Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 13:13
Abonamente

Actualitate 4 Octombrie 2018, ora 07:30    Din editia print

Oameni care s-au jucat cu moartea de dragul butoaielor

Marime Font

În fiecare toamnă, moldovenii mor pe un capăt, intoxicându-se cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului. Numai în această lună patru persoane și-au pierdut viața, iar alte patru au fost salvate de pompieri sau de vecini. TIMPUL a căutat să afle ce-i determină pe acești oameni să riște cu viața.

La 15 septembrie, o femeie de 77 de ani din s. Băiuș, r-nul Leova, și-a pierdut viața după ce a intrat în beciul casei, de unde nu a mai ieșit. Nenorocirea a cutremurat întreaga localitate. Sătenii spun că, deși era în vârstă, femeia era destul de sănătoasă și ar mai fi trăit mulți ani.

„Nu puteam nici eu să ies”

Decedata nu avea copii și, după moartea soțului, era ajutată în treburile gospodărești de o nepoată. În săptămâna în care s-a întâmplat nefericitul incident, povestește aceasta, a ajutat-o zilnic pe bătrână. „Toată săptămâna am fost la ea, am strâns porumbul și am cules poama. În seara zilei de joi, după ce-am pus toate lucrurile la locul lor, i-am spus că vineri nu voi veni la ea, deoarece aveam multe treburi acasă. Mi-am luat rămas bun și am avertizat-o să nu intre în beci, că acolo e periculos. Dar ea nu m-a ascultat…”, relatează nepoata cu lacrimi în ochi.

În dimineața zilei de sâmbătă, ea a venit să viziteze bătrâna, dar mare i-a fost mirarea să găsească poarta încuiată. Bănuind că ceva nu este în regulă, a rugat vecinii să-i permită să intre prin grădina lor, iar, văzându-se în curte, a căutat-o pe mătuşă-sa peste tot. „Când am zărit-o în beci, am sărit repede s-o salvez, fără să mă gândesc la mine. Acolo mi s-a făcut rău, nu-mi ajungea aer și nu puteam nici eu să ies. Din ultimele puteri, am reușit totuși să văd lumina zilei, după care am descuiat repede poarta și am chemat vecinii să mă ajute. A venit repede un băiat, și-a dat drumul în beci și mi-a spus că mătușa deja e moartă și nu mai poate face nimic”, adaugă nepoata victimei.
Apoi, îşi aminteşte ea, veniseră cei de la poliție, pompierii și medicii, care au constatat decesul.

„A început să cânte Glib…”

Duminică, 16 septembrie, moartea a venit în ospeţie și în s. Bașcalia, r-nul Basarabeasca, la un bărbat de 79 de ani, care a preferat să-și salveze vinul cu prețul vieții. Peste o săptămână, am găsit-o pe soția acestuia plângând că a rămas singură pe lume.


Femeia ne-a povestit că, în acea dimineaţă nefastă, soţul i se plângea că nu poate intra în beci din cauza dioxidului de carbon, emanat în urma fermentării vinului. „El voia să intre în beci, căci fierbea vinul în butoaie. L-am rugat să nu se ducă, fiindcă am visat cum sora lui, moartă demult, a luat o pâine de la noi, dar nu m-a ascultat. Pe la ora 11:30, el s-a dus la niște săteni, a luat o mască, a pus-o și și-a dat drumul în beci. Eu stăteam la ușă și când am văzut că încă de pe scări a început a tremura, am strigat și l-am tras de mâini afară. Atunci ne-am înțeles că n-o să mai încerce să intre, chiar dac-o fi să crape butoaiele”, mai spune bătrâna.

Însă omul ei se pare că nu și-a învățat lecția și, peste câteva ore, și-a încercat din nou norocul. În seara aceleiași zile, i-a spus soţiei că se duce să trebăluiască pe afară și nu s-a mai întors. De data aceasta, moartea nu a gustat gluma. „Mă uitam la televizor, iar după Mesager a început să cânte Glib, de aceea m-am dus într-un suflet să-l chem că tare-i mai plăcea. Dar, când am ieșit afară și am văzut lumină în beci, m-am crucit. Am alergat într-acolo și l-am văzut în genunchi, cu capul în jos și cu masca pe față”, spune femeia cu faţa şiroindu-i de lacrimi.

Atunci, precizează ea, a alergat disperată în casă și a început să-şi sune sătenii. Un vecin i-a sărit în ajutor. „Vecinul și-a dat drumul în beci, l-a apucat pe soț și l-a adus până la scări, dar la un moment dat s-a auzit, buf! S-a prăbușit şi el la pământ și a început a sforăi”, relatează bătrâna.
Apoi s-au adunat mai mulți oameni și i-au scos pe ambii afară. Vecinul a scăpat cu viață, datorită sătenilor, care i-au acordat primul ajutor, dar bătrânul, deși mai avea puls când a fost scos, s-a stins în scurt timp. „Dacă veneau pompierii mai repede, poate că-l salvau și pe soțul meu”, este de părere consoarta decedatului.

Femeia care a vrut îngheţată

Un alt bărbat, în vârstă de 71 de ani, a decedat în s. Lărguța, r-nul Cantemir în circumstanțe similare. Totuși, se pare că nu doar bătrânii își pierd vieţile în acest fel. La 19 septembrie, o femeie de 55 de ani din s. Aluatu, r-nul Taraclia, a plătit scump neatenția soțului său. Apropiații familiei ne-au relatat că soția stătea la vorbă cu niște vecini, când şi-a rugat bărbatul să le aducă câte o înghețată. El a intrat în casă, dar nu s-a mai întors. Femeia l-a găsit apoi căzut în beci şi a sărit să-l salveze. A reuşit să-l târâie până la a doua scară, după care s-a prăbuşit şi ea. Nepoțica lor de 15 ani, auzind aceste zgomote, a sărit să-și salveze bunica, însă în scurt timp a ieșit din beci, nefiind în stare să răsufle și a chemat un vecin în ajutor. Acesta a intrat în beci, însă dioxidul de carbon l-a secerat la pământ. Ulterior, toate cele trei victime au fost scoase din beci, dar s-a stins din viaţă numai biata femeie.

Există totuși și un caz fericit printre aceste tragedii. Este cel al Elenei Nagaias, care s-a născut a doua oară în seara zilei de 11 septembrie, la vârsta de 84 de ani, când pompierii au scos-o din beciul casei sale din orașul Basarabeasca. Acum, câteva zile, femeia a fost externată din spital și își amintește cu groază acea zi. Ea locuiește singură, însă atunci, dintr-o întâmplare fericită, o vizitase o nepoată. „Găteam un borș și m-am dus în beci să scot o sticlă de borș acru. Și nu-mi mai amintesc nimic, m-am trezit în spital. Din spusele nepoatei, știu că atunci când a văzut că nu mai vin, s-a apropiat de intrarea în beci ca să vadă ce s-a întâmplat. Apoi a chemat ambulanța și pompierii”, explică Elena.

Minorii şi bătrânii ar trebui să nu intre în beciuri în perioada respectivă


În urma celor întâmplate, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului s-a autosesizat și a atenționat producătorii de vin în condiții de casă că, în procesul fermentării mustului sau boştinei, în aer se elimină un volum mare de dioxid de carbon, care este toxic și prezintă pericol pentru sănătatea și viața umană.

În acest context, ministerul recomandă ca fermentarea să se efectueze doar în încăperi bine ventilate. De asemenea, pentru a evita intoxicarea, oamenii nu ar trebui să stea mult timp în încăperile unde are loc procesul de fermentare a mustului. Minorii, femeile însărcinate, bolnavii şi bătrânii nu ar trebui în general să intre în aceste încăperi. Iar în cazul în care o persoană intră în încăperile în care are loc fermentarea vinului, aceasta ar trebui mai întâi să-și anunțe familia.

Producătorii sunt îndemnați să verifice în prealabil concentraţia CO2 prin metode tradiţionale: cu ajutorul unei prăjini ce are în capăt o lumânare sau un chibrit aprins. La insuficienţa de oxigen, acestea se vor stinge. Încăperile respective trebuie părăsite imediat și aerisite.

