Astăzi 26 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:59
Abonamente

Social 6 Mai 2015, ora 07:00    Din editia print

O tânără din Grigoriopol își testează rezistența la Paris

Marime Font

Pe Veronica Drăgănel am întâlnit-o, după vacanța de Paști, pe Aeroportul din Chișinău. Se îmbarca în cursa spre Paris. 

O fată cu privirea senină, care, așa cum am constatat mai târziu, are darul de a vedea dincolo de aparențe, dincolo de simpla întâmplare sau de banala coincidență. Tânăra studentă la Paris s-a dovedit a fi un om care știe să transforme tot ce viața îi oferă în mărgăritare, pe care le dăruiește cu bucurie semenilor.

Întrebată cum a ajuns, din satul transnistrean Butor, să studieze la Paris, ea povestește că experiența în Franța este rezultatul destinului, împletit cu multe eforturi personale. Secretul reușitei ei este că a crezut în visele copilăriei și le-a urmat cu optimism.
„Mulți cred că destinul fiecărui om este predeterminat şi, din orice punct am pleca, vom ajunge la destinație exact la momentul şi în locul potrivit. Nimic nu e întâmplător pe lumea asta. În fiecare situație cu care ne confruntăm, se ascunde o lecţie de viață pe care trebuie s-o învăţăm. La fiecare persoană întâlnită în cale găsim un sfat, o îndrumare, un adevăr pe care trebuie să-l auzim pentru a face pasul următor. Privind retrospectiv, pot spune cu certitudine că destinul conduce doar parțial viața unui om, iar voinţa, pasiunea şi susţinerea persoanelor dragi fac restul”, consideră Veronica Drăgănel.

„Tata și mama şi-au dorit să nu repet soarta lor”

Ea a absolvit școala medie din satul de baștină în anul 2011. Încă de atunci își dorea să studieze medicina în Occident. „Decizia nu a fost una dintre cele mai uşoare, având în vedere distanţa pe care trebuia să o parcurg atât în plan intelectual şi spiritual, cât şi material”, recunoaște Drăgănel, bucuroasă că părinții au încurajat-o din plin să-și urmeze visurile.


„Tata și mama şi-au dorit să nu repet soarta lor: ambii sunt specialişti cu studii superioare, dar, din cauza situaţiei economice din ţară - a sărăciei practic -, ei s-au văzut nevoiți, ca atâția oameni de la noi, să plece în străinătate pentru a ne asigura nouă, copiilor, un viitor mai bun”, povestește fata.

De ce a ales să studieze medicina anume în Franţa? Simplu. Această țară i-a picat cu tronc încă din timpul orelor de limbă franceză. Citea cu bucurie despre istoria, cultura şi arhitectura Franței, iar întâlnirile cu membrii Alianţei Franceze, organizate în şcoală, i-au consolidat cunoștințele despre acest stat. În plus, calitatea medicinei franceze este recunoscută în lumea întreagă.

„Pentru a putea ajunge la studii în Franţa şi să efectuez pre-înscrierea la facultatea de medicină, am obţinut diplomă de bacalaureat în anul 2013, la Chişinău. Totodată, mi-am perfecţionat competenţele lingvistice, devenind titular cu drepturi depline al diplomei de studii în limba franceză „DELF” nivelul B2”, povestește Veronica Drăgănel.

Din culisele medicinei la Paris

Ținând cont de criteriile riguroase de admitere la facultatea de medicină din Paris, ea și-a depus dosarul la mai multe universităţi din regiune.
„Preselecţia s-a efectuat în baza unui dosar personal, specific pentru fiecare instituţie de învăţământ. În final, am fost acceptată de către trei universităţi de stat, printre care, Paris Sud (XI), unde am ales să-mi continui studiile în anul întâi, care se numeşte „première année commune aux études de santé” (PACES) (n.red.: primul an comun de studii în domeniul sănătății, din fr.)”, spune ea.

Veronica Drăgănel precizează că, pentru fiecare student, anume această etapă - PACES-ul -este cea mai importantă şi complicată treaptă pe care trebuie să o depășească pentru a rămâne la medicină.

„Pe parcursul acestui an, suntem puși să ne confruntăm într-un concurs riguros, la finalul căruia doar 16% dintre participanţi vor obţine dreptul de a continua studiile în domeniu. Tot pe baza rezultatelor acestui concurs, vom fi distribuiți la una dintre următoarele secții: medicină generală, medicină dentară, farmacie şi kinetoterapie”, detaliază ea.

