depune într-o perioadă strict determinată. „Pentru a-mi finanţa studiile, lucrez în weekend într-o reţea de cafenele la Paris”, spune Veronica Drăgănel, exprimându-și speranța să obțină bursă în anul următor.
„Spre deosebire de Republica Moldova, în Franţa, statul le acordă burse studenților pe baza criteriului social, dar nu în funcție de rezultatele la învăţătură. Datorită acestui aspect, își permit accesul la studii și cei care provin din familii mai sărace. În plus, există diferite programe de susţinere a tinerilor, prin care li se rambursează un anumit procent din costul chiriei”, detaliază fata.

Cum s-a integrat?

La întrebarea cât de integrat se simte un student din Republica Moldova în societatea multiculturală de la Sorbona, tânăra spune că timp de primele luni, cele mai dificile în procesul de adaptare, n-a putut scăpa de un fior de timiditate ori de câte ori intra în clădirea Universității pariziene. Acum se simte egală cu ceilalți studenți, întrucât asimilează împreună aceleași cunoștințe.

„Pe parcursul acestui an petrecut în Franţa, am fost plăcut surprinsă de spiritul deschis al francezilor faţă de străini. Ei apreciază cu precădere modestia, omenia şi interesul manifestat faţă de ţara, cultura şi limba lor. Şi chiar dacă, de fiecare dată când le spuneam că vin din Republica Moldova, vedeam un semn de întrebare pe faţa lor, nu m-am simţit ignorată sau discriminată. Din contră, am încercat să le trezesc interesul faţă de mica noastră ţărişoară”, relatează ea.

La început, se simțea un pic stânjenită de accent şi încerca să reducă la minimum convorbirile cu francezii din jur, dar a înţeles rapid că doar comunicând va reuşi să se integreze mai bine.


Despre proiecte

Veronica Drăgănel spune că își dorește să devină dentist şi să-și deschidă un cabinet particular în Franţa. Este un vis ambiţios, dar experienţa personală a convins-o că nu există nimic imposibil. „Dacă eşti cu adevărat pasionat şi interesat de ceea ce faci, reuşeşti să-ţi atingi scopul, indiferent de obstacolele care apar în calea ta”, punctează tânăra.

Ea spune că i-au dat puteri să înceapă studiile la Paris atât părinții, oamenii care au sprijinit-o, cât și cei care au încercat să o descurajeze. „Datorită lor am devenit mai puternică şi mai rezistentă în faţa dificultăților pe care soarta ni le rezervă. E bine să găsim mereu curajul de a ne depăși limitele în cunoașterea lumii înconjurătoare şi a tainelor pe care le ascunde”, a concluzionat Veronica Drăgănel.

Un articol de: Victoria Vioară Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:36

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:05

Reprezentantii Partidului Democrat din Moldova au depus la CEC o contestatie impotriva blocului electoral ACUM. Democratii il acuza pe liderul PPDA, Andrei Nastase, ca si-a facut campanie electorala folosind retelele de socializare si le cer membrilor CEC sa examineze actiunile acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 11:59

Jurnalistul român Victor Nichituș scoate în evidență carențele rapoartelor prezentate de către Promo-LEX, organizație care monitorizează procesul electoral. În opinia lui Nichituș, principala problemă este că autorii rapoartelor despre campanie nu verifică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:27

Dezastru total în Europa! Autoritățile din Cernăuți, Ucraina, au luat măsuri extrem de dure împotriva străinilor din administrație Așadar, în această provincie funcționarii publici care dețin dublă cetățenie vor fi demiși din funcții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:13

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz” au semnat la începutul săptămânii contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei a refuzat să comenteze joi informaţiile potrivit cărora procurori americani investighează compania pentru furt de secrete comerciale de la parteneri de afaceri din Statele Unite, notează agenţia DPA, citând presa de peste Ocean.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:36

Autorităţile sârbe au reuşit să dejoace un complot pentru uciderea lui Vladimir Putin, cu o zi înainte de vizita liderului rus în Belgrad.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:35

”Reprezentanța” Transnistriei de la Moscova va fi condusă de Leonid Manakov, avocat rus și fost ofițer al serviciilor secrete din Rusia, se arata pe site-ul așa-zisului ”Minister al Afacerilor Externe” al Transnistriei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:34

Organizația internațională pentru drepturile omului Open Doors a prezentat lista anuală a 50 de țări în care sunt persecutați creștinii minoritari. Anul acesta Rusia a fost plasată pe locul 41, între Kenya și Malaezia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:31

Vor fi construite inclusiv noi clădiri şi vor modernizate, între altele, secţiile de Montaj, Caroserii şi Vopsitorie, pentru ca producţia să crească, în medie, cu 15 maşini pe oră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:02

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat instituțiilor abilitate din domeniul sănătății să examineze și să identifice mecanisme de reducere a adaosului comercial aplicat la medicamentele comercializate în rețeaua farmaceutică.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Ianuarie 2019, ora: 08:48

Horoscop 17 ianuarie 2019. O zi cu multe surprize pentru nativi, în ceea ce priveşte dragostea. S-ar putea să plecaţi într-o scurtă vacanţă sau să aveţi parte de o întâlnire care vă va schimba viaţa. Faceţi ceea ce vă ghidează inima.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 23:13

 Facebook a anunţat că va lansa în Europa un sistem de verificare a reclamelor electorale care va intra în funcţiune în următoarele luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:59

 Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după fuziunea cu Bancpost, a transmis, la solicitarea Ziarului Financiar, prima reacţie, foarte critică, faţă de decizia guvernului a impozita suplimentar băncile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:51

 Fostul preşedinte Traian Băsescu, senator PMP, a declarat, miercuri seara, că Brexitul se amână, primul pas pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Uniunea Europeană fiind făcut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:42

O întrebare dificilă pusă de un prieten din Chişinău. Primul răspuns care mi-a venit: nu ştiu, mai întreb. Şi am întrebat, răspunsul a fost: niciuna dintre cele două. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:38

 Liderii Uniunii Europene analizează posibilitatea amânării până în anul 2020 a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, în contextul în care Germania şi Franţa au exprimat disponibilitatea de a prelungi negocierile, după ce Camera...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:34

 Primarul Londrei, Sadiq Khan, un politician laburist, s-a declarat "profund dezamăgit" că Guvernul Theresa May nu a fost demis de Camera Comunelor şi cere organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:29

 Simona Halep (27 de ani, 1 WTA) e aproape să dea o mare lovitură şi să-l coopteze ca antrenor pe Andre Agassi (48 de ani), legendarul jucător recomandat de Darren Cahill, cel care a lucrat cu el în perioada de glorie a americanului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:25

 Camera Comunelor a respins la limită, miercuri seară, moţiunea de cenzură depusă de opoziţia laburistă la adresa Guvernului Theresa May, care rămâne astfel în funcţie şi încearcă să găsească soluţii pentru depăşirea impasului în procedura Brexit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:21

 Transportul de mărfuri pe calea ferată în Uniunea Europeană a crescut în 2017 cu 13 miliarde tonă-kilometru (tkm), ajungând la 416 miliarde tkm, iar Polonia, Ungaria, Lituania şi România au raportat cele mai mari creşteri,arată datele publicate miercuri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 20:54

 Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu, vine mâine, 17 ianuarie, în Republica Moldova la invitaţia Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 19:42

 Fostul judecător la Curtea Constituţională Nicolae Osmochescu a oferit un interviu postului de Radio Europa Liberă în care a comentat cazul agentului de patrulare care a refuzat să vorbească în rusă cu un șofer găgăuz.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 19:06

Binomul PAS-DA a fost prins cu minciuna. Unul dintre candidații blocului format de Maia Sandu și Andrei Năstase au acuzat guvernarea că ar fi pus la cale un atac asupra unui colector de semnături, o femeie de 65 de ani, în raionul Străşeni. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)