Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 07:53
Abonamente

Soroca 25 Martie 2010, ora 10:30    Din editia print

Gândeşte-te şi la aproapele tău…Oameni ai nimănui…

Marime Font

 Zicala „după faptă şi răsplată” nu totdeauna se adevereşte, pentru că în viaţa reală unii oameni pot suferi chiar din cauza propriei bunătăţi. La Spitalul raional Soroca deseori sunt internaţi pacienţi care au familie completă acasă, adică soţ, soţie, copii şi nepoţi, dar, odată ce ajung aici, se pomenesc că nu au pe nimeni, sau pur şi simplu sunt ignoraţi de familie şi rude.

Andrei Eftodi, şeful Secţiei traumatologie, ne spune că în activitatea sa de medic a cunoscut multe asemenea cazuri. Chiar la momentul de faţă în secţie sunt internate două paciente aflate în această situaţie (nu le divulgăm numele). Una a suferit o traumă cranio-cerebrală gravă, nu are nici poliţă de asigurare medicală, nici bani pentru a plăti tratamentul. Din spusele femeii, are o fiică la Moscova, care trebuie să revină în scurt timp. Cealaltă pacientă a ajuns la traumatologie la 21 decembrie 2009, cu o fractură de gambă. Nu are rude apropiate şi a fost adusă la spital de primar şi asistentele sociale, care i-au procurat şi poliţă. Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală prevede tratarea în spital a oricărui pacient, cu sau fără poliţă. Dacă cei care dispun de poliţă sunt trataţi din contul spitalului, cei fără poliţă achită tratamentul din cont propriu. Totodată, durata medie de tratament constituie şapte-opt zile, după care tratamentul poate fi urmat în condiţii de ambulatoriu, a mai spus Eftodi. În cazul pacientei menţionate, acest termen a expirat demult, medicii însă nu pot s-o externeze deoarece nici domiciliu nu are.

„Asta pune instituţia medicală într-o situaţie complicată, pe de o parte, nu putem refuza să-i tratăm, pe de altă parte, suntem nevoiţi să încălcăm nişte reguli, acceptând să-i tratăm pe „cuvânt de cinste”, ne-a explicat medicul. Totodată, există o categorie de pacienţi cărora li se achită din contul spitalului anumite medicamente şi servicii, dar deocamdată numărul lor depăşeşte cu mult rezervele existente.Una dintre aceste femei ne-a povestit că locuieşte singură. Ea s-a dus în curte după lemne şi a alunecat pe gheaţă, după care a fost diagnosticată cu comoţie cranio-cerebrală gravă. Ea le este recunoscătoare medicilor şi îi asigură că azi-mâine vine fiica ei de la Moscova şi va achita toate cheltuielile de spitalizare. Povestea celei de-a doua bătrâne este pe cât de lungă, pe atât de tristă. E născută în satul Racovăţ, are doi copii. De mai mulţi ani locuieşte în Egoreni, unde a fost găzduită de o familie pe care o ajuta la treburile casnice. A lucrat la o fermă, astfel şi-a asigurat o pensie. Când am întrebat-o despre copii a făcut o pauză lungă, după care a încercat să-i justifice: „Sunt maturi, au viaţa lor, iar eu, bătrână, n-am ce căuta în familiile lor”. Nu-i acuză, deşi s-au lepădat de ea cu mulţi ani în urmă, fără să-i fi supărat cu ceva. Femeia se află la spital mai bine de trei săptămâni. Ea înţelege că timpul petrecut aici nu poate fi nelimitat. Întrebată ce va face mai departe, ea ne roagă: „Vă plătesc, vă dau toată pensia mea, numai lăsaţi-mă aici ori duceţi-mă la azilul din Bădiceni. Nu am unde să mă duc”. Trauma pe care a suportat-o nu-i va permite degrabă să muncească şi să-şi asigure un venit pe lângă pensia mizeră.

Îi spunem ceea ce prevede legea: „Copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă care necesită sprijin material” (art.80, p.1, Codul Familiei al RM). Dar bătrâna nici nu vrea să audă. „Decât să mor de mâna lor, mai bine mor printre străini”, ni se plânge ea.

Oamenii se împart în două categorii: cei sănătoşi, asiguraţi material şi cei bolnavi, bătrâni şi ignoraţi. Dar dintr-o categorie în alta e uşor să aluneci…

Tatiana Zabulica,
or. Soroca, pentru TIMPUL

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul