Social

O tara batrna si saraca

In Republica Moldova, multe gradinite au fost inchise din cauza numarului mic de copii de varsta prescolara

Acum 15 ani, din cauza scaderii bruste a natalitatii, sute de gradinite din toata republica si-au inchis usile. In unele localitati rurale au continuat sa activeze, in incintele scolilor, doar grupele pregatitoare. Criza gradinitelor a fost primul simptom al colapsului demografic care nici pana in prezent nu a fost depasit.

De-a lungul anilor, gradinita din satul Draguseni, raionul Straseni, a activat pe muchie de cutit, motivul fiind numarul scazut de copii de varsta prescolara. Institutia a rezistat totusi pana in toamna anului trecut, cand parintii, speriindu-se de gripa de tip nou, au decis sa-si tina copilasii acasa. Azi aceiasi parinti vor sa-si duca din nou copiii la gradinita, dar nu o mai pot face. Responsabilii de la medicina preventiva i-au anuntat ca localul nu mai corespunde unor conditii sanitare obligatorii si ca autorizatia de functionare va fi eliberata doar daca vor fi inlaturate lacunele depistate. Mai mult, Consiliul raional a pus conditia ca parintii de la Draguseni sa asigure frecventa unui numar suficient de micuti.

Acum, in prag de primavara, cand iata ca vor incepe curand lucrarile in camp, problema devine una acuta, deoarece parintii sunt impusi de situatie sa aleaga: ori sa lase micutii singuri acasa, ori sa-i ia cu ei pe camp. Unii isi duc odraslele la gradinita din satul vecin, dar aceasta alternativa presupune cheltuieli de transport.
Conducerea institutiei prescolare de la Draguseni a inceput sa inlature una cate una lacunele depistate de catre cei de la medicina preventiva. Au cumparat masti de unica folosinta si termometre, au instalat cateva lavoare. Primaria le-a promis o masina de spalat. Si cam aici s-au oprit lucrurile, nerezolvate ramanand cateva probleme care necesita investitii mai mari: racordarea institutiei la conducta de gaze, schimbarea geamurilor si instalarea unui boiler. Din pacate, pentru toate acestea nu sunt bani si nici nu se stie daca vor mai fi vreodata.
E putin probabil ca, in timpul apropiat, aceasta gradinita sa fie redeschisa. Un lucru e cert, cei 40 de copii de varsta prescolara vor hoinari in continuare pe ulitele satului, vor manca pe apucate, in timp ce parintii lor vor trage sapa pe dealurile din preajma Dragusenilor.

„Restabilirea fonului reproductiv, practic, este imposibila”

„In conditiile in care natalitatea a scazut brusc, inchiderea gradinitei devine o problema specifica nu doar satului Draguseni, ci si intregii republici. Primele semne de declin demografic s-au inregistrat inca in 1994 si deocamdata nu s-a observat o ameliorare a situatiei. In anii ’90, in R. Moldova se nasteau anual peste 70 de mii de copii. Insa natalitatea s-a redus brusc, ajungand in anul 1994 la doar 40 de mii de copii nascuti. Pana la ora actuala nu s-au observat schimbari esentiale pe segmentul natalitatii. De exemplu, in anii ’90 populatia tanara alcatuia circa 20%, astazi ea nu depaseste 16%. Astfel, incepand cu anul 2011, se va inregistra o scadere drastica a populatiei apte de munca si o crestere semnificativa a numarului pensionarilor”, constata Constantin Matei, seful Catedrei de geografie si economia mediului, doctor habilitat, profesor universitar la ASEM.

Si din punct de vedere economic, aceasta este o problema foarte grava. „Daca astazi avem aproximativ 700 de mii de pensionari, catre 2015 vom avea in jur de un milion. Noi sunam alarma, ca statul sa se pregateasca, inclusiv financiar. Statele europene mai intai au devenit bogate si apoi au imbatranit. La noi e invers. R. Moldova a devenit batrana fiind deja saraca. Experienta statelor europene ne arata ca restabilirea fonului reproductiv practic este imposibila”, sustine Constantin Matei.

In 2009, in R. Moldova a fost elaborata Cartea verde a populatiei. Acest document, care propune strategii si metode de a depasi criza demografica, va fi supus dezbaterilor publice si urmeaza sa devina un instrument de guvernare ce va sta la baza unei strategii nationale. Exista si un proiect al Strategiei pentru securitate demografica, care se cere sa fie aprobat anul curent. De materializarea unei asemenea strategii depinde situatia demografica a tarii pe termen mediu si lung. Responsabila de situatia in domeniul demografic din tara este Comisia Nationala pentru Populatie si Dezvoltare pe langa MMPSF.

Prognozele specialistilor de la Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA) constata ca peste 40 de ani populatia R. Moldova va scadea cu 1 milion de persoane. In acelasi timp, R. Moldova nu are un Centru National de Demografie care s-ar ocupa de analiza proceselor demografice si ar elabora prognoze in acest domeniu. Crearea unui asemenea centru se impune, deoarece politicile de populatie (in domeniile medical, social, educatie etc.) vor fi eficiente numai atunci cand la elaborarea lor se va tine cont de indicii demografici pe termen mediu si lung. Criza din scoli, dar si din gradinite solicita o noua atitudine.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *