Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 07:37
Abonamente

Editorial 31 Octombrie 2017, ora 06:02

Marime Font

O ultimă dorință

În 2014, în cadrul lansării cărții „Groapa cu lei”, Constantin Tănase spunea că acest volum încheie un ciclu din viața sa și din viața social-politică a R. Moldova. 

 
 
 

Înțeleg că, în opinia sa, alta urma să fie și istoria de atunci încolo, după cum scria pe prima pagină a cărții: „Dedic această carte celor care cred și luptă pentru viitorul românesc al R. Moldova”. Din păcate, 2014 a fost și anul în care l-am pierdut pentru totdeauna pe ziaristul Constantin Tănase. Dar ce a urmat după prezidențialele din toamna aceluiași an, vedem zilnic.

La scurt timp după ce l-am pierdut, am avut ocazia să citesc în premieră, alături de Alexandra Tănase, notițele din laptopul la care lucra în ultimele sale zile, aflându-se în spital. Toate erau texte pline de metafore și lucruri nespuse, replici dure la adresa unor comentatori de la radio, gânduri uluitoare despre viață și moarte. A fost greu să le citim și recitim pe toate în acea perioadă, pentru că în ele fierbeau emoțiile. Ulterior am revenit asupra lor și ne-am gândit că dorința lui Constantin Tănase de a le publica trebuie îndeplinită. Ne-am amintit că există și alte texte la fel de valoroase, care nu au văzut lumina tiparului, cum ar fi cele despre Limba Română, scrise în anii ‘90, precum și unele articole din TIMPUL, care ar trebui să rămână în memoria posterității. Așa a prins contur volumul ULTIMUL EDITORIAL.Cartea a fost lansată săptămâna trecută, la aproape trei ani de la trecerea la Domnul a jurnalistului Constantin Tănase. Nu știu dacă e cel mai potrivit timp ca să spun acest lucru, dar cred că, cel puțin, o ultimă mare dorință i-a fost îndeplinită.

Unii jurnaliști de la noi se laudă cu școli avansate, facultăți sau masterate, cu numărul de interviuri și emisiuni realizate, cu spectaculozitatea materialelor pe care le fac. Eu, ca o jurnalistă la început de cale, pot să mă mândresc cu faptul că am citit și recitit practic tot ce a scris Constantin Tănase. Și asta, cred, e mare lucru!

Nu vă mai întrebați despre ce e această carte. Citiți-o.

P.S. După lectura capitolului „Sunt ziarist. Rezist.”, care cuprinde ultimele sale notițe, unii l-au descoperit și pe scriitorul Constantin Tănase. Nu este exclus că cititorii se vor delecta cândva și cu un roman scris de marele ziarist, dar încă nepublicat.
Ana Gabor
 

Un articol de: Ana Gabor Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul