Ultima oră

O tara de victime

Tineri torturati in comisariatele de politie si obligati sa recunoasca fapte pe care nu le-au savarsit. Circa 200 de persoane au fost arestate, incepand cu ziua de 7 aprilie, pentru ca au participat la protestele din centrul Chisinaului, potrivit informatiilor oferite de politie. In presa, insa, s-a scris ca numarul celor arestati ajunge la 800 de cetateni.

De asemenea, exista informatii ca, pentru a ascunde maltratarea tinerilor, acestia sunt luati din municipiul Chisinau si dusi in comisariatele raionale de politie, de exemplu la Drochia, Vulcanesti, Taraclia sau spre destinatii necunoscute. Comportamentul politistilor a starnit revolta in randul societatii civile si teama printre oamenii simpli, mai ales dupa ce a iesit la iveala ca, in urma torturilor, doi tineri si-au pierdut viata. Este vorba despre Valeriu Boboc, un tanar de 23 de ani, si Ion ?abuleac, care avea 22 de ani. Totodata, mai multe organizatii non-guvernamentale au trimis semnale de ingrijorare principalelor institutii europene, atragand atentia asupra gravelor incalcari ale drepturilor omului din R. Moldova.

Ucisi la protestele din 7 aprilie

Familiile celor doi tineri decedati, Valeriu Boboc si Ion ?abuleac, vor sa afle tot adevarul despre moartea acestora si daca va fi nevoie se vor adresa la CEDO.

Valeriu Boboc, un tanar de 23 de ani din satul Bubuieci, a murit dupa ce a fost batut de politie. Acesta avea semne de lovituri la cap, o coasta fracturata si vanatai pe tot corpul. Cu toate acestea, Procuratura Generala dezminte faptul ca Valeriu Boboc ar fi murit in urma torturii politistilor si declara ca moartea acestuia a survenit in urma unei intoxicatii cu o substanta necunoscuta. Pentru a exclude careva dubii referitoare la cauza decesului, procurorii sunt dispusi de a numi o ancheta internationala. Parintii sustin ca Valeriu a plecat la proteste in dupa-amiaza zilei de marti, iar vineri seara au fost anuntati de politie ca fiul lor se afla la morga. Familia tanarului nu crede ca Valeriu ar fi murit in urma unei intoxicatii cu gaze. „Avea o rana adanca la tampla. Se vede ca a fost tarat pe coate. Are mai multe vanatai pe maini si pe corp ”, spune Victor Boboc, tatal acestuia. La data de 5 mai Valeriu Boboc ar fi implinit 24 de ani. El a lasat in urma parintii indurerati, pe sotia Natalia si un baietel de numai un an si opt luni.

Ion ?abuleac, un tanar de 22 de ani, originar din satul Bolohan, Orhei, a fost inmormantat sambata in satul sau de bastina. In ziua de 7 aprilie, parintii stiau ca baiatul lor trebuie sa vina de la Moscova. Medicii spun ca acesta ar fi murit electrocutat, insa parintii tanarului sustin ca pe corpul baiatului erau vizibile multiple lovituri. Martori oculari de la Spitalul de Urgenta au declarat (sub protectia anonimatului) parintilor decedatului si presei ca, in noaptea de 7 aprilie, trupul neinsufletit al lui Ion ?abuleac a fost aruncat in fata spitalului in cauza dintr-o masina de culoare alba cu numere de inmatriculare ale MAI. In cadrul unei intrevederi cu seful Misiunii OSCE in Moldova, ambasadorul Philip N. Remler, ministrul Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, a emis teza precum ca „Ion ?abuleac de mult se afla la evidenta Spitalului de psihiatrie si a sarit de la etajul 5-6 de pe un turn din regiunea Garii auto de nord”. Pe de alta parte, mama lui Ion ?abuleac a declarat pentru TIMPUL ca fiul ei n-a fost bolnav psihic si are toate actele medicale necesare sa demonstreze acest lucru.
 

