Astăzi 23 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:42
Abonamente

Social 20 Noiembrie 2016, ora 09:14    Din editia print

Oameni pe ai căror umeri se mai țin satele

Marime Font

Chiar dacă, în prezent, tinerii specialiști nu se grăbesc să se întoarcă în sate, lucrurile nu au fost dintotdeauna așa. În Republica Moldova există oameni care au ales să muncească cu dăruire, întreaga viață în zona rurală. Aceste persoane nu și-au regretat niciodată alegerea și au devenit în timp, pilonii comunităților din care fac parte. 

Eudochia Istrati sau femeia de fier, așa cum o mai numesc sătenii, este doamna care și-a dedicat 45 de ani din viață oamenilor, lucrând ca asistentă medicală în satul Călugăr din raionul Fălești. Blândețea din voce, sclipirea din priviri, precizia cu care mânuiește seringa și rapiditatea cu care se mișcă, creionează portretul unui om care și-a făcut munca cu drag. Chiar dacă viața a supus-o la diverse încercări, aceasta nu ar fi renunțat pentru nimic în lume la bucuria de a salva vieți omenești.

Un alt exemplu viu că poți reuși oriunde, dacă îți place ceea ce faci este și Petru Zelenco. Un profesor de istorie din satul Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul, care de mai bine de patru decenii predă tinerelor generații cum să învețe.

Visul unei copile a devenit realitate

De când se ține minte, Eudochia Istrati și-a dorit să fie medic, în copilărie păpușile fiindu-i paciente, iar când s-a plictisit de ele, a trecut la broaște. De la vârsta de șase ani nu a mai interesat-o jucăriile propriu-zise. Într-o zi copila bandaja o broască care și-a rupt piciorul, în altă zi - o găină. „În copilărie, am tratat până și o vulpe care fusese împușcată de cineva, de s-au crucit toți vecinii când m-au văzut lângă ea”, își amintește zâmbind asistenta medicală.


A avut mare noroc de familie, care a susținut-o și încurajat-o mereu. „Părinții și fratele au crezut în mine. M-au susținut în toți anii de studii, iar bunul meu tată era foarte mândru când am revenit acasă de la studii și am decis să rămân în sat, îi plăcea să mă vadă în halat alb”, recunoaște femeia cu lacrimi în ochi.

„Am fugit de acasă ca să susțin examenul de admitere”

Și Petru Zelenco a fost pasionat de istorie încă din copilărie, a citit foarte mult și era bine inițiat în acest domeniu, doar că părinții săi nu i-au împărtășit niciodată entuziasmul. „Eu eram al treilea fecior din cei șapte copii, iar părinții mă vedeau agronom. Și asta pentru că doreau să am o viață bună, iar această profesie pe atunci era bine cotată”, spune bărbatul.

Pentru că în familia sa deciziile odată luate nu mai puteau fi schimbate, bărbatul a plecat de acasă pe furiș pentru a ajunge la facultate. „Am fugit de acasă cu 35 de ruble în buzunar. Am ajuns la Chișinău, am susținut examenul de admitere și am rămas să-mi continui studiile cu toate că părinții erau împotrivă”, își amintește profesorul.

„Banii nu aduc fericirea, dacă nu faci ceea ce-ți place”

În anii de studenție, viitorul profesor a fost șeful promoției, a obținut numeroase premii, și-a cunoscut soția, pe atunci studentă la limbi străine și s-a căsătorit. Apoi au decis ambii să profeseze în satul Alexandru Ioan Cuza, din raionul Cahul. „După facultate, nevoia m-a făcut să muncesc o perioadă în colhoz. Aveam copil mic și trebuia să-l întrețin, dar am înțeles în scurt timp că banii nu aduc fericirea, dacă nu faci ceea ce-ți place”, recunoaște bărbatul.

Așa că a decis să revină la pasiunea sa dintotdeauna. „Îmi place istoria și îmi plac ochii curioși ai copiilor. Un pedagog trebuie să aibă mare grijă, să nu mutileze viața unui elev, dar să o influențeze frumos. Profesorul trebuie să învețe elevul cum se învață”, susține Petru Zelenco.

