Astăzi 23 Mai 2019, Joi - Ultima actualizare la 22 Mai 2019
Abonamente

Editorial 5 Iunie 2015, ora 06:06    Din editia print

Marime Font

O viziune pentru protestele care vor veni

Încă de la bun început, Alianța pentru Moldova Europeană a fost o idee proastă. Atât de proastă încât artizanii ei nici măcar n-au reușit să se impună pe agenda publică cu această denumire pompoasă, dar goală. 

Parteneriatul dintre echipele celor doi Vlazi va rămâne în scurta istorie a politicii moldovenești drept și mai scurta coaliție minoritară alături de comuniști. Atuul pe care această coaliție încă-l mai are, respectiv sprijinul nevoit al Uniunii Europene, merge mână în mână cu celălalt atu, tot geopolitic, respectiv împiedicarea socialiștilor și usatiștilor de a guverna statul.

Aceste două calități, însă, sunt compensate cu vârf și îndesat de o sumedenie de defecte. Prin urmare, parafrazându-l pe editorialistul Cristian Tudor Popescu, actuala putere poate fi definită drept o coaliție constituită în vederea comiterii de abuzuri. Expresia patentată de jurnalist odată cu obstrucționările parlamentarilor la adresa justiției române, prin nevotarea ridicării imunității unor colegi penali, se referea la un Parlament constituit în vederea comiterii de infracțiuni. Ei bine, la noi nu e vorba doar de Parlament, ci de întregul angrenaj instituțional central, poate cu excepția Ministerului Educației și al unor alte puține instituții, care, aflate sub control politic total, se supune directivelor abuzive ale celor câțiva pseudopoliticieni care țin frâiele statului.


O asemenea stare de fapt nu avea cum să ducă la ceva bun. Nici pentru populație, nici pentru Uniunea Europeană, ai cărei cetățeni mulți dintre noi suntem, prin cetățenia română și, în mod ironic, nici pentru unul dintre actorii coaliției. Bineînțeles, mă refer la PLDM, care este la pământ. Astăzi, lucrurile arată descurajant pentru această formațiune, care a reprezentant până nu demult, unul dintre partidele capabile să devină motorul unor reforme europene veritabile. Toate sondajele indică asupra unei scăderi dramatice în intențiile de vot, votanții acestuia se îndreaptă preponderent către PL, structurile locale sunt afectate de migrarea către PPEM, majoritatea populației îl consideră pe Filat principalul vinovat de jaful de milioane din averea poporului, partidul s-a plafonat și nu mai poate genera proiecte noi.

Iar pentru ca toate aceste vești proaste să fie încununate de o veste și mai proastă, veșnicul Urechean a fost scos la înaintare pentru Primăria Chișinău. Prin acest gest, PLDM și-a recunoscut înfrângerea și incapacitatea de a-și reveni. O spun cu regret, întrucât ultimul lucru de care are nevoie Republica Moldova este slăbirea partidelor proeuropene și lehămetirea electoratului lor. Iar PLDM era și rămâne un partid proeuropean, în măsura în care, renunțarea oficială la aspirațiile europene ar genera descompunerea formațiunii. Că nu este european e altceva, dar care structură formată exclusiv din moldoveni este și europeană? Poate doar echipele din cadrul corporațiilor europene, care au reprezentanțe pe teritoriul nostru și au investit ani de-a rândul resurse în schimbarea mentalităților cetățenilor noștri. Sau, poate echipele din cadrul ONG-urilor finanțate și formate și ele, cu sprijinul partenerilor occidentali? Dar nu mai mult. De ce ne așteptăm, atunci, ca toate viciile acumulate de-a lungul ocupației militare, informaționale și instituționale sovietice să dispară brusc dintr-un partid, doar pentru că acesta a proclamat europenitatea drept valoare fundamentală? Să fim realiști, așadar, dar să ne păstrăm aspirațiile și să nu deviem de la direcția corectă pe care o luăm, din când în când.

Apropo de mentalități. Merită să urmărim și să ne implicăm în ceea ce a devenit lupta pentru transparența informațiilor publice, între ei și noi. Semnalul de alarmă a fost dat de un grup de ONG-uri și redacții importante care, de-a lungul timpului, au demascat caracterul putred al castei conducătoare și simbioza acesteia cu mediul pseudo-afaceriștilor care au secat statul de resurse. Această castă, care are drept scop suprem însușirea resurselor publice, a încălcat recent o limită periculoasă. Aceasta atentează, prin Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, la două valori esențiale pentru orice democrație: transparența și accesul liber la informațiile de interes public. Instituția supusă PDM-ului și-a amintit brusc de caracterul „secret” al unor date eminamente publice, respectiv numele fondatorilor societăților, firmelor și companiilor din RM. În mod evident, ”confidențialitatea” acestor date este doar un pretext care ascunde intenția reală a Centrului, respectiv zădărnicirea investigațiilor și demascarea abuzurilor superiorilor lor.

De la PDM, după cum am mai zis anterior, nici n-aveam mari speranțe. Chiar dacă știu că există duzine de oameni de treabă în rândurile acestui partid, aceștia nu au acces la deciziile mari, definitorii pentru semenii lor din afara partidului. Partidul, iar de mai mulți ani statul, sunt prizonierii unei rețele personificate astăzi de Plahotniuc, cel care a devenit, pe bună dreptate, un soi de mascotă a răului economico-politic. Desigur, dacă am fi sinceri până la capăt, am recunoaște că asemenea personaje sunt doar emanația unei societăți bolnave. Ele nu apar din senin, ci cresc și se dezvoltă pe seama viciilor celor care îl înconjoară. Personificarea corupției sistemului trebuie să aibă anumite limite, iar direcționarea energiei societății către o singură persoană îi poate aroga acesteia rolul de paratrăsnet, sistemul rămânând intact și reproducându-se.

De aceea, acțiunile de protest care sunt programate în viitorul apropiat, inclusiv mitingul PCDA de duminică de la Chișinău, trebuie să conteste un întreg sistem, de ieri și de azi, chiar dacă numele care-l personifică sunt Voronin, Plahotniuc, Dodon, Filat, Diacov și multe-multe altele.

Un articol de: Tudor Cojocariu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)