IGSU a lansat o campanie de prevenire a acestor cazuri


Și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a lansat o campanie de prevenire a cazurilor de intoxicare cu dioxid de carbon. Astfel, salvatorii îi îndeamnă pe oameni să verifice concentrația oxigenului înainte de a intra în beciuri, pentru a preveni urmările fatale. Acțiunea salvatorilor va dura pe tot parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor, iar oamenii din toată țara vor fi informați despre recomandări și riscuri.

Potrivit IGSU, o persoană intoxicată cu dioxid de carbon poate fi salvată, dacă în primele minute după ce-și pierde cunoştinţa este scoasă din mediul toxic şi dusă la aer curat. Aceeaşi instituţie informează că, în anul 2017, în urma intoxicării cu dioxid de carbon în procesul de fermentare a vinului, în R. Moldova au decedat cinci persoane.


Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 09:40 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta -6 grade, ziua termometrele vor indica 3 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:10

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

Corpurile celor 11 cetățeni ucraineni, 9 membri ai echipajului și 2 pasageri, care au murit în momentul în care un avion de pasageri a fost doborât de două rachete în Iran, ,,s-au întors acasă”. Sute de oameni, inclusiv angajați ai aeroportului din Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:55

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:43

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în Indonezia.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Ianuarie 2020, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:38

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Au apărut noi detalii despre odioasa crimă care a avut loc ieri, 18 ianuarie, la Orhei, unde un minor l-a asasinat pe altul. Oamenii legii au stabilit identitatea victimei. Acesta s-a dovedit un copil în vârstă de 12 ani. Suspectul, un alt copil de 14 ani, inițial le-a spus...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2020, ora: 05:53

Simona Halep a revenit pe locul 3 WTA, luni, în chiar prima zi a turneului de Mare Şlem din Australia. Constănţeanca a făcut din nou rocadă cu Naomi Osaka, japoneza coborând pe poziţia a patra.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Ianuarie 2020, ora: 01:52

Scriem și vorbim corect românește!

Scriem și vorbim corect românește!

Dicționar al greșelilor de limbă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:59

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

 SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, a simulat cu succes o aterizare de urgenţă, într-un test dramatic al sistemului de anulare a misiunii unei capsule pentru astronauţi, realizat fără echipaj. Succesul testului pune bazele misiunii SpaceX de a transporta pentru prima oară...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:54

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

 Administraţia Trump a propus, zilele trecute, relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse de fosta primă doamnă Michelle Obama, astfel încât elevii să fie mai dornici să mănânce produsele care li se oferă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:37

Radu Muntean a regizat un film documentar despre Simona Halep. Vedeți primele imagini / VIDEO

Radu Muntean a regizat un film documentar despre Simona Halep. Vedeți primele imagini / VIDEO

Primul extras din film a fost făcut public azi de Simona Halep și arată câteva secvențe din antrenamentele sale pentru primul grand slam al anului – Australian Open, alături de antrenorul său, australianul Darren Cahill.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:28

Harry și Meghan vor pierde titlurile regale și nu vor primi bani publici. Ce spune regina Elisabeta a II-a

Harry și Meghan vor pierde titlurile regale și nu vor primi bani publici. Ce spune regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta, reacție după acord: Sunt în mod special mândră de Meghan Ducii de Sussex, prințul Harry și Meghan Markle, își vor pierde titlurile regale și nu vor primi fonduri publice pentru îndatoririle regale, relatează BBC. De asemenea, potrivit unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:21

„BLUE MONDAY” - 20 ianuarie este cea mai deprimantă zi a anului 2020

„BLUE MONDAY”  - 20 ianuarie este cea mai deprimantă zi a anului 2020

Cea de-a treia zi de luni a anului, care în 2020, corespunde datei de 20 ianuarie, este considerată a fi cea mai deprimantă, la această concluzie ajungând un psiholog britanic care a creat o formulă matematică pentru a identifica cele mai dificile momente dintr-un an. Pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 19:11

Caz șocant, la Orhei! Un minor de 14 ani și-a ucis prietenul

Caz șocant, la Orhei! Un minor de 14 ani și-a ucis prietenul

Trupul neînsuflețit al unui copil a fost descoperit în această dimineață, în jurul orei 09:00, într-o construcție nefinisată din municipiul Orhei. Polițiștii din Orhei îl suspectează de crimă pe un alt copil în vârstă de 14 ani.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)