O ultimă dorință

publicat în Editorial pe 31 Octombrie 2017, 06:02

În 2014, în cadrul lansării cărții „Groapa cu lei”, Constantin Tănase spunea că acest volum încheie un ciclu din viața sa și din viața social-politică a R. Moldova. 

Înțeleg că, în opinia sa, alta urma să fie și istoria de atunci încolo, după cum scria pe prima pagină a cărții: „Dedic această carte celor care cred și luptă pentru viitorul românesc al R. Moldova”. Din păcate, 2014 a fost și anul în care l-am pierdut pentru totdeauna pe ziaristul Constantin Tănase. Dar ce a urmat după prezidențialele din toamna aceluiași an, vedem zilnic.

La scurt timp după ce l-am pierdut, am avut ocazia să citesc în premieră, alături de Alexandra Tănase, notițele din laptopul la care lucra în ultimele sale zile, aflându-se în spital. Toate erau texte pline de metafore și lucruri nespuse, replici dure la adresa unor comentatori de la radio, gânduri uluitoare despre viață și moarte. A fost greu să le citim și recitim pe toate în acea perioadă, pentru că în ele fierbeau emoțiile. Ulterior am revenit asupra lor și ne-am gândit că dorința lui Constantin Tănase de a le publica trebuie îndeplinită. Ne-am amintit că există și alte texte la fel de valoroase, care nu au văzut lumina tiparului, cum ar fi cele despre Limba Română, scrise în anii ‘90, precum și unele articole din TIMPUL, care ar trebui să rămână în memoria posterității. Așa a prins contur volumul ULTIMUL EDITORIAL.

Cartea a fost lansată săptămâna trecută, la aproape trei ani de la trecerea la Domnul a jurnalistului Constantin Tănase. Nu știu dacă e cel mai potrivit timp ca să spun acest lucru, dar cred că, cel puțin, o ultimă mare dorință i-a fost îndeplinită.

Unii jurnaliști de la noi se laudă cu școli avansate, facultăți sau masterate, cu numărul de interviuri și emisiuni realizate, cu spectaculozitatea materialelor pe care le fac. Eu, ca o jurnalistă la început de cale, pot să mă mândresc cu faptul că am citit și recitit practic tot ce a scris Constantin Tănase. Și asta, cred, e mare lucru!

Nu vă mai întrebați despre ce e această carte. Citiți-o.

P.S. După lectura capitolului „Sunt ziarist. Rezist.”, care cuprinde ultimele sale notițe, unii l-au descoperit și pe scriitorul Constantin Tănase. Nu este exclus că cititorii se vor delecta cândva și cu un roman scris de marele ziarist, dar încă nepublicat.
Ana Gabor