Internațional

O zi ISTORICĂ: Singura ţară care pedepseşte femeile care urcă la volan, cu închisoarea, ridică INTERDICŢIA: „Îmi voi cumpăra maşina visurilor, un Mustang decapotabil”

Regele Salman a emis un decret regal marţi seara prin care pune în aplicare o reformă cerută de multă vreme: femeile au acces la permise de conducere, pentru prima dată în istiria ţării.

Până la acest moment, era ilegal ca o femeie să conducă maşina, potrivit legii islamice stricte, Sharia.

Mutarea nu se va aplica instant, fiind desemnat în prealabil un comitet de miniştri care să cerceteze cum se implementează schimbarea.

Schimbarea majoră vine la doar câteva luni după ce regele a numit un nou succesor, prinţul Mohammed bin Salman de 32 de ani, care a impulsionat un întreg program de reforme în ţară.

Activista saudită, Loujain al-Hathloul, care a fost încarcerată timp de 73 de zile, în acest an, pentru că a refuzat să respecte interdicţia, a postat mesajul "mulţumesc lui Dumnezeu".

Manal al-Sharif, organizatoare a campaniei #Women2Drive, care fost şi ea condamnată pentru că a condus, a scris, într-un mesaj pe Twitter, "nu va mai fi niciodată la fel".

O altă activistă, Sahar Nassif a declarat pentru BBC că este "foarte, foarte entuziasmată – ţopăind de bucurie". "Îmi voi cumpăra maşina visurilor, un Mustang decapotabil, şi va fi negru cu galben", a spus ea.

Totuşi nu toţi au primit vestea cu zâmbetul pe buze, sunt voci conservatoare care acuză guvernul de "încălcarea versetelor din Sharia".

"Din câte îmi amintesc, cercetătorii Sharia au spus că este haram (interzis) ca femeile să conducă. De ce a devenit brusc halal (admisibil)?", a comentat un ultilizator pe Twitter.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *