Astăzi 15 Noiembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 08:31
Abonamente

Social 6 Mai 2015, ora 07:00    Din editia print

O tânără din Grigoriopol își testează rezistența la Paris

Marime Font

Pe Veronica Drăgănel am întâlnit-o, după vacanța de Paști, pe Aeroportul din Chișinău. Se îmbarca în cursa spre Paris. 

O fată cu privirea senină, care, așa cum am constatat mai târziu, are darul de a vedea dincolo de aparențe, dincolo de simpla întâmplare sau de banala coincidență. Tânăra studentă la Paris s-a dovedit a fi un om care știe să transforme tot ce viața îi oferă în mărgăritare, pe care le dăruiește cu bucurie semenilor.

Întrebată cum a ajuns, din satul transnistrean Butor, să studieze la Paris, ea povestește că experiența în Franța este rezultatul destinului, împletit cu multe eforturi personale. Secretul reușitei ei este că a crezut în visele copilăriei și le-a urmat cu optimism.
„Mulți cred că destinul fiecărui om este predeterminat şi, din orice punct am pleca, vom ajunge la destinație exact la momentul şi în locul potrivit. Nimic nu e întâmplător pe lumea asta. În fiecare situație cu care ne confruntăm, se ascunde o lecţie de viață pe care trebuie s-o învăţăm. La fiecare persoană întâlnită în cale găsim un sfat, o îndrumare, un adevăr pe care trebuie să-l auzim pentru a face pasul următor. Privind retrospectiv, pot spune cu certitudine că destinul conduce doar parțial viața unui om, iar voinţa, pasiunea şi susţinerea persoanelor dragi fac restul”, consideră Veronica Drăgănel.

„Tata și mama şi-au dorit să nu repet soarta lor”

Ea a absolvit școala medie din satul de baștină în anul 2011. Încă de atunci își dorea să studieze medicina în Occident. „Decizia nu a fost una dintre cele mai uşoare, având în vedere distanţa pe care trebuia să o parcurg atât în plan intelectual şi spiritual, cât şi material”, recunoaște Drăgănel, bucuroasă că părinții au încurajat-o din plin să-și urmeze visurile.


„Tata și mama şi-au dorit să nu repet soarta lor: ambii sunt specialişti cu studii superioare, dar, din cauza situaţiei economice din ţară - a sărăciei practic -, ei s-au văzut nevoiți, ca atâția oameni de la noi, să plece în străinătate pentru a ne asigura nouă, copiilor, un viitor mai bun”, povestește fata.

De ce a ales să studieze medicina anume în Franţa? Simplu. Această țară i-a picat cu tronc încă din timpul orelor de limbă franceză. Citea cu bucurie despre istoria, cultura şi arhitectura Franței, iar întâlnirile cu membrii Alianţei Franceze, organizate în şcoală, i-au consolidat cunoștințele despre acest stat. În plus, calitatea medicinei franceze este recunoscută în lumea întreagă.

„Pentru a putea ajunge la studii în Franţa şi să efectuez pre-înscrierea la facultatea de medicină, am obţinut diplomă de bacalaureat în anul 2013, la Chişinău. Totodată, mi-am perfecţionat competenţele lingvistice, devenind titular cu drepturi depline al diplomei de studii în limba franceză „DELF” nivelul B2”, povestește Veronica Drăgănel.

Din culisele medicinei la Paris

Ținând cont de criteriile riguroase de admitere la facultatea de medicină din Paris, ea și-a depus dosarul la mai multe universităţi din regiune.
„Preselecţia s-a efectuat în baza unui dosar personal, specific pentru fiecare instituţie de învăţământ. În final, am fost acceptată de către trei universităţi de stat, printre care, Paris Sud (XI), unde am ales să-mi continui studiile în anul întâi, care se numeşte „première année commune aux études de santé” (PACES) (n.red.: primul an comun de studii în domeniul sănătății, din fr.)”, spune ea.

Veronica Drăgănel precizează că, pentru fiecare student, anume această etapă - PACES-ul -este cea mai importantă şi complicată treaptă pe care trebuie să o depășească pentru a rămâne la medicină.

„Pe parcursul acestui an, suntem puși să ne confruntăm într-un concurs riguros, la finalul căruia doar 16% dintre participanţi vor obţine dreptul de a continua studiile în domeniu. Tot pe baza rezultatelor acestui concurs, vom fi distribuiți la una dintre următoarele secții: medicină generală, medicină dentară, farmacie şi kinetoterapie”, detaliază ea.

Principalul criteriu de apreciere este rezistenţa şi capacitatea de analiză şi percepție a disciplinelor fundamentale (biologia, genetica, anatomia etc.).

„Cred că jumătate din reuşita la concurs o datorăm profesorilor, care sunt permanent la dispoziția noastră şi se străduiesc să ne furnizeze un volum enorm de informaţie de o manieră cât mai clară și mai explicită”, povestește Veronica Drăgănel.

Dar nicio competiție nu se face fără spirit de echipă. Un rol important în organizarea acestui concurs îl joacă şi studenții din anul al doilea, reuniți într-o organizație numită „Tutorat”. Ei cunosc bine toate subtilităţile acestei competiţii și îi sprijină pe „boboci”, organizând aşa-numitele „concours blanc” (n.red.: concurs alb, din fr.), care nu sunt altceva decât o repetiţie a concursului real.

Cât costă să fii student la Paris?

Veronica Drăgănel dă asigurări că ideea unora că studiile în Franța costă sume exorbitante reprezintă doar un mit. „Personal, am achitat 200 de euro pentru un an de învăţământ şi 200 de euro pentru securitatea socială, un lucru indispensabil pentru un student străin”, spune ea.
Din păcate, anul trecut, fata a întârziat cu cererea de bursă, care se depune într-o perioadă strict determinată. „Pentru a-mi finanţa studiile, lucrez în weekend într-o reţea de cafenele la Paris”, spune Veronica Drăgănel, exprimându-și speranța să obțină bursă în anul următor.
„Spre deosebire de Republica Moldova, în Franţa, statul le acordă burse studenților pe baza criteriului social, dar nu în funcție de rezultatele la învăţătură. Datorită acestui aspect, își permit accesul la studii și cei care provin din familii mai sărace. În plus, există diferite programe de susţinere a tinerilor, prin care li se rambursează un anumit procent din costul chiriei”, detaliază fata.

Cum s-a integrat?

La întrebarea cât de integrat se simte un student din Republica Moldova în societatea multiculturală de la Sorbona, tânăra spune că timp de primele luni, cele mai dificile în procesul de adaptare, n-a putut scăpa de un fior de timiditate ori de câte ori intra în clădirea Universității pariziene. Acum se simte egală cu ceilalți studenți, întrucât asimilează împreună aceleași cunoștințe.

„Pe parcursul acestui an petrecut în Franţa, am fost plăcut surprinsă de spiritul deschis al francezilor faţă de străini. Ei apreciază cu precădere modestia, omenia şi interesul manifestat faţă de ţara, cultura şi limba lor. Şi chiar dacă, de fiecare dată când le spuneam că vin din Republica Moldova, vedeam un semn de întrebare pe faţa lor, nu m-am simţit ignorată sau discriminată. Din contră, am încercat să le trezesc interesul faţă de mica noastră ţărişoară”, relatează ea.

La început, se simțea un pic stânjenită de accent şi încerca să reducă la minimum convorbirile cu francezii din jur, dar a înţeles rapid că doar comunicând va reuşi să se integreze mai bine.


Despre proiecte

Veronica Drăgănel spune că își dorește să devină dentist şi să-și deschidă un cabinet particular în Franţa. Este un vis ambiţios, dar experienţa personală a convins-o că nu există nimic imposibil. „Dacă eşti cu adevărat pasionat şi interesat de ceea ce faci, reuşeşti să-ţi atingi scopul, indiferent de obstacolele care apar în calea ta”, punctează tânăra.

Ea spune că i-au dat puteri să înceapă studiile la Paris atât părinții, oamenii care au sprijinit-o, cât și cei care au încercat să o descurajeze. „Datorită lor am devenit mai puternică şi mai rezistentă în faţa dificultăților pe care soarta ni le rezervă. E bine să găsim mereu curajul de a ne depăși limitele în cunoașterea lumii înconjurătoare şi a tainelor pe care le ascunde”, a concluzionat Veronica Drăgănel.