Principalul criteriu de apreciere este rezistenţa şi capacitatea de analiză şi percepție a disciplinelor fundamentale (biologia, genetica, anatomia etc.).

„Cred că jumătate din reuşita la concurs o datorăm profesorilor, care sunt permanent la dispoziția noastră şi se străduiesc să ne furnizeze un volum enorm de informaţie de o manieră cât mai clară și mai explicită”, povestește Veronica Drăgănel.

Dar nicio competiție nu se face fără spirit de echipă. Un rol important în organizarea acestui concurs îl joacă şi studenții din anul al doilea, reuniți într-o organizație numită „Tutorat”. Ei cunosc bine toate subtilităţile acestei competiţii și îi sprijină pe „boboci”, organizând aşa-numitele „concours blanc” (n.red.: concurs alb, din fr.), care nu sunt altceva decât o repetiţie a concursului real.

Cât costă să fii student la Paris?

Veronica Drăgănel dă asigurări că ideea unora că studiile în Franța costă sume exorbitante reprezintă doar un mit. „Personal, am achitat 200 de euro pentru un an de învăţământ şi 200 de euro pentru securitatea socială, un lucru indispensabil pentru un student străin”, spune ea.
Din păcate, anul trecut, fata a întârziat cu cererea de bursă, care se depune într-o perioadă strict determinată. „Pentru a-mi finanţa studiile, lucrez în weekend într-o reţea de cafenele la Paris”, spune Veronica Drăgănel, exprimându-și speranța să obțină bursă în anul următor.
„Spre deosebire de Republica Moldova, în Franţa, statul le acordă burse studenților pe baza criteriului social, dar nu în funcție de rezultatele la învăţătură. Datorită acestui aspect, își permit accesul la studii și cei care provin din familii mai sărace. În plus, există diferite programe de susţinere a tinerilor, prin care li se rambursează un anumit procent din costul chiriei”, detaliază fata.

Cum s-a integrat?

La întrebarea cât de integrat se simte un student din Republica Moldova în societatea multiculturală de la Sorbona, tânăra spune că timp de primele luni, cele mai dificile în procesul de adaptare, n-a putut scăpa de un fior de timiditate ori de câte ori intra în clădirea Universității pariziene. Acum se simte egală cu ceilalți studenți, întrucât asimilează împreună aceleași cunoștințe.

„Pe parcursul acestui an petrecut în Franţa, am fost plăcut surprinsă de spiritul deschis al francezilor faţă de străini. Ei apreciază cu precădere modestia, omenia şi interesul manifestat faţă de ţara, cultura şi limba lor. Şi chiar dacă, de fiecare dată când le spuneam că vin din Republica Moldova, vedeam un semn de întrebare pe faţa lor, nu m-am simţit ignorată sau discriminată. Din contră, am încercat să le trezesc interesul faţă de mica noastră ţărişoară”, relatează ea.

La început, se simțea un pic stânjenită de accent şi încerca să reducă la minimum convorbirile cu francezii din jur, dar a înţeles rapid că doar comunicând va reuşi să se integreze mai bine.


Despre proiecte

Veronica Drăgănel spune că își dorește să devină dentist şi să-și deschidă un cabinet particular în Franţa. Este un vis ambiţios, dar experienţa personală a convins-o că nu există nimic imposibil. „Dacă eşti cu adevărat pasionat şi interesat de ceea ce faci, reuşeşti să-ţi atingi scopul, indiferent de obstacolele care apar în calea ta”, punctează tânăra.

Ea spune că i-au dat puteri să înceapă studiile la Paris atât părinții, oamenii care au sprijinit-o, cât și cei care au încercat să o descurajeze. „Datorită lor am devenit mai puternică şi mai rezistentă în faţa dificultăților pe care soarta ni le rezervă. E bine să găsim mereu curajul de a ne depăși limitele în cunoașterea lumii înconjurătoare şi a tainelor pe care le ascunde”, a concluzionat Veronica Drăgănel.

Un articol de: Victoria Vioară Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 16:59

Air Moldova a lansat astăzi în premieră zborul spre Nisa, Franța

Air Moldova a lansat astăzi în premieră zborul spre Nisa, Franța

Air Moldova, cea mai mare companie aeriană din Republica Moldova a lansat vineri, 26 aprilie, zboruri spre o nouă destinație – Nisa, de două ori pe săptămână. Prețul biletelor pentru una din cele mai cunoscute destinații turistice pe Coasta de Azur începe de la 99 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 14:14

Construcția conductei de gaze naturale Ungheni-Chișinău, care va demara săptămâna viitoare, este, în opinia premierului Pavel Filip, un pas important spre asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 11:06

Cel mai mare parc de distracții din țară, ”OrheiLand”, se pregătește pentru deschiderea de 1 iunie, atunci când împlinește un an de la inaugurare. Ca de obicei, administrația Centrului vine cu surprize și atracții inedite pentru vizitatori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 11:04

 Alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în baza aceluiași sistem electoral ca scrutinul ordinar, adică în baza sistemului mixt aplicat la 24 februarie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:52

Peste un sfert din ţigările electronice sunt contaminate cu bacterii care provoacă astm, inflamaţii şi reducerea capacităţii pulmonare, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, din SUA, citat de The Telegraph.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:37

UE: Decretul lui Putin este un atentat la suveranitatea Ucrainei

Decizia Rusiei de a înlesni acordarea cetăţeniei ruse pentru locuitorii regiunilor separatiste din Ucraina constituie un alt atac al Moscovei asupra suveranităţii ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, cerându-i Rusiei să înceteze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:34

Vinerea Mare. Tradiţii şi superstiţii în Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă din Săptămâna Mare

Vinerea Mare este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi. În această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul Iisus Hristos. În Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă din Săptămâna Mare nu se lucrează, iar cei care mor ajung în iad, pentru că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:31

Tragedie în Vinerea Patimilor, transmisă Live pe Facebook. Un şofer a ars de viu, după ce s-a izbit cu Opelul de copac

Tragedie în Vinerea Patimilor, în localitatea Truşeşti, judeţul Botoşani. Un şofer a murit ars de viu, după ce maşina în care se afla a luat foc după ce s-a izbit violent de un copac aflat pe marginea drumului. Un alt şofer a transmis accidentul live pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 26 Aprilie 2019, ora: 08:29 de Dorin Dusciac

Grigore Chiper: „Literatura română încă nu este un obiectiv al cititorului occidental”

Grigore Chiper: „Literatura română încă nu este un obiectiv al cititorului occidental” Din editia print

Grigore Chiper s-a născut la 16 aprilie 1959, în s. Copanca, r-nul Căușeni. Este absolvent al Facultății de Filologie a USM (1981). A activat ca profesor la Universitatea din Tiraspol (cu sediul la Chișinău). Este redactor asociat la revista „Contrafort” din Chișinău. A...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Aprilie 2019, ora: 08:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 APRILIE 2019. BALANȚELE ÎȘI POT EXTINDE FAMILIA

Horoscopul zilei de 26 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 07:19 de Mihaela Culcinschi

Egalitatea de gen în R. Moldova, cum se respectă și cât e de necesară?

Egalitatea de gen în R. Moldova, cum se respectă și cât e de necesară? Din editia print

După 13 ani de la adoptarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii de şanse Între femei şi bărbaţi, rata violenței domestice se menține la un nivel destul de înalt

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 06:47 de Ana Marchitan

FOTO /// Un arhitect propune construcția Coloanei Infinitului la Chișinău

FOTO /// Un arhitect propune construcția Coloanei Infinitului la Chișinău Din editia print

Arhitectul Alexei Gărgăun a schițat proiectul unui monument care, în opinia sa, ar putea revoluționa arhitectura din țara noastră. Este vorba de un centru de business, sub forma renumitei sculpturi Coloana Infinitului de Constantin Brâncuși, care s-ar încadra perfect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:30

Autoritatea Aeronautică Civilă vine cu detalii despre AVIONUL, care a aterizat ILEGAL pe Aeroportul din Chişinău

Autoritatea Aeronautică Civilă anunţă că furnizorul de servicii de navigație aeriană Î.S. MoldATSA a raportat despre intrarea în spațiul aerian al Republicii Moldova a unei aeronave străine Boeing 737-800 fără autorizația de zbor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:29

Rami Malek va juca rolul personajului negativ din noul film „James Bond”