Lupta dintre femeia-mamă și femeia-medic

Eudochia Istrati a profesat în vremuri grele, pe atunci, pe când nu erau nici mașini, nici medicamente suficiente, nici medici și a trebuit mereu să-și pună familia pe locul doi. „Eu am un soț foarte bun și înțelegător, fără el nu știu dacă aș fi făcut față acelui regim. Veneam dintr-o parte și mă duceam în alta, eram un fel de curier al satului…mereu pe drumuri”, spune asistenta medicală.

Uneori se întâmpla să nu-și vadă copiii câte trei zile. Mama sa o mai ajuta, făcându-i pe copii să nu-i simtă lipsa, dar ea se simțea vinovată. „Uneori veneam acasă și spuneam că renunț, dar imediat ce suna telefonul, îmi luam geanta și plecam din nou. De multe ori soțul mă ducea în toiul nopții cu tractorul sau cu o căruță împrumutată de la vecini. Când viața unui om e în pericol, n-ai timp să te gândești la tine”, recunoaște femeia.

„Și copiii de la țară au nevoie de profesori buni”

Ajuns în satul de baștină al soției, tânărul profesor Petru Zelenco a fost imediat angajat la școala din localitate, iar în scurt timp a reușit să impresioneze întreg colectivul profesoral. „Și eu, și soția am fost angajați imediat, aveam ambii diplomă roșie și o dorință nebună de a munci. Nu m-am plâns niciodată pentru că mi-a plăcut ceea ce fac. În 43 de ani nu am așteptat lauri sau recunoaștere și nici nu am alergat după succes. Deși am avut propuneri să țin cursuri la facultate în oraș am refuzat, deoarece cred că și copiii de la țară au nevoie de profesori buni”, spune bărbatul.

Profesorul a reușit să combine de minune munca de dascăl cu cea de părinte și a încercat mereu ca feciorii să nu-i simtă lipsa. „La câțiva ani după ce ne-am angajat, soția mea a devenit directoarea instituției de învățământ în care activez. Eu am încurajat-o și am susținut-o mereu, de aceea am preluat multe din responsabilitățile casnice”, recunoaște profesorul.

„Am salvat atâția oameni, dar pe tata nu l-am putut salva”

În aproape jumătate de secol, Eudochia Istrati a salvat multe vieți, dar au fost două sau trei cazuri în care nu a mai putut face nimic. Acei oameni i-au rămas încrustați în memorie ca dovadă a neputinței sale. Totuși, cea mai grea încercare la care a supus-o viața a fost moartea tatălui, chiar dacă de-a lungul timpului a văzut mai multe destine surpate. „Tatăl meu a decedat, practic cu cinci sau zece minute înainte de a veni să-l vizitez. Atunci m-am gândit că am salvat atâția oameni, dar pe el nu l-am putut salva. M-a durut, însa, m-am resemnat cu timpul. Sunt cazuri în care chiar nu pot face nimic, fie că e vorba de un străin, fie că de un apropiat, pentru mine toți au fost la fel de importanți”, spune femeia printre lacrimi.

„Am simțit atunci rușinea vieții mele”

Petru Zelenco își amintește cu drag de toți discipolii săi de care îl leagă momente frumoase, dar spune că n-o să uite niciodată ziua în care un elev l-a făcut să trăiască rușinea vieții sale.

„În anul 2002, am fost invitat să verific examenele de bacalaureat, pe atunci testele se verificau în centrele de BAC. Când deodată președintele comisiei se îndreaptă către mine și îmi arată o lucrare în care era uitată o foaie, spunându-mi răspicat „Domnul Zelenco, chiar așa!”. Inițial, nu am înțeles despre ce era vorba, abia după aflarea rezultatelor, un coleg mi-a spus că un elev de al meu, uitase foaia din care copiase în test. Am simțit atunci rușinea vieții mele”, recunoaște profesorul.

