Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la 21 Februarie 2019
Abonamente

Social 20 Noiembrie 2016, ora 09:14    Din editia print

Oameni pe ai căror umeri se mai țin satele

Marime Font

Chiar dacă, în prezent, tinerii specialiști nu se grăbesc să se întoarcă în sate, lucrurile nu au fost dintotdeauna așa. În Republica Moldova există oameni care au ales să muncească cu dăruire, întreaga viață în zona rurală. Aceste persoane nu și-au regretat niciodată alegerea și au devenit în timp, pilonii comunităților din care fac parte. 

Eudochia Istrati sau femeia de fier, așa cum o mai numesc sătenii, este doamna care și-a dedicat 45 de ani din viață oamenilor, lucrând ca asistentă medicală în satul Călugăr din raionul Fălești. Blândețea din voce, sclipirea din priviri, precizia cu care mânuiește seringa și rapiditatea cu care se mișcă, creionează portretul unui om care și-a făcut munca cu drag. Chiar dacă viața a supus-o la diverse încercări, aceasta nu ar fi renunțat pentru nimic în lume la bucuria de a salva vieți omenești.

Un alt exemplu viu că poți reuși oriunde, dacă îți place ceea ce faci este și Petru Zelenco. Un profesor de istorie din satul Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul, care de mai bine de patru decenii predă tinerelor generații cum să învețe.

Visul unei copile a devenit realitate

De când se ține minte, Eudochia Istrati și-a dorit să fie medic, în copilărie păpușile fiindu-i paciente, iar când s-a plictisit de ele, a trecut la broaște. De la vârsta de șase ani nu a mai interesat-o jucăriile propriu-zise. Într-o zi copila bandaja o broască care și-a rupt piciorul, în altă zi - o găină. „În copilărie, am tratat până și o vulpe care fusese împușcată de cineva, de s-au crucit toți vecinii când m-au văzut lângă ea”, își amintește zâmbind asistenta medicală.


A avut mare noroc de familie, care a susținut-o și încurajat-o mereu. „Părinții și fratele au crezut în mine. M-au susținut în toți anii de studii, iar bunul meu tată era foarte mândru când am revenit acasă de la studii și am decis să rămân în sat, îi plăcea să mă vadă în halat alb”, recunoaște femeia cu lacrimi în ochi.

„Am fugit de acasă ca să susțin examenul de admitere”

Și Petru Zelenco a fost pasionat de istorie încă din copilărie, a citit foarte mult și era bine inițiat în acest domeniu, doar că părinții săi nu i-au împărtășit niciodată entuziasmul. „Eu eram al treilea fecior din cei șapte copii, iar părinții mă vedeau agronom. Și asta pentru că doreau să am o viață bună, iar această profesie pe atunci era bine cotată”, spune bărbatul.

Pentru că în familia sa deciziile odată luate nu mai puteau fi schimbate, bărbatul a plecat de acasă pe furiș pentru a ajunge la facultate. „Am fugit de acasă cu 35 de ruble în buzunar. Am ajuns la Chișinău, am susținut examenul de admitere și am rămas să-mi continui studiile cu toate că părinții erau împotrivă”, își amintește profesorul.

„Banii nu aduc fericirea, dacă nu faci ceea ce-ți place”

În anii de studenție, viitorul profesor a fost șeful promoției, a obținut numeroase premii, și-a cunoscut soția, pe atunci studentă la limbi străine și s-a căsătorit. Apoi au decis ambii să profeseze în satul Alexandru Ioan Cuza, din raionul Cahul. „După facultate, nevoia m-a făcut să muncesc o perioadă în colhoz. Aveam copil mic și trebuia să-l întrețin, dar am înțeles în scurt timp că banii nu aduc fericirea, dacă nu faci ceea ce-ți place”, recunoaște bărbatul.

Așa că a decis să revină la pasiunea sa dintotdeauna. „Îmi place istoria și îmi plac ochii curioși ai copiilor. Un pedagog trebuie să aibă mare grijă, să nu mutileze viața unui elev, dar să o influențeze frumos. Profesorul trebuie să învețe elevul cum se învață”, susține Petru Zelenco.

Lupta dintre femeia-mamă și femeia-medic

Eudochia Istrati a profesat în vremuri grele, pe atunci, pe când nu erau nici mașini, nici medicamente suficiente, nici medici și a trebuit mereu să-și pună familia pe locul doi. „Eu am un soț foarte bun și înțelegător, fără el nu știu dacă aș fi făcut față acelui regim. Veneam dintr-o parte și mă duceam în alta, eram un fel de curier al satului…mereu pe drumuri”, spune asistenta medicală.

Uneori se întâmpla să nu-și vadă copiii câte trei zile. Mama sa o mai ajuta, făcându-i pe copii să nu-i simtă lipsa, dar ea se simțea vinovată. „Uneori veneam acasă și spuneam că renunț, dar imediat ce suna telefonul, îmi luam geanta și plecam din nou. De multe ori soțul mă ducea în toiul nopții cu tractorul sau cu o căruță împrumutată de la vecini. Când viața unui om e în pericol, n-ai timp să te gândești la tine”, recunoaște femeia.

„Și copiii de la țară au nevoie de profesori buni”

Ajuns în satul de baștină al soției, tânărul profesor Petru Zelenco a fost imediat angajat la școala din localitate, iar în scurt timp a reușit să impresioneze întreg colectivul profesoral. „Și eu, și soția am fost angajați imediat, aveam ambii diplomă roșie și o dorință nebună de a munci. Nu m-am plâns niciodată pentru că mi-a plăcut ceea ce fac. În 43 de ani nu am așteptat lauri sau recunoaștere și nici nu am alergat după succes. Deși am avut propuneri să țin cursuri la facultate în oraș am refuzat, deoarece cred că și copiii de la țară au nevoie de profesori buni”, spune bărbatul.

Profesorul a reușit să combine de minune munca de dascăl cu cea de părinte și a încercat mereu ca feciorii să nu-i simtă lipsa. „La câțiva ani după ce ne-am angajat, soția mea a devenit directoarea instituției de învățământ în care activez. Eu am încurajat-o și am susținut-o mereu, de aceea am preluat multe din responsabilitățile casnice”, recunoaște profesorul.

„Am salvat atâția oameni, dar pe tata nu l-am putut salva”

În aproape jumătate de secol, Eudochia Istrati a salvat multe vieți, dar au fost două sau trei cazuri în care nu a mai putut face nimic. Acei oameni i-au rămas încrustați în memorie ca dovadă a neputinței sale. Totuși, cea mai grea încercare la care a supus-o viața a fost moartea tatălui, chiar dacă de-a lungul timpului a văzut mai multe destine surpate. „Tatăl meu a decedat, practic cu cinci sau zece minute înainte de a veni să-l vizitez. Atunci m-am gândit că am salvat atâția oameni, dar pe el nu l-am putut salva. M-a durut, însa, m-am resemnat cu timpul. Sunt cazuri în care chiar nu pot face nimic, fie că e vorba de un străin, fie că de un apropiat, pentru mine toți au fost la fel de importanți”, spune femeia printre lacrimi.

„Am simțit atunci rușinea vieții mele”

Petru Zelenco își amintește cu drag de toți discipolii săi de care îl leagă momente frumoase, dar spune că n-o să uite niciodată ziua în care un elev l-a făcut să trăiască rușinea vieții sale.

„În anul 2002, am fost invitat să verific examenele de bacalaureat, pe atunci testele se verificau în centrele de BAC. Când deodată președintele comisiei se îndreaptă către mine și îmi arată o lucrare în care era uitată o foaie, spunându-mi răspicat „Domnul Zelenco, chiar așa!”. Inițial, nu am înțeles despre ce era vorba, abia după aflarea rezultatelor, un coleg mi-a spus că un elev de al meu, uitase foaia din care copiase în test. Am simțit atunci rușinea vieții mele”, recunoaște profesorul.

Plăcerea de a munci e mai mare decât orice obstacol

Tanti Dusea sau doamna de fier, așa îi spun pacienții, și asta pentru că uneori poate fi severă, dacă este conștientă că asta poate salva viața unui om. „Profesia noastră te face dură, pentru că dacă ești sensibilă, nu reziști. Uneori trebuie să tai în carne vie, pentru că altfel omul nu înțelege, alteori nu poți să-i spui omului verde-n în ochi pentru că asta l-ar distruge emoțional. Să fii asistentă medicală, înseamnă să fii și psiholog în același timp”, conchide asistenta medicală.

În pofida încercărilor, regretelor și pierderilor pe care le-a avut de-a lungul anilor, Eudochia Istrati nu și-a urât niciodată meseria și nici nu s-a gândit vreodată să renunțe la aceasta. „Asta-i viața mea. De ceva timp sunt pensionară, iar de doi ani nu mai muncesc. Și chiar dacă sunt acasă, tot la muncă și la foștii pacienți mă gândesc. Nu am avut timp să-mi urăsc meseria, viața e ca o roată care se învârte în jurul nostru, unii vin și alții pleacă. Iar mie mi-a plăcut să muncesc pentru oamenii satului nu atât pentru bani, cât pentru bucuria pe care o simțeam atunci când realizam că am mai salvat o viață”, recunoaște femeia.

Chiar dacă Petru Zelenco a suferit un accident la ochi pe când era copil, iar de atunci profesorul vede doar 30 la sută, aceasta nu l-a împiedicat să citească, să studieze și să verifice mii de lucrări în cei 43 de ani de activitate. „Deși am primit contraindicații de la medic, în ceea ce privește cititul, nu m-am conformat. În viață nu există nu pot, dacă muncești poți obține orice, indiferent de câte impedimente vei întâlni în drum spre reușită”, susține profesorul.

Însă, tot mai puțini astfel de oameni rămân în satele din Moldova. Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2015, aproape 39.000 de moldoveni şi-au schimbat domiciliul din mediul rural în cel urban.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:28

Doi funcționari electoral din Anenii Noi și șoferul mașinii cu care se deplasau au fost sechestrați de către separatiștii transnistreni. Este vorba despre președintele și secretarul secției de votare numărul 48/10, creată pentru votarea cetățenilor din regiunea transnistreană....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:26

Un internaut a demonstrat că mai multe surse de presă on-line au manipulat cititorii când au spus că autobuzele achiziționate de primăria Chișinău sunt de mâna a doua, iar pentru ele s-a plătit o sumă mult mai mare decât este costul real al acestora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:23

Companiile nu aleg să meargă ȋntr-o altă țară doar pe baza unor promisiuni frumoase, ei aleg locuri ȋn care au exemple concrete de success. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o întâlnire cu angajaţii unei fabrici din Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:22

Businessul susține ferm inițiativele Partidului Democrat din Moldova de a crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea afacerilor. Rețeaua Darwin, formată din 30 de magazine în toată țara, anunță că anual creează tot mai multe locuri de muncă și asta datorită faptului că mediul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:21

Fostul vicepremier Alexandru Muravschi a criticat dur acordul semnat astăzi de exponenţii binomului PAS-PPDA, privind excluderea colaborării cu alte partide care vor accede în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:19

Ilustrul naist Constantin Moscovici îşi manifestă public susţinerea pentru referendumul consultativ din 24 februarie, inițiat de PDM, care prevede micşorarea numărului de deputaţi de la 101 până la 61 şi retragerea mandatelor aleşilor care nu-şi îndeplinesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:17

Reformele realizate de guvernarea Partidului Democrat din Moldova au fost un important pas spre creșterea eficienței sistemului public, pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor. Declarația a fost făcută de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care a mers alături de colegii săi din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:15

Politia a luat, încă zilele trecute, decizia de a spori efectivele de polițiști care asigură bună desfășurare a evenimentelor electorale publice. Oamenii legii au luat act de sesizările unor concurenţi electorali, privind perturbarea unor întruniri. În toate cazurile,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 18:12

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică din Republica Moldova care are un program concret menit să stimuleze revenirea moldovenilor în patrie. Acestea au fost prezentate joi, 2 februarie, de candidatul formațiunii în circumscripția 50 (Europa de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:24

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, declară că Ucraina a devenit de facto un adevărat flanc estic al NATO, scrie Defense Romania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:04

Republica Moldova nu recunoaște anexarea Crimeii de către Federația Rusă și își reiterează preocuparea în legătură cu perpetuarea crizei din Ucraina și a ostilităților din regiunile de est ale țării vecine, care afectează climatul de securitate din întreaga...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susţine iniţiativa de promovare a sportului de amatori, venită din partea Asociaţiei Run Moldova. Membrii acesteia consideră că în Valea Morilor, pe terenul nefuncțional al unui parc de distracții, trebuie să fie construit un complex...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:36

Numărul de contracte de muncă la nivel naţional a ajuns în luna ianuarie a acestui an la 6,37 milioane, în creştere cu 2% (cca. 118.000 de contracte) faţă de perioada similară din 2018 şi este cu 8% mai mare (+480.500) faţă de luna ianuarie a anului 2015, arată datele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:32

Analistul politic Igor Boţan este convins de destrămarea blocului PAS-PPDA, după aelegerile parlamentare din 24 februarie. Supoziţia a fost formulată în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Alegeri 2019: Scenarii post-electorale în viziunea experților în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:15

Pompierii din capitală au fost chemați azi-noapte pentru a stinge două autoturisme pe bulevardul Traian. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 10:10

Alianța Nord Atlantică a calificat drept „inacceptabile” amenințările președintelui rus Vladimir Putin în ceea ce privește desfășurarea de rachete capabile să lovească „teritoriile unde se află centrele de decizie” ale NATO, în cazul în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:14

 Creatorii unui sistem de inteligenţă artificială, care este capabil să scrie ştiri şi lucrări literare, au decis să nu îşi scoată produsul pe piaţă întrucât se tem că acesta ar putea fi utilizat pentru a face rău, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 09:02

După interviurile pe care le-a oferit Mihail Gofman pentru Zeppelin Investigation, unde a vorbit despre schema prin care s-a furat miliardul din BEM în 2014, soția lui Gofman a avut din nou de suferit. Deja a doua oară, oamenii lui Platon i-au tăiat furtunul de la frâna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 08:58

Acum că avem detaliile complete pe „hârtie” despre Galaxy S10, a venit momentul să vedem şi cum se prezintă din punct de vedere vizual noile smartphone-uri Samsung care ajung în magazine la începutul lunii martie. Am avut ocazia să ne jucăm cu cele trei noi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Februarie 2019, ora: 05:48

Horoscop 21 februarie 2019. Cupidon lucrează de zor în luna dragostei, însă nu poate face totul de unul singur. Zodiile nehotărâte ar putea pierde o relație fericită, așteptând în zadar partenerul perfect. E mai bine să încerci și să eșuezi,...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Februarie 2019, ora: 03:54

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Consumul de alcool favorizează creșterea în greutate

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2019, ora: 00:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)