Alături de Daniel Craig, actorul Rami Malek, premiat recent cu Oscar pentru rolul din „Bohemian Rhapsody”, va face parte din distribuţia noului film al francizei „James Bond”, au anunţat, joi, din Jamaica, producătorii Barbara Broccoli şi Michael G. Wilson, alături...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 16:30

FMI avertizează politicienii din opoziție să nu atenteze la independența BNM

Fondul Monetar Internațional recomandă politicienilor de la Chișinău să evite orice inițiative care ar atenta la independența și funcționalitatea Băncii Naționale a Moldovei. «FMI va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu», se spune într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:44

Fără limba rusă în instituții! Limba ucraineană este unica limbă de stat din Ucraina

Rada Supremă a Ucrainei a votat astăzi un proiect de lege care prevede că limba ucraineană este unica limbă de stat și de utilizare la nivel oficial în țară. Astfel, președintele țării, deputații, judecătorii, procurorii, funcționarii Băncii Naționale, persoanele care dețin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:37

Partidul estonian cu cele mai multe mandate în parlament a rămas în opoziție din cauza aroganței liderului său, ar putea fi un precedent pentru Moldova

În Estonia, partidul care a luat cele mai multe voturi la ultimele alegerile parlamentare, a rămas în opoziție, din cauza aroganței liderului acestuia, Kaja Kallas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:34

Die Zeit despre relativa normalitate a rezultatului scrutinului din Ucraina

Alegerea actorului de comedie Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei la sfârşitul săptămânii trecute ar putea fi mai puţin neobişnuită decât ar fi tentaţi să creadă oamenii, scrie joi săptămânalul german Die Zeit, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:33

Ucraina a cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU din cauza ultimei decizii a lui Putin

Autoritățile ucrainene au cerut președintelui Consiliului de Securitate al ONU să convoace o întrunire de urgență în legătură cu decizia lui Vladimir Putin, presedintele Rusiei, de simplificare a eliberării de cetățenii ruse locuitorilor din zonele controlate de forțele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:22

Partidul ȘOR a început lucrările de iluminare stradală în al treilea sat din circumscripțiile în care a învins la alegeri

Partidul ȘOR a început lucrările de iluminare stradală în al treilea sat din circumscripțiile în care a învins la alegeri

La doar două săptămâni de la anunțarea noului program infrastructural de anvergură, care prevede iluminarea a 104 localități din Republica Moldova, Partidul Șor a început lucrările în al treilea sat deja – Furceni, raionul Orhei. Astfel, peste aproximativ o lună,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:41

(video) Dumitru Alaiba, deputat PAS: Vom organiza atâtea alegeri anticipate, câte vor fi nevoie pentru a lua majoritatea

Deputații din fostul bloc electoral ACUM se pare că sunt cu gândul numai la alegeri, chiar dacă organizarea acestora costă bugetul de stat sute de milioane de lei. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute de Dumitru Alaiba, deputat din fracțiunea PAS. Alaiba a declarat că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:40

România este cel mai fidel susținător al integrării europene a Republicii Moldova

Stadiul actual al cooperării Republica Moldova-UE, importanța aprofundării Parteneriatului Strategic cu țara vecină dar și sprijinul României acordat autorităților Republicii Moldova în continuarea procesului de reformă în spirit european a fost discutat de secretarii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:39

Proprietarul unei rețele de farmacii apreciază modificările în legislația fiscală, operate în vara anului trecut

Implementarea micii reforme fiscale de către actuala guvernare are un efect pozitiv asupra economiei naționale. Este opinia lui Iurie Bezer, directorul companiei farmaceutice Becor și al rețelei de farmacii Elody, exprimată într-un interviu pentru pavelzingan.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:38

Analiză: Prin îmbunătățirea programului Prima Casă, Executivul impulsionează creditul imobiliar din țara noastră

Către finele anului 2019, împrumuturile imobiliare ar putea să se plaseze pe locul doi în structura creditului bancar, depășindu-le pe cele pentru consum și industrie. Este concluzia la care au ajuns autorii unei analize publicată pe pagina de Facebook Poșta de Știri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:35

Fapte Bune - un nou proiect inițiat de Partidul ȘOR

Fapte Bune - un nou proiect inițiat de Partidul ȘOR

În ajunul sărbătorilor pascale, Partidul Politic ”ȘOR” a mai inițiat un program menit să schimbe viața oamenilor în bine. Este vorba de proiectul ”Fapte Bune”, care, la prima etapă, este implementat în localitățile în care cetățenii...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)