Un articol de: Victoria Vioară Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:31

Comitetul de Stat pentru Venituri din Armenia a efectuat un control la ”Gazprom Armenia”, filiala conercnului rus in aceasta tara cauzaziana, unde a descoperit mai multe încălcări și cazuri de evaziune fiscală la scara mare, potrivit RBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:30

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming, transmite IPN cu referire la un proiect aprobat în ședința Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:26

Avertismentul meteorologilor: vremea se va răci în următoarele zile în spațiul românesc (INFOGRAFIC)

Vremea se răcește începând de joi până duminică, avertizează meteorologii. Temperaturile vor fi mai mici cu aproape opt grade față de cele normale pentru această perioadă. În majoritatea regiunilor va ploua, așa cum arată prognoza pe următoarele zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:19

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută ajungerea la un consens privind Brexitul, precizând că acordul înseamnă "garanţii ferme pentru românii din Marea Britanie". 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:06

Proiectele sociale de anvergură, derulate de Guvernul Filip sunt apreciate de cetățeni. Cel puțin așa arată datele ultimului sondaj de opinie, realizat de IMAS și prezentat astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 16:58

Europarlamentarul Andi Cristea, copreședintele grupului de prietenie parlamentară UE-RM, susține că votul de astăzi al Parlamentului European, care vizează Republica Moldova, este un document politizat, care nu-şi are locul în context electoral. Amintim că Parlamentul European a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:13

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a păstrat astăzi, 14 noiembrie, verdictul Curții de Apel în dosarul lui Veaceslav Platon. Magistrații CSJ au declarat drept neîntemeiat recursul depus de avocații acestuia împotriva deciziei CA. Prin urmare, a fost menținută condamnarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:09

Raportorul Parlamentului European pentru Georgia, Andrej Mamikins, a criticat, într-un discurs rostit marți seara, dorința unor deputați de a critica această țară, în condițiile în care acolo se desfășoară alegeri prezidențiale. Înaltul oficial de a Bruxelles...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Natalia Hadârcă

La această concluzie a ajuns un grup de cercetători care a studiat situația comunităților din apropierea frontierei Localitățile de pe ambele maluri ale Prutului au fost puternic ideologizate în perioada sovietică. Oamenilor li se impunea ideea că, pe celălalt mal, nu pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:34

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura mun. Chişinău, Oficiul Principal au realizat o operaţiune complexă în cadrul căreia a fost destructurată activitatea unei formaţiuni paramilitare ilegale, care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:29

O petiţie însoţită de peste 100 de mii de semnături a fost depusă, astăzi, de către secretarul general-adjunct al PDM, deputatul Eugen Nichiforciuc, la sediul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Prin acestă petiție se solicită sprijinul instituţiilor europene...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:57

Partidul Democrat din Moldova se bucură acum de cea mai mare încredere din ultimii ani. Peste 16 la sută dintre cetățeni sunt gata să voteze pentru această formațiune, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare. Această tendință se menține timp de doi ani. Celelalte partide...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:38

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, consideră că poliţiştii care stau ascunşi pe traseele naţionale cu scopul de a obţine bani de la şoferii care depăşesc limita de viteză trebuie să stea la puşcărie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:06

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a cerut Ungariei și vecinilor săi să renunțe la conductele rusești de gaze, care, potrivit Washingtonului, sunt folosite pentru a întări presiunea Moscovei în Europa Centrală și de Est, scrie Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:56

Iernile lungi şi grele din România intră în istorie. După zece luni de extreme şi recorduri naţionale, în ţara noastră urmează o iarnă blândă, cu episoade scurte de zăpadă şi ger.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:53

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:51

Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius este una dintre vocile critice la adresa ţării noastre. Acesta și-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de adoptarea legii votului mixt din Republica Moldova. Asta deşi a fost ales de trei ori în Parlamentul de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:40

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2018, ora: 08:06

Organizațiile maghiare de extrema dreapta desfășoară contra cost campanii agresive împotriva NATO și UE și alimentează conflictul interetnic din vestul Ucrainei, scrie astazi publicatia EUobserver.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)