Plăcerea de a munci e mai mare decât orice obstacol

Tanti Dusea sau doamna de fier, așa îi spun pacienții, și asta pentru că uneori poate fi severă, dacă este conștientă că asta poate salva viața unui om. „Profesia noastră te face dură, pentru că dacă ești sensibilă, nu reziști. Uneori trebuie să tai în carne vie, pentru că altfel omul nu înțelege, alteori nu poți să-i spui omului verde-n în ochi pentru că asta l-ar distruge emoțional. Să fii asistentă medicală, înseamnă să fii și psiholog în același timp”, conchide asistenta medicală.

În pofida încercărilor, regretelor și pierderilor pe care le-a avut de-a lungul anilor, Eudochia Istrati nu și-a urât niciodată meseria și nici nu s-a gândit vreodată să renunțe la aceasta. „Asta-i viața mea. De ceva timp sunt pensionară, iar de doi ani nu mai muncesc. Și chiar dacă sunt acasă, tot la muncă și la foștii pacienți mă gândesc. Nu am avut timp să-mi urăsc meseria, viața e ca o roată care se învârte în jurul nostru, unii vin și alții pleacă. Iar mie mi-a plăcut să muncesc pentru oamenii satului nu atât pentru bani, cât pentru bucuria pe care o simțeam atunci când realizam că am mai salvat o viață”, recunoaște femeia.

Chiar dacă Petru Zelenco a suferit un accident la ochi pe când era copil, iar de atunci profesorul vede doar 30 la sută, aceasta nu l-a împiedicat să citească, să studieze și să verifice mii de lucrări în cei 43 de ani de activitate. „Deși am primit contraindicații de la medic, în ceea ce privește cititul, nu m-am conformat. În viață nu există nu pot, dacă muncești poți obține orice, indiferent de câte impedimente vei întâlni în drum spre reușită”, susține profesorul.

Însă, tot mai puțini astfel de oameni rămân în satele din Moldova. Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2015, aproape 39.000 de moldoveni şi-au schimbat domiciliul din mediul rural în cel urban.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:42

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

Istoria se repetă: La adoptarea pachetului de legi privind reforma justiției în anii 1995-1996, la insistența liderilor de la Comrat a fost prevăzut, că în funcțiile de judecători de nivelul I și II din instanțele din Găgăuzia puteau fi numiți DOAR candidații care au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:11

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:32

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova l-a localizat pe ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat al închisoare, după ce acesta a publicat mai multe poze de la mare pe rețelele de socializare. Este vorba de insula Hydra din Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:10

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:58

video NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20%

NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20% Foto: Simbol

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat marți, 23 iulie, că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și par a fi impuse de către Fondul Monetar Internațional.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:43

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

Astăzi la Chișinău are loc Forumul ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat de CRJM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:33

 Sunt anumite mașini la mâna a doua pe care ai face bine să le eviți atunci când vrei să-ți cumperi un autoturism, dar n-ai suficienți bani pentru unul nou abia ieșit pe porțile fabricii. Să nu te bucuri niciodată de un preț mai mic pentru că acela ascunde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:30

Moldovenii care care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia trebuie să ştie că, mâine, 24 iulie, transportul feroviar, maritim, cel public local şi al serviciilor de taximetrie, va fi perturbat, din cauza unei greve naţionale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:27

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse Foto: Alexandru Dodon joacă biliard rusesc

Fratele mai mic al Președintelui Igor Dodon a revenit în atenția presei după ce portalul rus rbk.ru a dezvăluit că acesta face afaceri de milioane cu fiul Procurorului General al F. Ruse. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:10

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:57

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

O înmormântare din raionul Drochia s-a transformat într-un adevărat ring de luptă. Preotul Ion Zicu din satul Şalvirii Vechi. Potrivit martorilor, slujitorul bisericii a provocat o bătaie în timpul unei înmormântări, pentru că oamenii nu l-au chemat să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)