Tineri torturati la comisariatele de politie sunt obligati sa recunoasca fapte pe care nu le-au savarsit

Circa 1000 de persoane sunt in continuare urmarite, intimidate de catre organele de ordine. Alte patru persoane sunt disparute. E vorba de Ion Certan, Serghei Donici, Dumitru Tarsina si Mihail Tudorachi. Parintii acestora umbla din raion in raion in cautarea copiilor, dar nimeni nu le ofera informatii referitoare la locul aflarii lor. Deoarece tinerii nu mai incap in izolatoarele comisariatelor de politie din Chisinau, au fost transportati la izolatoare provizorii din raioane. In prezent, in spitalele din mun. Chisinau sunt internate 50 de persoane care sustin ca au fost batute cu bestialitate de politie. Iata in ce stare se afla cativa tineri care au fost arestati de politie:

Damian Hancu, student la Facultatea de Drept in Lyon, Franta, 23 de ani. Protestatar pasnic. A fost retinut la 7 aprilie dupa ce a stat de vorba cu niste jurnalisti suedezi. El a declarat ca a fost torturat de politie si impus sa semneze declaratii precum ca ar fi fost instigat si platit de Opozitie sa participle la proteste. Diagnosticul: comotie cerebrala, degete fracturate, contuzii ale tesuturilor moi. „Ma aflam langa Casa Presei cand langa mine se opri un microbuz si din el iesira cativa politisti cu cagule pe fata. M-au bagat cu forta in microbuz si m-au dus in PMAN. M-au aruncat cu fata la pamant langa alti circa 50 de tineri. Persoane necunoscute ne loveau pe toti cu pumnii, picioarele si patul armelor. Apoi ne-au dus la politie unde au continuat sa ne maltrateze”.

Sergiu Cretu, 23 de ani, student, a fost un participant pasnic la proteste. Si el sustine ca a fost batut in comisariatul de politie. S-a ales cu o fractura a bratului.

Andrei Popa, 18 ani, nu a participat la proteste, ci trecea din intamplare prin centrul orasului. Afirma ca a fost batut la comisariatul de politie, nu a primit hrana si apa timp de 24 de ore si a fost detinut impreuna cu 22 de persoane intr-o celula de 12 metri patrati. Diagnosticul: comotie cerebrala, contuzie faciala.

Denis Rosco, student, 20 de ani, participant pasnic la proteste. Spune ca a fost batut la comisariatul de politie si impus sa semneze declaratii false. Aflandu-se in spital, o noapte a fost prins cu catusele de pat. Diagnosticul: comotie cerebrala, fractura oaselor nazale, contuzie faciala.

Vadim Ungureanu, student la USM, este una din victimele terorii incepute la 7 aprilie de regimul comunist. Acesta, in seara zilei de 6 aprilie, a vorbit la megafon in fata tinerilor adunati langa monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant, la un protest pasnic, cu lumanari in mana. Desi Vadim Ungureanu sustine ca a doua zi nu a participat la vandalizarea presedintiei si parlamentului, a fost arestat de politie si maltratat, fiind acuzat de jaf si huliganism. La 13 martie, tanarul a depus doua cereri la Judecatoria Centru a mun. Chisinau prin care a cerut sa fie spitalizat, dar a fost refuzat. La solicitarea primariei, el a fost consultat de cativa medici care au recomandat spitalizarea de urgenta a acestuia in sectia neurochirurgie, fiind constatate comotie cerebrala, multiple traumatisme si contuzii. Cu toate acestea, el continua sa fie tinut in arest la domiciliu. Vadim Ungureanu sustine ca a fost amenintat cu moartea daca va mai face declaratii presei.

Batut pentru ca nu e comunist

Alexandru Gheorghita are 60 de ani, este din Hancesti si la 7 aprilie nu a participat la actiunile de protest din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau. Totusi, el a fost batut cu bestialitate de catre cativa aliati ai comunistilor din Hancesti. In seara zilei de 7 aprilie el se intorcea acasa. Gandindu-se la cele ce se intampla in capitala, l-a observat in propria curte pe consateanul sau Valeriu Damian, soferul Lidiei Lupu, fosta presedinta a Consiliului raional Hancesti si actualul reprezentant al guvernului in consiliul raional. Alexandru Gheorghita l-a salutat si l-a intrebat: „Vezi ce face tineretul in tara”? Intrebarea lui Gheorghita l-a suparat nespus de mult pe Damian. Acesta, dupa ce l-a injurat de mama focului, l-a amenintat pe Gheorghita ca o sa se clarifice cu el. Gheorghita ne-a povestit ca nu a reusit sa ajunga acasa deoarece in fata ii iesi o masina din care coborara Valeriu Damian, sotul Lidiei Lupu si Alexandru Burziu, un alt aliat al comunistilor. Toti s-au napustut asupra lui. L-au batut cu pumnii si cu picioarele. Au continuat sa loveasca si cand acesta, pierzandu-si puterile, s-a dezechilibrat si a cazut la pamant. Au fugit doar cand pe ulita aparu un fost elev de-al lui Gheorghita care a scos telefonul mobil ca sa-i filmeze. In prezent, Alexandru Gheorghita este internat in spital, avand comotie cerebrala, coaste fracturate, contuzia fetei si a gatului.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *